bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Darwin - stadshäng, turkost vatten och aboriginmöten

Alla vägar bär till Darwin, fick jag nästan en känsla av under min vistelse i Australien. Efter östkustenresan valde jag att istället för att stanna i Cairns och jobba att flyga till Darwin för lite roadtripäventyr. Den roadtripen ledde mig tillbaka till Cairns igen, för att återigen ta mig till Australiens nordligaste stad inför följande långa roadtrip. Många verkar anse att detta är en tråkig stad, men jag fattade tycke för den. Prioriterar man häftigt nattliv så kan jag dock förstå att man föredrar andra orter i Australien.
 
Uppdelat i två inlägg ska jag i alla fall visa en del av vad staden har att erbjuda. Förutom de vackra nationalparkerna nära staden kan man bl.a. dyka i bur med krokodiler. Jag avstod själv från Cage of Death som buren kallas, för att det kanske vore lite väl spännande för min smak, och för att jag redan sett saltvattenkrokodiler i det vilda i Daintree. Jag satsade istället mina dagar på lite sightseeing inne i staden, Mindil Beach-marknaden och andra närliggande stränder som var härliga att promenera längs. I detta första inlägg fokuserar jag främst på sevärdheterna inne i staden.
 
Darwin Waterfront, Northern Territory
En av de saker jag gillade mest med Darwin var det fantastiskt turkosa vattnet. Hur lockande det än vore med ett dopp så är badplatserna dock väldigt begränsade på grund av de flera meter långa förhistoriska bestarna som lurar i vattnet... Bilden ovan är från Stokes Hill Wharf.
 
architecture of Darwin - modern and fresh vs dated and shabby
Jag noterade att olika stadsdelar skilde sig ganska mycket åt vad gäller arkitektur. Vissa områden var något sjabbiga med daterade byggnader, medans andra var moderna och fräscha, högst antagligen för de lite mera välbärgade. Det finns dock en charm med bådadera, och jag uppfattar på något vis det småsjabbiga och råa Darwin som mer genuint. Även omgivande natur och klimatet är ju tufft på många sätt.
 
färgglad graffiti i Darwin, huvudstaden i Northern Territory
Darwin bjuder även på en del gatukonst i form av graffiti. Jag googlade fram vilka gator man ska hålla utkik efter och gav mig en dag iväg på lite graffitijakt.
 
gatukonst / graffiti i Darwin, Australien
Min favorit blev denna gränd med naturmotiv och aboriginska målningar av olika djur.
 
Darwins hippaste café, Alley Cats
Jag avslutade jakten vid Alley Cats som visade sig vara ett riktigt coolt café där det bl.a. serveras god iced chai latte. En aborigin satte sig vid mitt bord och bad om pengar till mat. Jag valde att ge en slant i hopp om att pengarna faktiskt kommer användas till det han sa, men enligt servitören är risken stor att pengarna går till alkohol eller droger. Vi kan ju hoppas att hon hade fel denna gång. Kanske jag borde ha erbjudit att betala för en måltid på caféet istället, det hade ju dessutom kunnat leda till en intressant pratstund. Det är lätt att vara efterklok.
 
saker att göra i Darwin: bada i Wave Pool,
Staden har också en vågpool - Wave Lagoon som för en slant erbjuder svalka och nöje för både stora och små. Jag kände inte för att betala för inträde, så jag betraktade bara spektaklet på avstånd.
 
Darwin Recreation Lagoon - simstrand i Darwin, Australien
För den som avstår från poolen med de roliga vågorna så finns det faktiskt en liten badstrand alldeles intill, gratis då. Jag antar att alla farliga havsdjur hålls bort med nät av något slag. Det blev inget dopp då jag inte var förberedd med bikini, men jag njöt av lite solbad i halvskugga.
 
Lameroo Beach i Darwin, Australien
Jag råkade hitta en strandremsa nedanför Bicentennial Park via google maps. Det visade sig vara Lameroo Beach, där det en gång i tiden funnits ett havsbad, innan en cyklon drog in och jämnade allt med marken. Platsen har även varit populär bland hippies, men idag är det förbjudet att campa här. Nu är det mest små krabbor som huserar här, och säkert en del hajar och krokodiler i vattnet. Jag trodde mig först vara ensam här, men så såg jag ett gäng aboriginer som hälsade vänligt och kallade mig "sister". De var nyfikna på varifrån jag kom och pekade mot Finland bortom den turkosskimrande Timorsjön, konstaterandes att jag befann mig långt hemifrån. Tror de prickade ganska rätt, om än jag själv inte alltid har riktigt koll på väderstrecken. Vi önskade varann en trevlig dag innan jag begav mig vidare på min upptäcktsfärd.
 
sevärt i Darwin, Lameroo Beach - men inte för att simma!
Mangroveträd i lågvatten, Lameroo Beach.
 
Bicentennial Park, Darwin, Northern Territory
I Bicentennial Park hade någon lämnat en cykel efter sig i ett intressant läge. Ett uttryck för konst, eller bara ett rent skämt?
 
Cullen Bay, platser att se i Darwin, Australien
Cullen Bay Marina är ett av Darwins tjusigaste områden, med båthamn och lite restauranger och barer. Jag strosade omkring ett tag och njöt av den lugna atmosfären, och försökte spana efter krokodiler i vattnet utan framsteg.
 
Lolas Pergola - restaurang- och bartips i Darwin
Lola's Pergola är en rolig bar och restaurang med cirkustema, som hittas i Cullen Bay. Hade jag haft sällskap hade jag nog stannat här för en drink. Fast egentligen var jag sugen på glass, men fick inte syn på ett enda ställe som såg ut att sälja det. 
 
real-sized croc statue in Darwin, Australia
I brist på livs levande krokodiler (kanske lika bra det) så poserade jag i gapet på denna staty i realistisk storlek. Man hade varit rätt chanslös mot en sådan i verkligheten.
 
att göra i Darwin - beundra solnedgången vid Mindil Beach och spana efter rovfåglar
Avslutar med ett par bilder tagna vid och nära Mindil Beach, som jag kommer blogga mer om i nästa Darwin-inlägg. Jag kan ju avslöja så mycket som att Mindil Beach antagligen är Darwins bästa plats för att njuta av solnedgången. Om man kommer ihåg att höja blicken mot skyn ibland har man också stor chans att se rovfåglar. Vågar mig inte på en gissning vad detta är för art. En sorts hök kanske? Darwin har även starkt flygvapen, så det är också vanligt med stridsflygplan som susar genom luften och emellanåt för ett himla oväsen då de går genom ljudvallen. Det är kanske värt att nämnas att staden har en del att erbjuda för den som är intresserad av krigshistoria och dylikt.
 
Har du varit i Darwin? Vad tyckte du om staden och vad gjorde du där?
Taggar: Australien, Darwin, Northern Territory, kvinnliga äventyrare, reseinspo, soloresenär;

Kommentarer :

#1: Oscar andren

Härlig beskrivning!

Svar: Tack ska du ha! :)
Maria

skriven
#2: Eva på rucksack

Darwin ligger på min lista att åka till! Är så sugen på några dagar i Kakadu! (Antar att det är dit din road trip går? 😉)

Svar: Vad roligt! Nej jag har faktiskt inte varit i Kakadu, för det var tydligen inte helt rätt säsong att vara där - någon annan som varit där kort innan berättade att vattenfallen m.m. var rätt uttorkade så det var inte riktigt värt. Vi besökte lite andra häftiga nationalparker i närheten istället, på väg mot Western Australia där vi reste ner till Perth :) Det kommer bli en längre följetong med tanke på hur mycket bild- och dagsboksmaterial jag har från den långa roadtripen!
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

fy så obehagligt med alla krokodiler (även om du inte såg någon) vet inte ens om jag vågat bada vid stranden, haha. Har inte varit där...

Svar: Mjo, hade varit obehagligt att se en om man själv inte befann sig på tillräckligt tryggt avstånd..
Maria

skriven
#4: World by Tina

Åh bra fråga, jag skulle nog velat se Jericho - besöket där nu var mer "Jericho from distance" haha. Och bo på ett av dom fancy hotellet med turkost vatten vid döda havet där upplevelsen inte är att bada i en gyttjepöl haha.

Svar: Jeriko hade jag också kunnat se litet mer av, var där en ganska kort stund egentligen. Och den turkosa delen av döda havet bara för att ta vackra bilder, hehe ;)
Maria

skriven
#5: Mia

Åh, vad roligt att läsa det här! Jag har väldigt fina minnen från Darwin, där jag och min man tillbringade hela fem veckor - men det var 2003, så för en evighet sedan... Kan fortfarande känna värmen och dofterna som slog emot oss när vi steg ur planet på Darwins flygplats mitt i natten! (Vi har också försökt köpa glass där utan att lyckas... what's up med det egentligen..? :D )

Ser fram emot att läsa ditt inlägg om Mindil beach market!

Svar: Men vad roligt att ni varit där, om än det är några år sen :) Det är så härligt när man fortfarande med sina sinnen kan minnas hur en plats kändes... Mitt inlägg om Mindil Beach m.m. ligger nu uppe :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :