bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Alternativ till importerade snittblommor

En sak som jag under senaste årets miljö- och hållbarhetsdebatter fått inse är hur ohållbart det t.ex. är att köpa snittblommor som transporterats långa vägar med flyg. En sån där detalj som av någon anledning inte slagit mig innan, men förvisso har jag sällan haft snittblommor hemma så jag kanske inte haft orsak att fundera så mycket på just den saken. Men jag började tänka på det i våras efter att jag köpt tulpaner vid ett par tillfällen, bara för vardagslyxens skull (jag skyller på sociala medier, och Hollandresan som gav mersmak och gjorde frestelsen för stor).
 
Det känns svårt för de flesta av oss att vara hållbara på alla plan, och säkert fallerar både du och jag på många olika fronter. Men på vissa punkter är det lättare att göra rätt för sig än på andra, och jag känner att snittblommor är en sådan sak. Dels så känns det inte särskilt nödvändigt att ha färska tulpaner eller rosor hemma var och varannan vecka, men jag förstår ju mycket väl att det lockar med en härlig bukett när våren närmar sig. 
 
Vilka snittblommor är miljövänliga(re)?
Jag är medveten om att jag antagligen inte kommer att kunna motstå det helt i år heller, men i år tänker jag se till att jag enbart köper inhemska snittblommor istället för det där billiga importerade knippet. Jag har efter lite research fått intryck av att det egentligen odlas en hel del snittulpan och andra vårblommor i Finland, men själva lökarna är däremot oftast importerade. Varifrån lökarna isåfall oftast kommer har jag inte riktigt på klart. Snittrosor däremot odlas knappt längre i vårt land, så det är kanske framför allt de man ska se upp efter. Man får väldigt gärna tipsa mig om man känner till en odlare som både odlar blommorna och driver upp lökarna inom Finlands gränser, det måste ju rimligtvis vara det mest hållbara alternativet.
 
finns det miljövänliga tulpaner?
Om du nu en gång köper ett knippe tulpaner - varför inte spara kronbladen och torka? De hålls länge fina i en skål eller på ett fat.
 
Alternativ till snittblommor från butiken
Snittblommor tycker jag oavsett ska vara en lyxvara som man konsumerar sparsamt. Det betyder ju inte att man inte kan ha blommor och annat fint i vasen regelbundet, för det finns ju så mycket härligt som växer i vår egna natur! Och jag tror faktiskt inte att det finns några andra blommor som gör mig så glad, som de man plockat själv.
 
På sommaren är naturen och trädgården full av härliga blommor som väntar på att få plockas. Se upp med fridlysta arter förstås. På sensommaren kan man besöka närmsta solrosfält och köpa hem några stycken, eller ta in vackra rönnbärskvistar.
alternativ till snittblommor under sommaren
Härliga buketter av det som sommaren erbjuder - blandade vildblommor, väldoftande syren, vildförgätmigej som jag hittade i överflöd i en dikeskant förra sommaren, eller varför inte blommande gräslök från trädgården?
 
hållbart tänk - köp dina blommor från lokala odlare
Solros och japansk lykta från lokala odlare
 
På hösten är det vackert med lite ljung från skogen, och till julen och under vintern passar det fint med lite grankvistar. Se upp så du inte plockar klockljung som är fridlyst, men vanlig ljung ska gå bra. I höstas besökte jag en skördemarknad i byn där det bl.a. såldes torkade buketter av japansk lykta - de håller sig fina hur länge som helst då de inte vissnar!
 
hållbarhet - alternativ till blombuketten som du hittar i skogen
Ljung och granris från skogen
 
Till våren tar jag gärna in äppel- eller körsbärskvistar ifall jag får tag i det - de som har fruktträd behöver ju hur som helst beskära träden nu som då. Så vackert när de slår ut i blom! Och såklart klassiskt ris till påsken.
 
miljövänligare alternativ till tulpanbuketten i påsk
Körsbärskvistar från mammas fästmans gård, så givande att se dem knoppas och småningom slå ut i sköra små blommor. En miss dock att använda påskfjädrar som köptes för nåt år sen (av djurskyddsskäl alltså då jag inte känner till om fjädrarna plockats från levande fåglar)... Såna lär åtminstone inte jag köpa igen.
 
Andra tips på alternativ till (importerade) snittblommor? Eller andra småsaker i vardagen som man kan ersätta de mindre hållbara alternativen med?
Taggar: hållbar utveckling, klimatsmart, miljövänlig, tulpaner, vardagslyx;

Kommentarer :

#1: Tess

Så himla bra tips! Snittblommor är ju verkligen en sak som kan vara dålig för miljön. Jag försöker dels köpa blommor som är vackra även när de har torkat och köpa lokalt eller plocka eget när det går :)

Svar: Ja om man inte tänker efter var de är odlade kan en till synes liten sak bli en rätt stor miljöbov när tillräckligt många köper dem.. Det är verkligen bra att utnyttja närmiljöns blomster i första hand :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :