bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 7: Jullistan

Vad är väl en bloggadventskalender utan en rolig julista? Så här kommer min version, delvis inspirerad av den jag hittade hos aliceemericsson.
 
Gör gärna denna lista du med! 
 

Vilka är de första fem orden du kommer att tänka på när du hör ordet ”jul”?: mys, glögg, snö (förhoppningsvis), julpyssla, ljus (tänker ljus i decembermörkret)

Fortsätt meningen ”ingen jul utan…." ... julgran

Viktigaste saken på julbordet? Pappas löjrom med knäckebröd och julmust känns viktigast för mig just nu. I övrigt är det inte så viktigt med detaljerna vad gäller julbordet tycker jag, bara det innehåller några komponenter som ger den där julkänslan.

Skulle du kunna tänka dig att fira jul utomlands? Helst inte faktiskt då jag i nuläget föredrar att julmysa hemma, fast jag gjorde ju det en gång, julen 2016 i Australien.

Om du firar jul utomlands, vilken destination skulle du välja? Men om jag nu ändå skulle bli tvingad med en pistol mot huvudet (nåja, så osannolikt skulle det väl ändå inte vara att jag firar jul utomlands i framtiden) så skulle jag kanske kunna tänka mig t.ex. Svalbard eller någon annan vintrig plats. Eller så något riktigt udda typ fira jul på någon afrikansk savann. Samtidigt så kan jag tycka att värme förstör all julkänsla, men kunde vara coolt att uppleva någon gång ändå.

Vilket är ditt bästa julmusiktips?: Michael Bublé har jag fått upp ögonen för nu i år, vilken härligt djup röst att lyssna till!

Hur förbereder du dig inför julen?: I år har jag hittills hunnit med att julpynta hemma, glöggsäsongen är invigd och jag är på gång med julklappsinköpen, men har fortfarande en del klappar att inhandla. Det blev även ett litet pepparkaksprojekt som jag ska visa här i bloggen nån dag. Även på jobbet sker det förberedelser inför julen, t.ex. är jag i år ansvarig för juldukningen så jag håller på att planera och pyssla som bäst. Njuter av julmyset hemma och njuter av vinterväder de dagar vi har snö och minusgrader. När det närmar sig julafton slår jag in julklappar, klär julgranar hos mamma och pappa m.m. Ungefär så.

Den bästa julfilmen? Filmen jag vill se varje jul numera är nog finska Joulutarina (Christmas Story). Alltså verkligen, man måste se den!

Brukar du köpa en julkalender av något slag till dig själv? Absolut! Tidigare har det varit chokladkalender, men de senaste tre åren har jag faktiskt satsat på skönhetskalendrar. Nästa år får det nog bli något annan typ av kalender dock.

När är det okej att börja julpynta tycker du? Jag har som grej att en del av julpyntet ska upp på eller före min födelsedag. Detta för att när jag föddes så var det första advent. Datumet infaller ibland före både första advent och lillajul men det spelar ingen roll, det är det gyllene datumet som gäller för mig! Hur andra gör bryr jag mig inte så mycket om.

När får julen åka ut igen? Jag brukar faktiskt ha tröttnat på julpyntet ungefär lagom till nyåret, så typ då brukar jag börja montera ner julgranen. Julstjärnorna får dock gärna stanna kvar ganska länge och fortsätta lysa upp vintermörkret, kanske till slutet av januari eller så.

Taggar: blogglista, jul, julkalender, julkalender 2019, jullista;

Kommentarer :

#1: Angelica

Nu har vi också skrivit den listan, och naturligtvis så har vi länkat till din lista :)

Svar: Åh va roligt, tack 😊
Maria

skriven
#2: hopihopi

Kul lista, tack för den :) Jag håller med om julpyntet, till nyår ska det bort

Svar: Kul att du gillar den 😊
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :