bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Julen anno 2019

Nu känner jag mig redo för bloggen igen efter en riktigt skön och trevlig julhelg och mellandagar. Hoppas du också fått njuta! Innan jag tar itu med diverse årsresuméer och tillbakablickar vill jag blogga lite om de senaste dagarna, och jag tänkte göra det genom att dela med mig av mina insta stories som jag lagt upp de senaste dagarna. Tyvärr blev de lite suddiga efter att jag sparat dem. I övrigt har jag använt sociala medier väldigt lite, vilket har varit oerhört skönt. Alltså julen 2019 i ett nötskal:
 
Dessa bilder ovan hittade aldrig till instastories, men här har ni årets engelsktalande jultomte och en bild från en av flera julpromenader. Vi letade ivrigt efter diverse djurspår och hittade spår av harar, rävar och något mindre hjortdjur.
 
Julafton
Jag tog en lugn morgon hemma med en tekopp och öppnande av sista luckan i min Ritualskalender. Jag är väldigt nöjd med kalenderns innehåll och nedan ser ni några av favoriterna; handtvål, handkräm, black soap (svart tvål), risskrubb och en ansiktsmask. 
 
Sedan var det dags att bege sig till mammas lägenhet för att ställa i ordning jullunchen. Jag fixade en julig sallad bestående av grönkål, rödkål, apelsin, juläpple och granatäpplekärnor. Till det åt vi lite skinka, potatis med svampsås, lådor och revbensspjäll (se ner till höger). Så bytte vi julklapp. Även Ronja fick lite kattgodis och extra lyxig mjukmat.
 
Efter jullunchen med mamma begav jag mig direkt till hembyn några kilometer bort för att fortsätta fira julen hos pappa där även släkten från Sverige fanns. Jag satte genast igång med att pynta julgranen som tagits in dagen före samt plocka fram övrigt julpynt som ännu låg gömt i skåpen. Jag fixade mer av samma sallad som jag lagade hos mamma.
 
Så när brorsan med familj dök upp blev det julmiddagsbuffé som hette duga och så kom såklart jultomten på besök.
 
Några av julklapparna: receptbok, Amalia presentkort, en härlig jasmintvål och underbara Happy Socks-strumpor. Fick även årets foto på brorsdottern, en tejulkalender som jag sparar till nästa år, ett fårskinn, en tygkasse och en slant så jag får unna mig något trevligt. Har redan beställt några pocketböcker från Adlibris och så får det väl bli en shoppingrunda på stan någon dag för att köpa lite annat smått som jag vill unna mig eller behöver. Fick du något trevligt i julklapp?
*kissona är ett dialektalt uttryck och syftar, som ni säkert kan gissa er till, på kattstrumporna.
 
Juldagen var sådär härligt lugn och trevlig som man vill ha den. Hängde med farbrors familj i grannhuset, brorsdotter som övernattat hos pappa (liksom jag) samt Sverigesläkten. Juldagspromenad som blivit något av en tradition samt bastu på kvällen som även det känns som ett måste i något skede av julhelgen. Middagen bestod av julmatsrester och lite annat smått.
 
Jag spenderade även julhelgen med att färglägga lite mandala, så rofyllt och skönt att lägga undan telefonen och ägna sig åt lite mer medveten närvaro, mindfulness.
 
Till all lycka så började det snöa på juldagen, efter att ha trott att vi skulle behöva uppleva en helt snöfri jul. Det hade inte kommit så mycket snö tidigare på dagen, men framåt eftermiddagen fortsatte snön falla ner så på kvällen hade vi fått ett riktigt vackert vinterlandskap. Det gnistrade och glimmade, träden och buskarna var tjocka av snö och snöflingorna fortsatte bara singla ner. Innan jag gick in till mig för att göra mig redo för sängen (jag skulle jobba följande morgon) så gick jag en sväng uppför kyrkbacken för att fota och filma lite i det nyblivna vinterlandskapet. Så mysigt och tyst!
 
Annandag jul begav vi (jag, fasters och farbrors familj) oss iväg till Härmä Spa för att bada lite genast efter mitt morgonskift och sedan blev det sen middag bestående av... julmatrester såklart...
 
Dagen efter Annandag jul var jag ledig igen och då var det rejält kallt på morgonen (min story säger - 8 men det hade nog varit minst - 12 före soluppgången) och vädret var riktigt soligt och vackert. Jag kunde förstås inte låta bli att knäppa lite soluppgångsbilder och senare for vi även ut på en ordentlig solskenspromenad på skogsbilvägar och över åkrar. 
 
Så efter att mörkret började lägga sig styrde vi kosan mot Vasa för att äta middag hos en annan faster. Till min lycka hade de beställt pizza vilket var ett underbart avbrott från all julmaten! Senare for vi en runda till Bock's Corner Brewery för en öl eller annan valfri dryck innan vi begav oss hemåt igen. När solen gick upp följande morgon passade jag igen på att ta en kort promenad och fotorunda.
 
Efter en sista gemensam julrestlunch (alltså det känns som att julmaten kommer spruta ut ur öronen på en vid det här laget) innan Sverigesläkten skulle bege sig hemåt igen deklarerade jag officiellt julen som över för i år. Lite ska jag ändå fortsätta mellandagsmysa tills vi får ett nytt år, men julhelgskänslan är förbi nu.
 
En sista bonusbild bara på Hans Välimäens urgoda årsglögg som vi njöt av efter en av promenaderna, och min mandala som jag fick färdigt dagen efter Annandag jul.
 
Berätta gärna om din julhelg i en kommentar!
Taggar: finlandssvenska bloggare, jul, julafton, juldagen;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Urhärligt låter det. Jag tog med sambon, mamma, lillebror och hans tre tjejer till Göteborg där vi våldgästa lite vänner. Jul på Liseberg, mellandagsrea i Nordstan... Gott slut!

Svar: Låter som en bra jul det med! Hoppas du hade en trevlig nyårsafton också! :)
Maria

skriven
#2: Annie - Stora Små Äventyr

Det verkar ha varit en fin jul :) Så härligt med snö! :D
Skönt att inte vara online så mycket :)

Svar: Ja verkligen härligt att snön kom till slut, även skönt att vara lite mer offline än vanligt ett tag!
Maria

skriven
#3: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Här ser jag någon som verkligen haft enormt med trevliga dagar :). Så himlans roligt verkligen måste jag säga :D. Sedan så fina saker :). Visst har jag fått fina saker i julklapp, blev väldigt glad över glas och en prenumeration på en veckotidning :D

Svar: Ja det var en riktigt lyckad jul 😊 Härligt med prenumeration, jag skulle gärna prenumerera på Vagabond resemagasin ☺️
Maria

skriven
#4: Anita

Fin jul :D Gott nytt år önskar jag dig :D

Svar: Tack detsamma 😊
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :