bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan trip - the Great Montenegro Tour

Man kan väl inte besöka Montenegro utan att göra en roadtrip genom bergslandskapen? Om det sen är med hyrd bil eller via en guidad rundtur är upp till en själv. Jag valde det senare alternativet, i en minibuss så gruppstorleken var nånstans mellan 10-15 personer. Inte som ett stort busslass, men heller inte jätteintimt. Ganska lagom egentligen och man hittade lätt någon att börja umgås och samtala med. Jag hängde mest med en medelålders kanadensare som jag fann redan under början av turen. Riktigt trevlig kvinna.
 
Så på morgonen när gänget var samlat och redo för avfärd från Kotor påbörjades körningen uppför den kända serpentinvägen, som inte alls kändes så läskig som jag hade tänkt mig. Åtminstone inte när man fick lägga över allt ansvar till en erfaren och lugn chaufför. Vi gjorde flera stopp längs med vägen för att njuta av vyerna, och då och då under dagens tur så berättade vår guide intressanta historier om landet och det vi såg under dagens gång.
 
Great Montenegro Tour - vyer över Kotor Bay / views from Serpentine Road
Ju högre upp, desto maffigare vyer!
vyer från serpentinvägen nära Kotor - upplevelser i Montenegro
frukost i bergen i Montenegro
Efter denna första etapp passade det bra med dagens andra frukost i sann hobbitanda. Uppe i en bergsby åt vi lokalt tillverkad parmaskinka, ost, bröd, tomat och oliver. Det var här jag började samtala med den kanadensiska kvinnan, och när hon fick veta vad jag jobbar med så dök vi ganska snabbt in på migrationspolitiska frågor, helt på hennes egna initiativ. Som tur var hade vi liknande åsikter och värderingar.
 
Vi fick även provsmaka lite rakija, en brandyliknande dryck som jag bara klarade av att ta en liten liten smutt av. Jag har nämligen väldigt svårt för smaken av drycker som brandy, whisky m.m. Ja egentligen all starksprit numera. Varmt i magen blev det i alla fall, t.o.m av den pyttelilla mängd jag fick i mig.
 
walking in Montenegro - Mausoleum on second highest peak of Lovcen
Uppiggade av frukosten fortsatte färden upp i bergen, till Lovćen. Här skulle vi besöka Njegoš mausoleum som finns på områdets nästhögsta punkt. Vi rekommenderas att vandra upp, för att sedan promenera ner 461 trappsteg via tunneln. Så det gjorde vi. Vandringen upp var delvis rätt så hisnande, och åtminstone när vi var där i juni så kryllade det av skalbaggar och andra kräk som flög omkring i luften. Vi fick beundra vyerna med munnen stängd för att undvika att få i oss ofrivilliga proteiner... I övrigt var det en lätt vandring som tog oss ca 10 minuter. Eller kanske lite mer för oss som stannade till och fotade nu som då.
 
Detta mausoleum är tillägnat Petar II, en före detta stor härskare och poet i Montenegro. Här vilar han sin eviga vila idag. Varför byggdes inte mausoleet på den högre bergstoppen, kan man undra. Enligt guiden beror det på att man tror att det i framtiden kommer att dyka upp en ännu mäktigare man och att den toppen bör reserveras för honom.
Som en fun fact bör tilläggas att detta i dagsläget sägs vara det högst belägna mausoleet i världen.
 
Njegoš Mausoleum, Montenegro sightseeing
Själva byggnaden, där man bl.a. hittar en maffig och tung granitstaty på 29 ton och ett mosaiktak täckt av 200.000 guldbitar, som sammanlagt väger 18 kg. Alltså 18 kg rent guld.
 
Mt Lovcen, Njegos mausolem viewpoint in Montenegro
På andra sidan kan man gå ut till denna platå med vy över 70% av Montenegro om vädret är riktigt klart. Vädret var rätt så bra denna dag, men inte riktigt så optimalt att vi kunde skymta så pass mycket av landet. Men väldigt stor del ändå. Vilken osis det hade varit om man kom hit för att mötas av ett dimtäckt landskap, inte sant? Här befinner vi oss på 1660 meter höjd över havet.
 
Här är det även populärt att ta såkallade jumping pictures, bilder då man hoppar från kanten och upp i luften. Vår guide var expert på att få till sådana bilder. Till höger har jag zoomat in för häftigare effekt, och till vänster originalbilden.
famous jumping photo at mausoleum, Montenegro
På väg till nästa programpunkt för dagen - floden Rijeka Crnojevića. Innan vi kör ner till floden stannade vi för ett fotostopp. Detta ska vara en av Montenegros populäraste vyer för fotografering. Och visst är omgivningarna coola?Crnojevic river / flod i Montenegro - sightseeing and post card views
Så satte vi oss i en båt och påbörjade färden en bit längs den lugna floden. Vi blev bjudna på ett glas lokalproducerat vin och njöt av landskapet och olika fåglar. Det finns faktiskt väldigt många fågelarter kring denna flod, t.o.m ett fåtal pelikaner, som dock är väldigt sällsynt att man faktiskt får chansen att se.
Crnojevic river boat ride / båttur längs flod i Montenegro
De som ville fick även ta en simtur i floden. Såg skönt ut men jag avstod då det var djupt och de inte hade tillräckligt smidiga flytvästar för att simma med. Någon såg en vattenorm bland näckrosorna. 
things to do in Montenegro - boat ride along crnojevic river / båttur längs flod i Montenegro
Efter den avslappnande båtfärden blev det lunch på en närliggande restaurang. Fisk för hela slanten - fisksoppa till förrätt och fisk till varmrätt. Vi fick även en salladstallrik som förrätt före förrätten och kaka till efterrätt. Lagom mättande, men inte så man hamnar i matkoma.
food near crnojevic river
Restaurangen som är belägen ovanför floden erbjöd även vacker utsikt.
crnojevic river, restaurant
Fulla i magarna fortsatte vi till Cetinje, en stad som grundades på 1400-talet och som har stor historisk betydelse för sin utveckling av den montenegrinska kulturen och som centrum för den ortodoxa religionen. Staden kallas även Old Royal Capital, eftersom det i tiderna varit landets huvudstad (grundat av lord Ivan Crnojević, så jag antar att han ansågs vara kunglig). Staden har idag ca 15 000 invånare och presidentens residens finns också här. Den historiska stadskärnan finns på Montenegros tentativa världsarvslista.
 
En trevlig och lugn stad att vandra omkring i, med en del mysiga caféer och restauranger. Gatorna är dock i rätt så dåligt skick, så det gäller att hålla koll på var man sätter fötterna så man inte trampar snett och skadar sig.
besöksvärda platser i Montenegro: cetinje - old royal capital
old royal capital cetinje - first private school for girls
En målning som föreställer skolflickor. Till minne av stadens första skola där även flickor var välkomna.
 
Montenegros gamla huvudstad Cetinje - staty och hundar
Staty föreställandes en viktig man. Lord Ivan kanske det var. I närheten hängde ett gäng herrelösa hundar. När gängledaren steg upp och travade iväg så följde resten av packet efter, man såg ganska tydligt vem som styrde och bestämde. Jag blev lite rädd för dessa halvvilda hundar först, men kom småningom fram till att de var ganska ointresserade av oss.
 
Vi besökte Biljarda där man kan beskåda en 3D-karta över hela Montenegro, och sedan blev det ett besök i det serbisk-ortodoxa klostret. Tyvärr var fotografering förbjuden inuti den lilla kyrkan, men jag kan säga att det var en rätt häftig upplevelse speciellt som vi råkade anlända precis i tid för en ceremoni. Där inne kunde man även beskåda en del reliker från t.ex. Petar I Petrović-Njegoš, en populär spirituell och militär ledare (vid makten 1784 - 1830). Jag antar att det var hans kropp som var mestadels dold i en inglasad monter, bara händerna stack fram för allmän beskådan. Alltså händerna på en kropp som inte levat sedan 1830. Ganska bra konserverade var de i alla fall.
Det sägs också att Johannes Döparens högra hand ska förvaras här.
sevärt i Montenegros gamla huvudstad Cetinje - klostret / things to see in Cetinje, Montenegro: the monastery
Montenegro - old royal capital cetinje - monastery / kloster
Både män och kvinnor skulle ha täckta knän och axlar för att få vistas i kyrkan. Till höger en annan närliggande kyrka, Court Church. Runt den kyrkan finns rester av det ursprungliga klostret från svunna tider.
 
Vidare mot kusten.
sveti stefan luxury resort, montenegro
Vid det här laget började vi bli rätt så trötta efter en lång dag, men vi orkade knäppa några sista bilder av lyxresorten Sveti Stefan som vi vanliga dödliga bara får beskåda på avstånd, samt njuta av solnedgången, innan vi slutligen åkte tillbaka till Kotor. En hel dag och mycket har man hunnit med. Men känns som att det fortfarande finns så mycket mer att se i det lilla landet. Kanske det blir en återresa.
 
Vilka platser rekommenderar du att man besöker när man reser till Montenegro? Och vad skulle du som ännu inte varit här helst vilja se med egna ögon?
Taggar: Balkan trip, Montenegro, balkan, kotor, reseinspo, restips;

Kommentarer :

#1: Marianne - Glimt av verden

Det hørtes ut som en fin dagstur! Jeg har sett mange bilder fra Montenegro og lest en rekke blogginnlegg om steder i landet, men jeg har visst aldri sett bilde fra stedet med elvesvingen som er beskrevet som en av de mest populære vyene for fotografering! Mausoleet har jeg heller aldri hørt om, men det ser også ut som et fint sted å besøke.

Svar: Det var en väldigt lång dag och jag var alldeles slut på kvällen, men vi hann ju se en hel del :) Roligt att du fick tips på ett par för dig okända platser :) Jag kände inte heller till den där floden sen innan, men enligt guiden så är det åtminstone ett väldigt populärt stopp för fotografering
Maria

skriven
#2: Jessica Högberg

Du berättar så fint om dina resor💕

Svar: Åh tack ska du ha! <3 :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :