bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan Tour - Kotor Fortress Walk & Beyond

Vandringen upp till Kotors fästning innebär 1350 trappsteg eller 1200 meter. När du är på toppen befinner du dig 260 meter över havet och du får en underbar vy över Kotorbukten. Detta var en av mina absoluta favoritupplevelser i Montenegro och jag klarade av vandringen bättre än väntat, med tanke på att jag dessutom kom mig iväg först kring kl.11 på förmiddagen. Men tack vare att det ännu var rätt så tidigt på dagen så erbjöd träd och buskar en del skugga. Sen eftermiddag hade helt klart blivit kämpigare. Jag är osäker på hur länge vandringen tog mig totalt, men flera timmar gick nog åt då jag tog mig uppför trapporna i väldigt lugn takt, tog en del korta pauser m.m. Sedan valde jag en annan väg ner som inkluderade en paus på ett bergscafé, men mer om det senare i inlägget.
 
top things to do in Kotor, Montenegro: do the Fortress Walk / aktiviteter i Kotor, Montenegro - vandra upp till fästningen
Ett mycket klassiskt stopp för fotografering
 
Viktigt att veta: inträde kostade (då jag var där) 8 euro och du bör ta med gott om vatten. Folk sitter även och säljer mindre flaskor med kallt vatten och annan dryck på flera ställen längs med rutten, så det kan man komplettera med om det behövs. Har hört att vissa hittat en alternativ ingång också där ingen tar betalt för inträde, men jag kan inte riktigt svara på var den finns.
 
Nå, här kommer mina bilder och berättelser från dagen upp i bergen:
 
beginning of Kotor Fortress Walk / terrakottatak i Kotor, Montenegro
Först gäller det att hitta trappan där vandringen startar. Snabbt befinner man sig ovanför gamla stans terrakottatak.
 
Kotor Fortress Walk, Vandring i Montenegro
Inträdet är betalat och vandringen kan börja på allvar, det är ingen idé att ångra sig nu trots 30-gradig värme. 
 
Top things in Kotor: Fortress Walk - Church of Our Lady of Remedy
Mestadels trappor, men inte alltid. Murens höjd varierar också mellan fullständigt tryggt och "nu vill jag luta mig lite mot bergsväggen". Mestadels är det så brett att även den höjdrädde kan hålla sig på tillräckligt bekvämt avstånd från de stundvis ganska låga murkanterna. Så tveka inte såvida du inte är riktigt ordentligt höjdrädd! Obligatorisk fotopaus ovanför Church of Our Lady of Remedy.
 
Det blir många pauser med fotografering. Vyerna är underbara redan i början av vandringen, men bli bara häftigare och häftigare vartefter.
views from Kotor Fortress Walk / vyer från fästningen i Kotor, Montenegro
Själva ruinerna från den gamla fästningen börjar uppenbara sig, toppen är nära!
 
Fortress Walk Kotor, Montenegro - ruiner
Det finns lite varningsskyltar om att området är riskabelt. Men jag tror det gäller främst de som lämnar huvudleden och ger sig iväg på upptäcktsfärd bland ruinerna. Som jag gjorde vid ett par tillfällen.
 
ruiner vid Kotor fästning
 
Ja, jag klarade mig till den högsta punkten! Flaggan i topp och det är en liten bit ner till havsnivå. Man ska ju orka gå tillbaka ner också.
Jag hittade dock en alternativ rutt - tittar man på google maps så hittar man nämligen en liten kyrka vid namn Saint John (Sveti Jovan). Den var jag nyfiken på och på kartan ser man att det ska gå en mindre stig från huvudleden till fästningen. Jag hade bara lite svårt att komma underfund med var stigen börjar, tills jag fick syn på den på andra sidan av en av fästningens fönsterluckor.
the top of Kotor Fortress walk / the path to St John from Kotor Fortress
Nu blev jag nervös och tveksam, ska jag våga klättra ner genom fönstret och hoppas på att jag inte tappar balansen och ramlar ner några meter? Det syns inte på bilden, men till vänster sluttar det en del. Jag satt på fönsterkanten och funderade kring om detta är så värst klokt och vad mitt försäkringsbolag skulle tycka om detta, men så nästan utan att tänka stod jag där på andra sidan. Ett ryskt par kom emot och mannen hjälpte mig nerför ännu en liten avsats där jag också kände att det fanns en viss fallrisk. Alltså jag kan ju bli väldigt skakis när jag vandrar på platser där jag känner att jag lätt kunde falla om jag tappar balansen eller halkar. Jag litar liksom inte riktigt på mig själv i såna lägen. Men smådarrig i benen hade jag tagit mig genom den kritiska första biten och så följde jag stigen mot kyrkan.
 
En get höll låda någonstans i bergen men tyvärr såg jag aldrig någon. Däremot en del getbajs och landskapet hade en inpräglad doft av getter. Vilken idyllisk plats, och nu kände jag att jag hade lämnat de mer uppenbara turiststråken.
 
hidden gems of Kotor, Montenegro - the path to St John Church / gömda sevärdheter i Kotor - övergiven kyrka i bergen nära Fortress Walk
Här skymtar man den gamla övergivna kyrkan. Jag kan inte svara på när den senast varit i bruk, en bra stund ser det ut som iallafall.
bergsvandring Kotor / mountain walk in Kotor, Montenegro: Saint John church, abandoned church
Inuti var det tomt, med undantag av en katt som sökt svalka.
cats of Montenegro, Kotor mountain
Även inredningsmässigt tycks den pyttelilla kyrkan vara tömd på allt av värde, och fasaderna vittrar långsamt sönder. Är det hit som bergsbefolkningen i tiderna gått för att be? Enstaka gamla husgrunder kunde man skymta i närheten.
bergsvandring i Kotor - övergiven kyrka St John church
bergsvandring i Kotor - gammal ruin
Ruin i närheten av kyrkan. Har detta varit ett hem, eller ett fähus?
 
Jag möter ett par yngre killar och vi funderar lite kring olika alternativ för att ta sig tillbaka ner till Kotor. Jag ser på kartan att det finns en annan vandringsled, "The Ladder of Kotor". Detta är den ursprungliga rutten som i tiderna fungerade som den enda förbindelsen mellan Kotor, Njegusi och Cetinje. Vill man gå hela rutten kan man ta sig upp ända till 940 meter över havsnivå, den uppskattas ta 5 timmar och är ca 13 km lång upp och ner. Vyerna är säkert otroliga, men det var inte läge för något sådant utan jag ville ta mig tillbaka ner helt enkelt. Och jag kände inte för att kliva genom några fler fönster.
 
Jag råkade se en skylt som utlovade hemgjord getost, rökt skinka och kalla drycker, bara 80 meter från kyrkan jag nyss besökt. En ordentlig sittpaus måste man ju få unna sig innan man börjar ta sig ner igen så jag styrde stegen ditåt. Jag kom till en väldigt simpel byggnad med flera bord och stolar, som sköts av en något äldre man och vad jag gissar är hans dotter. Dottern kunde engelska, med mannen fick jag köra på kroppsspråk. Undrar om duon bor permanent här uppe, eller om de vandrar upp och ner varje dag? Jag hade nog valt att bo här under sommarsäsongen åtminstone om jag hade ett sånt här ställe.
 
Jag var inte sugen på att äta något, men beställde ett glas granatäpplejuice som jag långsamt smuttade på medans jag njöt av en alldeles underbar vy över Kotorbukten. Här fanns faktiskt också en toalett med rinnande vatten.
 
café upp i berget med vy över Kotorbukten, nära St John kyrkan
Jag hörde något som jamade i närheten, och när jag lockade så dök denna sötnos upp.
 
vy över Kotorbukten från bergen (old fort trail / The ladder of kotor trail)
Jag knäppte ett par till bilder på den häftiga vyn från det simpla caféet, och sedan började det bli dags att fortsätta färden.
 
vandra i Montenegro - The Ladder of Kotor
Ett par bilder från vandringen tillbaka ner till Kotor. Det var enkelt att ta sig ner och snällt för knäna jämfört med om jag hade gått nerför trappor. Man bör dock se hur man trampar, för underlaget är inte helt jämnt. En död orm såg jag också längs med stigen, med huvudet borthugget. Kanske en sorts huggorm.
 
Har du vandrat någon av dessa leder? Eller gjort någon annan vandring i Montenegro eller något annat Balkanland?
Taggar: Balkan trip, Montenegro, balkan, kotor, resebloggar, soloresenär;

Kommentarer :

#1: VackraLillaVardag

Oj, ser härligt ut! Nu blir jag sugen på en tur till Kotor igen. Har ju varit där 2 gånger, men det har aldrig varit läge för den vandringen (för gnälliga barn osv.). Kanske nästa gång...

Svar: Ja vandringen är verkligen en giltig orsak till att återvända en 3e gång tycker jag :)
Maria

skriven
#2: Annah

Vandrade upp o ner för trapporna i maj ifjol, Vackert!!!

Svar: Ja visst är det underbart! :)
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Vilken vandring!! Låter som något man kan tänka sej;)

Svar: Verkligen en härlig vandring, bland de trevligaste jag gjort hittills!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :