bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Intryck från Israel

Min resa till Israel (och Västbanken/Palestina) blev definitivt en av de häftigaste resor jag gjort hittills. Så spännande, vackert, annorlunda och så många intryck! Kan inte påstå att det kändes särskilt farligt (till skillnad från vad många verkar tro) och det funkade hur bra som helst att resa ensam. Att ha israeliska vänner att spendera en del av tiden med var förstås uppskattat vid sidan om mina soloäventyr. Och att soloresa utesluter ju inte att man lär känna nya människor, snarare tvärtom. Här kommer en lista med intryck och upplevelser från min resa, i väntan på mer fördjupade inlägg och bildbomber.
 
Israel
 
Topp tre: Gamla stan i Jerusalem, Jaffa och roadtripen med en israelisk kompis.
 
Vad som överraskade: de stora kontrasterna mellan Tel Aviv och Jerusalem vad gäller religionens synlighet, och hur man verkligen bokstavligt talat flyter som en kork i Döda Havet.
 
religioner i Jerusalem, lsrael - klagomuren och tempelberget
Till skillnad från Tel Aviv är den religiösa stämningen högst påtaglig i Jerusalem
 
Mest nervpirrande: Ben Gurions flygplats med utfrågningar både för att slippa in i landet, och ut ur landet... Bland annat skulle de veta vad jag ska göra/har gjort i landet, mina israeliska vänners namn och boningsort samt vad jag jobbar med. Det sistnämnda verkade fånga deras uppmärksamhet, då de verkade vara rätt intresserade av vilka länder flyktingarna jag jobbar med kommer från... Kanske var det på grund av detta som de beslagtog mitt pass någon timme och frågade ut mig ett varv till. Med facit i hand skulle jag helt enkelt sagt att jag jobbar inom sociala sektorn med barn och ungdom... Tack och lov gick det smidigare att ta sig ut ur landet. Att ta bussen till Västbanken/Palestina för att möta upp min privatguide var också rätt spännande. Mer om det i ett annat inlägg.
 
Häftigaste vyerna: utsikten från Masada, Tel Avivs stränder med skyskrapor i bakgrunden och Haifa Bahá'í gardens.
 
imponerande vyer i Israel - Tel Aviv strandremsa och utsikten från Masada
 
Vad jag kommer sakna mest: vännerna i Israel, atmosfären i gamla stan i Jerusalem och katterna på Jerusalem hostel
 
Godast i mat- och dryckväg: Hummus, falafel, arabiskt mintte och färskpressad granatäpplejuice
 
Jerusalems gamla stad
Gränd i gamla stan, och härligt arabiskt te
 
Bästa människomöten: Förutom tiden jag spenderade med mina två israeliska vänner vill jag även nämna killen som erbjöd mig skjuts till Haifa då tågtrafiken hade massiva problem just den dagen. Det är en rätt spännande historia som ni får ta del av i ett annat inlägg. Sen vill jag nämna underbara Abraham från hostelet i Jerusalem, en äldre herreman med humor och kanske den varmaste personlighet jag upplevt. 
 
Obehagligaste människomötet: den ultraortodoxa juden som följde efter mig och försökte flörta med mig då jag var på väg tillbaka till hostelet efter att ha spenderat dagen i gamla stan i Jerusalem. Det var ingen farlig situation alls då det alltid fanns människor i närheten och han gav till slut upp och lät mig vara ifred när jag sa ifrån ordentligt. Men det var en mycket märkligt och bisarr känsla då ultraortodoxa judar i vanliga fall knappt ens ser främmande kvinnor i ögonen och verkligen inte borde visa intresse för icke-troende kvinnor. Lite obehagligt, men kanske framför allt väldigt oväntat.
 
Tre insikter: jag blev inte särskilt mycket klokare vad gäller Israel-Palestina-konflikten, ibland är främlingar vänner du ännu inte lärt känna och ultraortodoxa judar är ett mystiskt folk som är svårt att få kontakt med.
 
Min souvenirskörd:
* sjal/halsduk i vackra färger
* ryggsäck som jag fick nödhandla då min andra mindre ryggsäck gick sönder i Tel Aviv
* ptitim/pärlcouscous (egentligen en sorts rostad pasta som togs fram på 50-talet när det var brist på ris i Israel)
* necessär/plånbok med orientaliskt mönster och hamsa-symbol, samt hamsa-prydnad i metall
* halva, en sötsak baserad på tahini
* Döda Havet-produkter 
* vykort som jag tänkte skapa nåt sorts montage av
 
Israel souvenirer
vykort och döda havet-produkter från Israel/Palestina
 
Taggar: israel, kvinnliga äventyrare, mellanöstern, reseinspo, resor;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Kul att läsa! Och roligt att du också gillade Israel! Det var verkligen en upplevelse att komma dit!

Svar: Ja, det var en upplevelse som jag inte riktigt kan jämföra med något jag upplevt förut :)
Maria

skriven
#2: Ann-Louise

Vilken spännande resa du verkar ha haft! Ser fram emot att få läsa mer om den.

Svar: Ja det var riktigt spännande och intressant! :) Kommer bli flera inlägg för att jag ska kunna täcka allt jag vill från resan :)
Maria

skriven
#3: Marianne - Glimt av verden

Spennende å lese om dine opplevelser og inntrykk fra denne turen! Nå er det faktisk nøyaktig ti år siden jeg var i Israel og Palestina selv :-)

Svar: Det börjar alltså bli ett tag sen för din del, undrar om mycket har ändrat sedan dess, eller om situationen är ungefär densamma? :)
Maria

skriven
#4: World by Tina

Vi har tänkt åka till Israel och Jordanien i vinter, med utgångspunkt i Tel Aviv och Eilat och därifrån göra dagslånga utflykter, samt en med övernattning i Jordanien i närheten av Petra. Hoppas inte det blir extra oroligheter under julveckan...kan ju alltid bli lite oriligt med många personer på en och sama plats, kanske skippar Jersusalem och Betlehem just på julafton. Följt hela din resa på instagram och blivit så inspirerad! Nu är det min tur att åka dit!

Svar: Åh vad härligt, blir lite avis med tanke på att jag också gärna hade kombinerat med Jordanien, men tiden räckte tyvärr inte till :) Ja det låter klokt att undvika religiösa platser under högtider. Du behöver ju inte nödvändigtvis skippa hela Jerusalem för det. Kolla gärna in mina blogginlägg om Israel också, fler är på kommande :)
Maria

skriven
#5: The Jeppe Travel Blog

Häftig resa! Har länge velat åka till Israel... Det får bli snart nu!

Svar: Du borde verkligen åka dit! Speciellt områden med vissa oroligheter vill man kanske gärna passa på att se så länge det ännu är tillräckligt tryggt :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :