bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Gamla Jaffa och historisk hamn

Dag 1 i Tel Aviv visade min kompis runt mig i södra delarna av staden, medans jag dag 2 spenderade dagen på egen hand och beslöt mig för att fördjupa mig lite mer i Gamla Jaffa som jag blev så förtjust i första dagen. Jag ville även se Jaffa hamn som vi helt enkelt inte hann med dagen före. 
 
Jag började vid Alma Beach och fortsatte längs med strandpromenaden utanför gamla staden, förbi en moské och en grekisk-ortodox kyrka. Så kom jag snart fram till den söta hamnen med småbåtar, segelbåtar och fiskebåtar. 
 
Jaffa Port / Jaffa hamn - Tel Aviv-Yafo, Israel
fiskare i Jaffa hamn, Israel
nyfångade krabbor i Jaffa hamn, Tel Aviv-Yafo
places to see in Tel Aviv, Israel: Jaffa port
Jaffa hamn, israeliska katter
Nästan var man än rör sig så finns det en katt i närheten. 
 
marknad vid Jaffa hamn i Tel Aviv, Israel
Vid hamnen finns några matställen, musikanter spelade och sjöng spanska klassiker som La Cucaracha och La Bamba, och nära hamnen råkade det vara en marknad på gång. Här hade jag ordentlig semesterkänsla.
 
Så sökte jag mig till en av ingångarna till Old Jaffa - den äldsta delen av Jaffa. Jaffa är ju en historisk hamnstad med väldigt många år på nacken och nämns i Bibeln på flera ställen. Idag har Jaffa dock sammansmält med den betydligt nyare staden Tel Aviv, men som tur är har större delen av Jaffa lyckats behålla sin ålderdomliga karaktär.
 
Old Jaffa entrance and cat skeleton in Tel Aviv / Gamla Jaffa och kattskelett
Om ni undrar över kattskelettet så kan jag bara svara att jag inte heller vet varför någon ställt det där. Men det var så makabert och ovanligt att jag inte kunde låta bli att fota. Kanske det var något sorts museum eller konstutställning där inne, vad vet jag.
 
religioner i Jaffa - den historiska hamnstaden där judar, kristna och muslimer samsas
I Jaffa samsas judar, kristna och muslimer, enligt vad det verkar utan några större problem.
 
Jaffa / Yafo - gamla stan med smala gator och religiösa platser
arkitektur i Israel - Gamla Jaffa
Jag har svårt att komma över hur tjusiga dessa gamla byggnader är, Gamla Jaffa är oerhört fotogenisk!
 
Architecture in Old Jaffa, Israel
Cats of Israel, Old Jaffa
Här får ni igen en mer levande variant på kissekatt... Och härliga blomkrukor som står på rad utanför ett konstgalleri.
 
Uppför trapporna kan man skymta katolska St Peterskyrkan.
 
view of Tel Aviv from HaMidron Garden in Jaffa
När jag kände mig färdig med gamla staden som sist och slutligen inte är särskilt stor alls, begav jag mig tillbaka till parken uppe på kullen (HaMidron Garden) som jag även besökt med min kompis dagen före. Här slappade jag en bra stund och njöt av utsikten över havet och skyskraporna. Efter en stund hörde jag böneutropet från en av de närliggande moskéerna. Kort därefter från en annan moské och sedan från en tredje. Det var en trevlig känsla att sitta där på kullen och lyssna på den djupsinnigt sjungna bönen som kom från olika håll och skapade en fin akustik i atmosfären.
 
Så småningom gick jag vidare för att äta lunch, en grillad bagel med valfri fyllning som jag tog med mig till hostelet. Efteråt passade jag på att vila mig någon timme innan jag fräschade upp mig inför kvällen och tajmade in solnedgången innan jag skulle söka mig till Tel Avivs centrum för att möta upp kompisen på burgare och en drink. Det blev en lyckad och avslappnad dag.
 
sunset in Tel Aviv-Yafo / solnedgång i Tel Aviv / Jaffa, Israel
Taggar: israel, mellanöstern, reseinspo, resfeber, resor, tel aviv;

Kommentarer :

#1: Eva/ Leva som Eva

Fantastisk bild på solnedgången!!! Och de andra också :-)

Svar: Tack så mycket! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :