bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Regnskog och paradisstränder - härligt men farligt?

Daintree Rainforest är en nationalpark som består av uråldrig regnskog som växer sig ända ner till stranden. Denna nationalpark är del av det största regnskogsområdet i Australien, och då ska man ha i åtanke att större delen av den ursprungliga regnskogen skövlats ner för sockerrörsodlingar och dylikt. Vilken tur att en del av regnskogen kunnat bevaras, för det har nämligen visat sig att det är regnskogen som livnär Stora barriärrevet genom att näring från skogarna rinner ut i havet, enligt vad vår guide förklarade. Jag antar att det betyder ingen regnskog, inga korallrev. Varför det sen finns korallrev på andra håll trots avsaknad av regnskog vet jag inte riktigt, men kanske det finns andra gynnsamma förhållanden där som gör att korallerna kan frodas.
 
Nå, innan vi anlände till självaste Daintree gjorde vi ett stopp vid denna fantastiska utsiktsplats på första bilden nedan (Rex Lookout):
 
Rex Lookout utsiktsplats mellan Cairns och Daintree
Daintree regnskog, Queensland, Australien
 
Regnskogen som räddades i sista stund
 
Så in i regnskogen. Vilken fantastisk grönska! Guiden fortsatte att berätta om hur någon tokig man (kan det ha varit på 70-talet?) bestämt att all regnskog skulle bort för här ska det odlas för fulla muggar. Naturvärnare demonstrerade bl.a. genom att binda fast sig själva i träden när skogsmaskinerna skulle fälla dem. Man skulle tycka att det åtminstone tillfälligt borde ha satt stopp för avverkningen, men enligt guiden struntade de blankt i människorna och började fälla träd. Jag minns inte hur många personer det var som dog. Det som slutligen räddade det som fanns kvar av regnskogen var det jag nämnde i inledningen - forskarna lyckades ta fram bevis för att korallreven är beroende av regnskogens existens. Efteråt tyckte jag det var ganska otrevligt att titta på alla sockerrörsfält som egentligen borde ha varit härlig regnskog.
 
kokosnöt är en av de exotiska frukter som växer i Queensland, Australien
Vid utsiktsplatsen ovan sålde en herreman härliga exotiska frukter. Vi delade broderligt på några kokosnötdrinkar samt kokosnötter med finhackad färsk kokos.
 
exotiska frukter i Daintree, Australien
Sevärda platser i Australien: Cape Tribulation, Daintree rainforest, Queensland
Så kom vi fram till Cape Tribulation, Daintrees kanske mest kända plats. Här finns en vacker strand som kantas av regnskogen.
 
paradisstränder i Daintree nationalpark, Queensland, Australien
Vi besökte även en annan strand, Thornton Beach. denna strand gillade jag faktiskt ännu mer, den var så vacker med den mera hårt packade sanden som dels gick bra att promenera på, och dels gnistrande nästan som snö i solens ljus. Och så det turkosblå vattnet och de smaragdgröna kullarna. Här finns en liten ö som man kan promenera över till när vattnet är tillräckligt lågt. 
 
svalkande vattenhål i Daintree regnskog, Australien
Vi stannade även till vid ett vattenhål vars namn jag inte längre kommer ihåg. Det var väldigt svalkande och guiden hade med sig en bit lera som man kunde blöta i vattnet och göra ansiktsmålningar med. Jag fick assistans av en av tjejerna som var med på den guidade turen.
 
Daintree rainforest national park, Queensland, Australia
 
När till och med växter vill se en död
 
I regnskogen ska man helst tänka efter före, för det finns inte bara farliga djur, utan även farliga växter. Nässelträdet (Stinging Tree eller Gympie Gympie) som ser mera ut som en buske, har hjärtformiga blad och ibland frukter som påminner om hallon och ser inte alls ut som någon märkvärdig växt. Växten har likt brännässlan stickande hår, men denna regnskogsvariant har ett oerhört starkt nervgift som framkallar stark svårbehandlad smärta jämförbar med kokande syra som kan pågå i flera dagar eller upp till ett år. Det enda som egentligen hjälper är att försöka få bort nässelhåren ur huden med hjälp av hårborttagningsvax, vilket ju inte heller låter så skönt på en hud som redan smärtar så mycket att man lär kunna bli självmordsbenägen (därför har plantan även fått öknamnet suicide plant). Det säger sig självt med tanke på att man kan behöva bli fastspänd vid sjukhussängen för att klara av den första tiden. Det sägs dessutom att smärtan kan återkomma i efterhand vid kontakt med t.ex. vatten eller när man utsätts för värme. Behöver jag säga att jag var oerhört försiktig med att komma i kontakt med växtligheten inne i regnskogen?
 
Things to do in Queensland, Australia: Daintree river cruise to watch salt water crocodiles
 
På krokodilsafari
 
Farligare än brännande växter är ändå den fruktade saltvattenkrokodilen. Äntligen fick jag se mina livs första krokodiler i det vilda! Vi fick kliva på en liten flodbåt och så gled vi fram längs Daintree River. Vi såg total 6 stycken krokodiler under flodturen, allt från ungkrokodiler på kanske en meter till flodens "gammelgädda" som kallas för Scarface. Ungefär 50 år gammal, minst 3 meter lång och tandlös. Men vem behöver tänder med den bitstyrkan? Det är ändå han som är bossen i detta revir. Saltvattenkrokodiler kan naturligtvis bli ännu äldre och därmed också större, eftersom de växer så länge de lever. Tänk dig en Schnappi på 100 år...
 
Daintree River Cruise - aussie beer
Blev man törstig kunde man korka en kall.
 
turistattraktioner i Australien: krokodilsafari i Daintree, Queensland
Guidens hund vaktade tappert båten och dess passagerare. Ibland blev han upprörd och skällde på krokodilerna, varpå ägaren tystade ner honom. Det hade ändå inte varit någon idé att slåss mot dom bestarna.
 
home made ice cream in Daintree, Australia
 
Glass och fågeln man inte muckar gräl med
 
Efter ett lyckat krokodilsafari stannade vi på väg tillbaka till Cairns vid Daintree Ice Cream Company, där det säljs hemlagad glass på trädgårdens egna frukter - mango, passionsfrukt, jackfrukt och wattle seed (akacia). Supergott och värt ett besök! Det var här jag fick syn på resans enda kasuarer - en far med sina kycklingar (ja här är det hanen som fostrar, modern lämnar dem nämligen i sticket så fort hon lagt sina ägg och då får fadern ta över). Jag blev så häpen att jag inte hann fota, och det var heller inte läge att följa efter för att försöka fånga dem på bild - en kasuar är nämligen inte bara en fågel med ett märkligt utseende, den väger upp till 60 kg, dvs mera än jag, och har en dolkliknande mittklo som gör att den med lätthet kan sprätta upp ens mage om den känner sig hotad. Och det vet väl alla att man inte ska mucka gräl med en arg mamma. 
 
Vilka djur (eller växter) är de farligaste som du stött på i det vilda?
Taggar: Australien, Cairns, East Coast, Queensland, kvinnliga äventyrare, resfeber;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Härliga bilder och en fin story!😊

Svar: Tack ska du ha, kul att det uppskattades :)
Maria

skriven
#2: Emma Engström

NU vill jag åka alltså! :D

Svar: Åk, bara åk!! ;)
Maria

skriven
#3: Fantasy Dining

Ser fantastiskt härligt ut. Skulle någon gång i livet vilja resa dit. Får se om det blir av en vacker dag. Coolt med ansiktsmålningen!

Svar: Ja det hoppas jag verkligen du får göra en dag, så vacker plats på jorden! Ansiktsmålningen var en kul grej :)
Maria

skriven
#4: FREEDOMtravel

Läskigt med så giftiga växter! Vet inte om jag stött på så mycket farliga djur. Det farligaste är väl myggor och fästingar antar jag ;) Lite respekt är det ju också när man stöter ihop väldigt nära med en älg ;) Såg någon giftig orm i Malaysia också som lokalbefolkningen tyckte var farlig, så då var den säkert det. Växter? Ingen aning!!

Svar: Växter som är farliga vid beröring är väl inte så vanliga nej.. ;) Man ska inte underskatta de små monstren som surrar eller ligger i bakhåll i gräset heller, de dödar väl ändå fler än giftormar och spindlar.. Ja älgen - jag är typ mera rädd för att stöta på den när jag kör bil, än vad jag är för Australiens giftigaste orm ju!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :