bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Nedervetil - en by med historia

För någon vecka sedan spenderade jag nästan ett dygn i Nedervetil. Förutom övernattningen i tält som jag bloggade om häromdagen så körde vi även runt på lite sightseeing i området. Det roliga med små byar och orter är att de alltid har sina små pärlor som man kanske inte hört om tidigare, eller platser med historier. Här kommer 5 intressanta platser som jag blev introducerad till.
 
Tipsa gärna om något sevärt, fint eller intressant som finns på din ort - kanske det blir dit jag åker på utflykt näst! Speciellt gärna mottages tips inom Österbotten eller där runt omkring.
 
Åbacka hängbro

Denna hängbro som går över Perho å byggdes under mitten av 1900-talet för att göra skolvägen tryggare för de barn som tidigare var tvugna att ro över ån för att ta sig till skolan, vilket var speciellt riskabelt under vårens översvämningar. Idag är hängbron ett trevligt utflyktsmål och en bindande länk mellan byborna.
 
Åbacka hängbro i Nedervetil, sevärdheter i Österbotten
 
hängbro, Nedervetil, Kronoby, Finland
 
Åbacka hängbro, Nedervetil, Österbotten, Finland
 
Gillestugan 
 
Gillestugan från början av 1900-talet, som tillika fungerar som ungdomslokal och som lokal för bröllop, konserter m.m. Intressant byggnad med sina snygga utsmyckningar, imiterade fönsterluckor och tornet.
 
Gillestugan / ungdomslokalen i Nedervetil, Österbotten
 
Hembygdsgården på Klockarbacken
 
Ett av byns äldsta hus från 1800-talet finns på Klockarbacken. På gården finns även bl.a. ett loft med pig- och drängrum, smedja, rökbastu och ett museum med gamla föremål. Här ordnas även olika evenemang, speciellt under sommarhalvåret gissar jag.
 
Hembygdsgården, Nedervetil, Kronoby
Gården kantas av en gärdsgård.
 
Hembygdsgården museum i Nedervetil, Österbotten
 
Hembygdsgården, loft för pigor och drängar, Nedervetil
 
Här har vi loftet för pigorna och drängarna. Gullig byggnad, tänk om man hade fått betala en liten slant för att övernatta här? Rolig tanke.
 
Hembygdsgården, drängkammare, Nedervetil - Österbottens sevärdheter
"Drändsis kamarä" - drängkammaren. Kanske pigan smög sig dit om nätterna, eller tvärtom, drängen sökte sig till pigans rum ("pigås kamarä") för lite romans?
 
Hembygdsgården, pigans kammare, Nedervetil, Österbottnisk historia
 
gammal rökbastu vid Hembygdsgården i Nedervetil
Den gamla rökbastun.
 
Glasskjul och handgrävd brunn
 
På en släktings gård intill hembygdsgården blev jag introducerad till två intressanta objekt, dels en handgrävd 12 meter djup brunn och så något jag först tänkte var en lekstuga eller ett litet redskapsskjul, men som tydligen använts till att tillverka glass i tiderna. Varför tillverka glass i ett litet skjul, kan man undra?
 
gammaldags brunn, Nedervetil, Finland
 
Fd glasstillverkningsskjul
 
"Eremitstugan"
 
I Loulus skog finns en ministuga byggd av en herreman som såg dessa trakter som "sitt Lappland". Det var hit han kom för att hitta lugn och tanka kraft, med enbart naturen som sällskap. Det lär även ha funnits ett litet vattendrag i närheten där han kunde bada. 
 
eremitstuga i
 
Gillar du att upptäcka små orter och byar nära dig?
Taggar: hemester, staycation, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Angelica Wåhlin

Ser himla idylliskt ut!

Svar: Ja verkligen, det är väl egentligen de flesta små byar på landsbygden :)
Maria

skriven
#2: Sofie

Kul att få läsa om Nedervetil av någon som inte bott där. 😁 Nära hembygdsgården är jag uppväxt! 😀 Nästa gång får du skriva om Seljes, Haavisto (och alla vattendrag däromkring) och så finns det många andra fina ställen också. 😊

Svar: Tack, kul att du tycker det :) Hoppas på att hinna besöka fler byar i sommar som jag inte är så välbekant med :) Tack för tipsen! Seljes har jag besökt ett par gånger redan, men har inget bildmaterial så borde väl åka dit igen för att fota lite ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :