bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Bland tempel och matfrestelser i Chinatown, Singapore

In this blog post I am presenting the third and last ethnic suburb that I visited during my stay in Singapore - Chinatown! I can highly recommend eating some nice chinese food and visiting at least one of the temples. You can also enjoy some chinese markets and try to track some durian fruit just by using your nose...
 
Jag har avverkat Arab Quarter och Little India - nu fortsätter jag upptäcktsfärden genom Singapores etniska stadsdelar med Chinatown!
 
De flesta storstäder har väl sitt egna Chinatown, Singapore naturligtvis likaså. Kineser utgör den största etniska gruppen i landet och stadens Chinatown har en viktig historisk och kulturell betydelse för landet. Jag rekommenderar denna stadsdel för att äta god kinesisk mat, besöka tempel och gå på marknad. Här kommer ett gäng bilder från min promenad i Chinatown.
 
 
Jag åt min lunch på Maxwell Road Hawker Centre. Det blev marinerad anka med nudlar, som jag sköljde ner med färskpressad sockerrör-citron-juice. Helt trevlig stämning, och jag delade bord med en äldre kinesisk dam som också åt ensam, så vi hade en liten pratstund.
 
Jag gick förbi något sorts offerbord på gatan. Jag kan för lite om österländska religioner för att kunna säga vilken religion det handlar om och exakt vad ritualen går ut på. 
 
Så kom jag fram till Buddha Tooth Relic Temple and Museum, där man bl.a. kan observera ceremonier och kolla in vad som påstås vara en relik i form av en tand, av självaste Buddha.
 
Inne i templet sitter ett antal buddhister och läser ur sina religiösa skrifter. Man får närvara och röra sig inne i templet om man bär tillräckligt täckande klädsel. Lämplig klädsel lånas även ut om det behövs.
 
Templet kryllar av statyetter föreställandes Buddha och olika bodhisattva-varelser från golv till tak.
 
 
På takvåningen finns en liten trädgård och en pagod med en stor bönekvarn (prayer wheel).
 
Jag snurrade ett varv på kvarnen medans jag tyst framförde en önskan, väl medveten om att jag inte har en aning om vad jag sysslar med och hur man egentligen ska använda en bönekvarn. Kanske någon högre makt tyckte min tanke var god och lyssnade på mig i alla fall.
 
Efter tempelbesöket strosade jag omkring en stund bland marknader. Jag kände en stark doft, närmast jämförbar med avföring, och fick ett ögonblick senare syn på den ökända frukten som är skyldig till odören - durian. Passande nog kallas den ibland på svenska även stinkfrukt... Jag kände mig inte så värst sugen på ett köp, så gick ganska hastigt förbi.
 
Här har vi Chinatown Food Street, som bjöd på en del lockelser. Jag åt dock inget här eftersom jag redan ätit lunch.
 
Hinduistiska Sri Mariamman Temple gick jag aldrig in i, men man kan beundra det från utsidan också! Kons heliga status i denna religion går inte att missa.
 
Tempelområdet, fotat genom en grind. Några små restaureringsprojekt på gång ser det ut som. 
 
 
Gillar du att besöka chinatowns när du reser till storstäder? Jag tycker det är lite intressant att "samla" på dem för att jämföra, inget jag besökt hittills har riktigt varit det andra likt måste jag säga. Storleksmässigt kan de variera från hela stadsdelar till en liten gata.
Taggar: chinatown;

Kommentarer :

#1: Linnéa

Jag har bara besökt chinatown i New York och jag tyckte det var lite kul att besöka faktiskt :)

Svar: Spännande, jag har hört en del positivt om New Yorks Chinatown!
Maria

skriven
#2: World by Tina

Älskar china towns! Favoriterna är New York, London och otippat - Dusseldorf - fast det är mest bara en gata, men restaurangerna är amazing! Nu ser jag galet mycket fram emot att besöka china town i Tokyo!

Svar: Tack för tipsen, då vet jag var jag ska äta ifall jag besöker Düsseldorf nån dag :)
Maria

skriven
#3: mammatillmirakel.blogg.se

chinatowns tycker jag är allmänt charmiga trots att de känns lite som skabbiga turistfällor, men oftast hittar man roliga och spännande saker när man besöker dem. :)

Svar: den i Singapore kändes faktiskt ganska genuin och inte så turistisk som en del andra china towns kan vara :) den finns ju där av naturliga historiska och kulturella skäl.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :