bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 3: Den ultimata jullistan

Dagens lucka består av en jullista som jag pysslat ihop, med utgångspunkt från jullistor jag fyllt i tidigare jular eller hittat ute i cybervärlden. Jag tycker modifierade listor ofta är de roligaste listorna att fylla i. Länka gärna tillbaka till min blogg om du också fyller i listan.
 
När åker julpyntet fram, och när städar du bort det igen?
Sedan jag föddes har det varit en tradition att det mesta julpyntet ska fram tills min födelsedag, eftersom jag föddes på första advent. Denna tradition har jag gärna fortsatt med i vuxna livet. Ungefär kring nyår eller strax efter tycker jag det börjar bli dags att städa bort och ta en fräsch nystart.
 
Hur hittar du julstämning?
Genom att julpynta och -pyssla, lyssna på julmusik, snö eller frosttäckt mark, levande ljus och tjuvstarta med juligt ätbart som glögg, julmust och pepparkakor...
 
 
Vad är bäst med julen?
Allt mys och härligt julpynt som hjälper en orka genom decembermörkret och när nära och kära samlas under julhelgen. Den där magin med julaftonen och juldagsmorgon har aldrig riktigt dött ut för min del :)
 
Favoritjuldoft?
Julkryddor som kardemumma och kanel, grandoft och apelsin.
 
Vad är ett absolut måste på ditt julbord, och vad vill du plocka bort?
På julbordet får det gärna finnas morots- och kålrotslåda, ugnslax. julmust, brysselkål och pappas romröra med knäckebröd. Jag avstår helst från sill, gravad lax, lutfisk och rödbetor.
 
Bästa julfilmen?
Jag tipsar även i år om finska filmen Joulutarina (Christmas Story) som är både melankolisk och vacker. Nu reder vi ut en gång för alla varifrån jultomten kommer och hur/varför han blev jultomten ;)
 
Har du någonsin firat jul utomlands?
Enbart en gång i mitt 31-åriga liv, och det var i Australien för ett par år sen. Jag har bloggat om min annorlunda jul down under.
 
Har du en julkalender i år?
Jep, i år blev det en skönhetskalender från The Body Shop. Det är faktiskt ett av mina favoritmärken vad gäller hudvård och dylikt, vid sidan om märken som Dermosil och Lumene.
 
När handlade du/kommer du handla årets första julklapp?
Det var nog i oktober om jag minns rätt. Är i princip klar med julklappsshoppingen vid det här laget! Skönt att slippa stressa med det sen liksom.
 
Vilken jullåt tycker du om, och vilken är du trött på att höra?
Klassiska svenska julsånger som t.ex. Gläns över sjö och strand är ju faktiskt himla mysiga och vackra. Last Christmas av Wham! börjar däremot kännas väldigt tjatig och tröttsam.
 
 
Glögg eller julmust
Julmust, även om jag gillar glögg mer än vanligt i år. Dricker hellre ljus glögg än röd glögg.
 
Ge eller få
Jag gillar väl bägge ganska jämlikt - småbarnslig som jag är så vill jag gärna ha några klappar själv också. Men säger ge ändå för jag gillar hela processen med att fundera ut och planera vad folk ska få i julklapp, för att sedan köpa dem och paketera dem. Att hålla på med julpapper och dylikt ger en sån julstämning!
 
Plastgran eller äkta
Egentligen äkta, men det blir så väldans opraktiskt att krångla upp en äkta gran uppför trapporna, för att inte tala om när den barrar och ska ut igen... Så för min del blir det tyvärr en i plast. Men då kan man ju i alla fall plocka fram och pynta den tidigare då den inte har ett bäst före-datum!
 
Pepparkakor eller knäck
Jag är kräsen med vilken sorts pepparkakor det ska vara för att jag faktiskt ska gilla dem, och speciellt goda är de med philadelphiaost. Men knäck kan liksom aldrig slå fel känner jag, det är det jag längtar mer efter i jultider. Blir det inte någon knäcktillverkning så blir det åtminstone någon form av julgodis, t.ex. ischoklad.
 
Hemma eller borta
Hemma (alltså på hemmaplan, hos någon när och kär) såklart! Vill inte resa under julhelgen.
 
 Ligger hellre i soffan och gosar med katten på jul, än sitter på en strand i södern.
Taggar: blogglista, jul, julkalender, jullista;

Kommentarer :

#1: Emma Engstrm

Åh vilken mysig lista!! Får man kanske sno denna? :D

Svar: Absolut får du sno den, bara du länkar tillbaka till mig :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :