bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Vandra i Österbotten: Köurosrundan i Pensala

Det var i mitten av oktober som jag gjorde min senaste lite ordentligare skogsvandring. Jag ville utnyttja den vackra soliga dagen men kunde inte riktigt bestämma mig för vart jag skulle bege mig. Jag bestämde mig då spontant för att försöka hitta den 4,5 km långa vandringsleden Köurosrundan i Pensala, som Tidstjuven bloggat om. Jag kollade google maps och gissade att den rimligtvis skulle starta någonstans längs Köurosvägen. Mycket riktigt fick jag syn på vandringsinfon när jag nådde Mickelsbacka.
 
Det visade sig bli en trevlig och rätt varierande vandring och även om ett par med hund parkerade vid vandringens start strax efter mig så fick jag mestadels vara ensam, då de gick en lite annorlunda rutt än jag. Om än jag blev lite skakis när jag vid ett skede hörde något djur komma springades bakom mig och det visade sig vara parets cocker spaniel. Jag hann tänka att det var något vilt djur som kom farandes.
 
Nåväl, här kommer några av bilderna som jag knäppte under promenaden.
 
Vandringsleder i Österbotten: Köurosrundan i Pensala
 
vandra i Österbotten, Köurosrundan i Pensala
 
svamp i skogen, nordisk natur
 
Vandring i Österbotten: Köurosrundan nära Vörå/Oravais
 
Glada vandrarelådan med gästbok på Köurosrundan
 
Här får alla glada vandrare fylla i en "gästbok" med sitt namn, det var ju en lite rolig grej!
 
vandringsled i Pensala, nära Vörå/Oravais
Ett ställe var lite sumpigt, så där gjorde man bäst i att balansera på brädor om man ville hålla fötterna torra.
 
Österbottnisk landsbygd, Finland 100
 
djurspår i Österbotten, Pensala
Hittade även lite djurspår. Mätte inte, men dessa var nog större än rådjursspåren jag sett tidigare i höst i alla fall. Någon som vågar sig på en gissning? Jag tänkte spontant på vildsvin då sådana lär ska finnas i trakterna, men andra har sagt att det absolut inte är det, så jag antar jag hade fel då.
 
Pensala, bondkatt
 
När jag var tillbaka vid Mickelsbacka och skulle gå till bilen så dök denna kissekatt plötsligt upp. Den var sällskapssjuk och jag hoppas verkligen inte det är en övergiven katt, då husen häromkring var gamla och inte såg bebodda ut. Men jag hoppas på att den ändå kom från någon av gårdarna längre bort. Den såg inte direkt utsvulten ut i alla fall.
 
Mickelsbacka, Pensala
 
 Den ville inte att jag skulle åka iväg, så den parkerade sig rakt framför min bil och glodde på mig. När jag startade motorn och började rulla så flyttade den ändå på sig en meter åt sidan...
 
 
Tipsa gärna om fler trevliga vandringsleder i Österbotten!
Taggar: friluftsliv, kvinnliga äventyrare, vandring, Österbotten;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Hur är det där du bor? Är det många vilda djur som man kan få syn på? Varg, lodjur, björn och andra djur ooch fåglar? Området där du bor har fantastisk natur, och så pratar ni svenska, vilket är en stor fördel om man ska någon vägbeskrivning förklarad för sig. Visserligen är min engelsk bra, men det kan ändå innebäraa missförstånd. Skulle blivit glad om du kunde rekommendera några bra platser ute i "ödemarkerna". Jag gillar även att fotografera gamla övergivna hus, historiska byggnader och ruiner.

Svar: Säkert finns det alla möjliga djur, men inte direkt vanligt att man ser rovdjuren... Förutom varg som vissa byar haft problem med på sistone.. Hmm, jag känner väl inte till så mycket specifika platser i ödemarken, springer mest omkring i skogarna här omkring helt enkelt ;) Har tänkt utforska mer vandringsleder och så sen till sommaren.
Maria

skriven
#2: Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Det ser ut som en fin led :)

Svar: Jo det var det verkligen :)
Maria

skriven
#3: Miss Baby Peaches

Så mysigt det såg ut!

Svar: Jo det var det :)
Maria

skriven
#4: Angelica Wåhlin

Vad mysigt det ser ut!

Svar: Ja det var det :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :