bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Dandenong Ranges & 1000 Steps

Stunning Dandenong Ranges National Park is just a couple of hours away from Melbourne city. You don't even necessarily need a car to get around there, since it is easy enough with bus. We started off with getting some information and general advice in the visitor centre in Upper Ferntree Gully before heading to the Kokoda Memorial Walk / 1000 Steps - a 3 km long track that should take around 1,5 hours if you are somewhat fit. After this we continued a bit further with the bus and made a stop in this cute little village called Olinda, where we visited beautiful National Rhododendron Gardens. A very nice day trip and a place that I would like to return to do another hike.
 
Häromveckan tog jag och en vän oss till härliga Dandenong Ranges med tåg och buss. Resan tar sisådär 2 timmar från Melbourne, beroende på vilken stadsdel du startar från. Det funkade faktiskt bra att ta sig runt i området med buss, så egen bil känns inte som ett måste för denna utflykt!
 
Jag rekommenderar att göra ett kort stopp i deras visitor centre i Upper Ferntree Gully för att få en gratis karta över området samt lite tips och råd ifall man inte redan är bergsäker på vad det är man vill göra och se där och hur man tar sig till dessa platser. Vi visste bara att vi ville gå 1000 Steps och var vi skulle kliva av bussen för att nå dit, men inte mycket mer än så. Tack vare råden fortsatte vi efter den relativt enkla vandringen längre in i nationalparken med buss och stannade till i en gullig liten by vid namn Olinda där vi besökte botaniska trädgården National Rhododendron Gardens. Vi hann tyvärr inte med mer för den dagen för vi tog så mycket pauser för lunch och mellanmål, haha! Skulle inte vara fy skam att åka hit en vända till och göra någon av de andra vandringarna...
 
Denna 35,400 hektar stora nationalpark ligger öster om Melbournes centrum och 1000 Steps, även kallat Kokoda Track Memorial Walk, är 3 kilometer lång och ska ta ca. 1,5 timmar sammanlagt. Även om rutten betecknas som brant (då den till stor del består av trappor) så är den inte nödvändigtvis fysiskt krävande bara man tar det i den takt man tycker känns bra. Vissa testar sin fysiska kapacitet genom att springa rutten, men enligt skyltar är det egentligen inte tillåtet att göra det - Australien älskar förbud av alla möjliga slag, har jag märkt. Denna vandring ska för övrigt på ett ungefär efterlikna Kokoda Trail i Papua Nya Guinea där australiensiska soldater kämpade och dog under Andra världskriget. Krigsminnesplatser av olika slag är en annan sak som Australien gillar.
 
Men nu över till bilderna:
 
 
Dandenong Ranges National Park in Melbourne, Victoria, Australia
En spårvagn, ett tåg och en buss senare hittade vi småningom denna skylt. Gräshopporna spelade som tokiga, man kände direkt att nu var vi minsann inte i någon stad längre!
 
rainforest environment just outside Melbourne - Dandenong Ranges National Park / regnskogsmiljö strax utanför Melbs
Vi vandrade en bit längs en stig och började undra var de där trapporna egentligen är...
 
Kokoda Track Memorial Walk - 1000 Steps, Dandenong Ranges
...men så dök de upp till slut! Det var en ganska varm dag och jag hade en konstig tyngdkänsla i benen efter att ha jobbat ganska hårt i några dagar, så vi var svettiga och smått mosiga redan innan första trappsteget! Men vi tog det i lugn takt och stannade till då och då för ett vattenslurk eller för att ta ett foto, så det gick ändå bättre än förväntat!
 
1000 Steps hike, Dandenong Ranges, Melbourne
Ser det inte härligt ut? Som att gå in i en förtrollad skog.
 
Huge fern trees in Dandenong Ranges National Park, Victoria
Och jag kände mig lite som Alice i Underlandet bland alla stora ormbunkar. Eller ja, ormbunksträd rentav. Lite annat än våra små mesiga ormbunkar hemma i Norden!
 
Rainforest in National Park Dandenong Ranges, Victoria, Australia
Ah, bara natur så långt man kan skåda, härligt! Welcome to Jurassic Park?
 
Inside a dead tree in Dandenong Ranges
Vi fick syn på ett enormt dött träd som bara hade det yttersta skalet kvar, knappt ens det. Min kompis vågade sig inte in dit, men jag kröp in och satt där på huk en liten stund. Svalt och skönt var det där inne, och både ormar och spindlar höll sig borta. Svårt att fånga på bild, men bilden ovan är fotad rakt nerifrån.
 
1000 Steps / Kokoda walk in Dandenong Ranges, Melbourne
Plötsligt dök de allra sista trappstegen upp och vi var på toppen. Det var lättare och gick snabbare än vi hade väntat oss! Vi belönades även med vackra gula blommor som växte på båda sidor av trappan.
 
flowers in Dandenong Ranges, Australia
 
a small swamp on top of 1000 Steps walk, Dandenong Ranges
Där uppe fanns även ett litet kärr.
 
Dandenong Ranges, finlandssvensk i en nationalpark i Australien
På vägen ner hittade jag ett till ihåligt träd storlek mindre. Det var dock fullt med spindelnät där inne, så jag kände inte för att chilla där särskilt länge. Inte för att jag är särskilt rädd, men man vet ju aldrig om man stöter på den giftigare varianten...
 
Så åkte vi buss vidare genom nationalparken och hoppade av i byn Olinda. Riktigt gulligt ställe med ett par roliga butiker, lite caféer och annat trevligt. Enligt skylten på bänken ska denna by dessutom vara helt fri från plastpåsar. Underbart initiativ!
 
Plastic bag free village Olinda in Dandenong Ranges National Park / Olinda, byn utan plastpåsar
 
National Rhododendron Gardens i byn Olinda, Dandenong Ranges nationalpark
 
Det började bli lite sent vid det här laget, så vi hann inte med någon till vandringsled. Istället gick vi en sväng i fina National Rhododendron Gardens (vilken tungvrickare!). Hade det varit vår så hade vi dessutom fått njuta av en körsbärsträdgård i full blom. Så här års var den delen av parken dock inte så spännande.
 
View from National Rhododendron Gardens in Olida, Dandenong Ranges / by från botaniska trädgården i Olinda
Helt oväntat såg vi plötsligt lite öppna vyer, vi hade tidigare liksom inte riktigt tänkt på att vi faktiskt befann oss rätt högt uppe. Från 1000 Steps-leden såg vi inte så mycket av utsikten eftersom vegetationen är för tät sommartid. Tur att vi fick njuta lite av den i Olinda istället!
 
Tipsa gärna om fler härliga platser och vandringsleder i Melbourne-trakten, eller berätta om någon annan trevlig vandring någonstans i världen som du gjort på sistone!
Taggar: Melbourne, Victoria, Australia;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Vilka härliga och vackra bilder, Maria! Den där du sitter inuti trädet är riktigt läckert ch häftigt. :) Två timmar med tåg, det är väl till grannstationen, när det gäller Australien? :D

Svar: Tack så mycket! :) Speciellt det där större håliga trädet var störtcoolt! Jag är ändå i Australiens näststörsta stad, så häromkring är nog stationerna ganska nära varann ;)
Maria

skriven
#2: Marianne - Glimt av verden

Plastposefri by! Fantastisk!

Svar: Ja verkligen!! :)
Maria

skriven
#3: Jeanette

Vilken vacker plats!

Svar: Ja visst är det! :)
Maria

skriven
#4: Veiken

Jag har varit i Olinda, fast "mitt" Olinda ligger i Brasilien!
Man får ofta lön för mödan om man orkar hela vägen upp när det gäller vandringsleder! Finfina bilder från trollskoken!

Svar: Haha, jo jag hittade Olinda i Brasilien när jag googlade ortsnamnet :) Jo absolut, bara att kämpa ända upp!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :