bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Australia Day - nationell fylledag eller sorgedag?

För ett par dagar sen - den 26 januari - firades något som kallas Australia Day. Alternativt Straya Day, Anniversary Day, Foundation Day, Invasion Day eller Survival Day. Kärt barn har många namn. Eller varför inte helt enkelt kalla det nationella fylledagen, åtminstone bland unga och backpackers verkar det  bara vara ännu en orsak till att bli "fucked up". En kille på hostellet berättade stolt åt mig att han redan på morgonen hävt i sig en flaska vin. Ja suck, ibland känner jag att jag inte riktigt passar in bland alla dessa backpackers, men som tur är lyckas jag alltid hitta ett fåtal udda människor som liksom jag har lite andra mål med sin Australienvistelse än att vara full mest hela tiden.
 
Ja, det där med "kärt barn" borde jag kanske dock ta tillbaka. För vissa är denna dag nämligen snarare sorglig och vanhedrande. Problemet med dagen är framför allt valet av datum. Det var nämligen den 26 januari 1788 som den första flottan av britter invaderade landet och som förtrycket av aboriginerna började. Kanske inte en dag att vara särskilt stolt över, med facit i hand? De som ser denna festdag som väldigt opassande brukar därför kalla dagen för Invasion Day alternativt Survival Day,  som jag nämnde i början av inlägget. Att Australiens nationaldag ska äga rum just detta datum är en tydlig markering att aboriginerna fortfarande är exkluderade ur den nationella identiteten. Invasion Day förstår ni säkert redan innebörden av; Survival Day däremot syftar på att aboriginerna och dess kultur fortfarande finns kvar trots alla tidigare försök att eliminera dem eller assimilera dem - denna term har alltså en positivare klang kan man säga.
 
Visste ni förresten att man en gång i tiden försökte avla bort de aboriginska dragen bland half-castes, dvs de som hade en förälder som var vit och en förälder som var aborigin, genom att på ett brutalt sätt ta dessa barn från föräldrarna och sätta dem i vita familjer för att assimileras och sedan skaffa barn med vita för att avkommorna efter ett antal generationer inte längre kännas igen som aboriginer. Googla Stolen Generations ifall ni vill veta mer, eller se filmen Rabbit-Proof Fence som jag starkt kan rekommendera. Många ur dessa stulna generationer har lidit och lider ännu idag av psykisk ohälsa, drogproblem m.m. efter att ha slitits från sina familjer och tvingats ge upp sin identitet.
 
På grund av allt detta är det en del (både aboriginer och övriga sympatisörer) som vill att nationaldagen ska flyttas till ett mer lämpligt datum. Men de flesta väljer att fortsätta vara ignoranta, så svårt att säga om det någonsin kommer att ske. Det märks även här på hostellet, där de flesta väljer att dra sin fylla istället för att ägna sig åt lite eftertanke.
 
om Australia Day och varför den är förnedrande för aboriginer
Source: Meme Generator
 
Ett plakat jag fick syn på i stan under Australia Day.
 
Hur känner du kring detta? Brukar du läsa på och vara intresserad av olika problemställningar som finns i länder du reser till?

Kommentarer :

#1: Marianne - Glimt av verden

Hm, jeg forstår jo godt at valget av dato ikke aksepteres av alle. Aboriginene har blitt behandlet på en forferdelig måte opp gjennom årene, og å feire dagen da britene kom og undertrykkelsen begynte høres jo veldig merkelig ut når man bare tenker litt etter. Jeg skjønner at det kan bringe fram mange følelser hvis man skal flytte en nasjonaldag, men i dette tilfellet ville det kanskje vært en bra måte å beklage til aboriginene hva de har blitt utsatt for.

Svar: Jo jag håller med dig. Tycker inte det är riktigt läge för de nyare australiensarna att ta illa upp heller, de har ju aldrig blivit diskriminerade på något sätt. Sen är det naturligtvis inte de yngre generationernas fel att saker varit som de varit, så det är ju inte tänkt att de ska "straffas" eller behöva känna sig skyldiga. Ej heller den del av de äldre generationerna som inte gillade den diskriminering som pågick - det fanns ju helt säkert också de som redan då tyckte att behandlingen av aboriginerna var fruktansvärd, men att de antagligen inte hade så värst mycket möjligheter att påverka myndigheters agerande. Men man kan ju "göra om, göra rätt", så gott det går i efterhand.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :