bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Throwback Thursday - Kraków & Wieliczka

Nu kör jag igång ett nytt projekt i bloggen som jag ska försöka göra veckovis under de närmaste två månaderna eller så - nämligen "throwback thursday". Så förhoppningsvis kommer jag nu varje torsdag lyckas med att blogga om gamla resor jag gjort, för ett tag framöver. Jag börjar med resor som jag gjorde innan bloggen och sen kan det även dyka upp resor som jag bloggat om i urminnes tider, i lite annan tappning. Kanske det även kommer dyka upp något Teneriffainlägg, för det finns ännu ett par besöksmål där som jag inte bloggat om ordentligt ännu..! Vi får se hur detta går och utvecklas helt enkelt!

(Summary in English in the end of this blog post)

Jag tycker mig ha sett en viss Polen-trend bland resebloggare under sommaren. Speciellt har det snackats om Warszawa, och även en del om polska kustområdet (Gdansk, Gdynia, Sopot) och några andra småorter - men inte mycket alls om mysiga Kraków i södra delen av landet.

Så här kommer några gamla bilder från Kraków (samt den närliggande lilla staden Wieliczka med sin kända saltgruva) som togs under en studieresa från gymnasiet med förintelsetema år 2006, nu mer än 10 år sen. Fastän huvudtemat på resan var Förintelsen så gjorde vi faktiskt lite annat än bara besöka koncentrationsläger - tror faktiskt inte det hade varit så hälsosamt för psyket att snöa in sig på det till 100% under så pass många dagar. Här finns några bilder från koncentrationslägren jag besökte i Polen och Tyskland, för den som är intresserad av det. I detta inlägg tänkte jag dock fokusera på aningens muntrare saker och platser i södra Polen:

Sankt Peter- och Paul-kyrkan i Gamla stan. En romersk-katolsk kyrka i barockstil som byggdes mellan 1597–1619. Hyfsat gammal kan man väl säga. Framför kyrkan står de 12 apostlarna uppradade, två av dem kan ni se på bilden.
 
Vackra fasader kring Stortorget. Jag tror i alla fall det var där detta foto togs. Jag kan minnas fel.
 
En till gotisk kyrka - Mariakyrkan. Denna är ännu äldre än den förra; den byggdes första gången på 1200-talet men fick återställas igen på 1300-talet efter att den förstörts av mongolerna.
 
Saluhallen vid Stortorget. Vacker och mäktig renässansbyggnad, synd att jag inte fick några bättre bilder på den. Ni får googla! Även kallat Tyghallen (Sukiennice) har jag förstått.
 
På insidan av Saluhallen/Tyghallen. Mest souvenirer vill jag minnas, byggnaden är främst intressant ur arkitektoniskt och historiskt perspektiv.
 
Judiska kvarteren i stadsdelen Kazimierz. Just här ska delar av filmen "Schindler's List" ha spelats in. Fick nog lite flashbacks från filmen faktiskt.
 
Remuh-synagogan i samma stadsdel. Vi fick även gå in i byggnaden. Intressant upplevelse!
 
Utanför synagogan finns en av de äldsta europeiska judiska begravningsplatserna, om jag blivit korrekt informerad.
 
Ej säker vad det är för byggnad och var jag fotat det. Kan eventuellt också vara i judiska kvarteren. Det tycks i alla fall finnas en hel del tegelbyggnader i Kraków.
 
Nu befinner vi oss i saltgruvan i Wieliczka. Denna har varit i bruk sedan 1200-talet, men jag tror den slutade vara i drift för några år sedan..? Den är i alla fall fortfarande ett viktigt utflyktsmål för turister. Under Andra världskriget ska den ha använts till förvaring av krigsmaterial av tyskarna och 1978 utsågs denna gruva till världsarv. På bilden ett otroligt vackert kapell där det kan ordnas konserter, bröllop och liknande, vill jag minnas att guiden berättade. Vet ej hur djupt ner detta kapell ligger, men som djupast under guidningen tror jag att vi befann oss 135 meter under markytan. Ner tog vi oss via trapporna, men vi fick åka tillbaka upp via gruvschaktens hissar. En his(s)nande färd!
 
Vem vill slicka taket? T.o.m kristallerna i takkronan är gjorda av saltsten.
 
Det fanns även gott om saltiga skulpturer att beskåda. Guiden rekommenderade att vi inte slickar på dem, för det är mången turist som redan provat på det, så de är inte så fräscha.
 
Uppe på jordytan igen. Här ser ni en söt park i närheten av saltgruvan.
 
Och så avslutar jag med en helt random bild på ännu en tegelbyggnad som jag inte har en aning om var jag fotat den, av smutsfläckarna att döma togs bilden genom fönstret i en buss, någonstans i södra Polen vågar jag väl åtminstone gissa mig på.
 
In English:
I think you might already have figured out what this week's Throwback Thursday is about - my trip to southern Poland (Kraków and Wieliczka) back in 2006. During the same trip I also visited a few concentration camps, which was a horrible experience, but something I believe everyone should see once in their lives. You can watch some of my pictures from those camps (in Poland as well as Germany) in this blog post. The pictures above are mainly from the Old Town of Kraków as well as the Jewish quarter, and from the salt mine of Wieliczka.
 
Har du varit i Kraków? Eller överhuvudtaget i Polen? Lämna gärna en kommentar med länk till blogginlägg, eller lämna tips och åsikter om platsen direkt i kommentaren ifall du inte bloggar själv :)
Taggar: Kraków, Polen, Wieliczka;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Vi gilla Polen mycket och har varit där säkert 5-6 gånger. Billigt, nära och fint :) Har varit i Krakow två gånger och håller med om att det är en trevlig stad, och saltgruvan är intressant. Länk till vår sida om Polen: http://www.freedomtravel.se/restips/europa/osteuropa/polen/

Förresten en reflektion kring din underrubrik: Varför har du "resor" och "foto" på svenska, men "lifestyle" på engelska?

Svar: Oh, kul, ska genast in och läsa! Oj, tanken har inte ens slagit mig att det skulle vara konstigt att använda lifestyle istället för livsstil (som jag själv av nån anledning tycker att inte klingar lika bra) :) Tycker väldigt många som bloggar om sådant brukar presentera sig som lifestylebloggare istället för livsstilsbloggare, så jag tänkte väl att det är ett ganska naturligt ordval i bloggsammanhang. På samma sätt som bloggare använder en massa andra engelska uttryck istället för svenska. Throwback thursday, staycation och allt vad det finns. Men ska överväga att kanske ändra underrubriken :)
Maria

skriven
#2: Christine's Stories

Den där saluhallen påminner jättemycket om en saluhall i Helsingfors. Jag borde verkligen ta mig till Polen. Har hört så mycket gott om det :)

Svar: Oj, den saluhallen skulle jag gärna besöka! :) Jaa, det tycker jag med!
Maria

skriven
#3: Marianne - Glimt av verden

Så hyggelig å få et gjensyn med Kraków gjennom bildene dine :-) Jeg var der med 10. klasse i 1999 og folkehøgskolen i 2002. Tidligere i år var jeg i Gdansk og Sopot, men jeg besøkte også noen litt mindre kjente steder nord i Polen. Hvis du vil lese om det, finner du blogginnlegg her: http://glimtavverden.com/category/europa/polen/

Svar: Vad kul, hoppas du kände igen Kraków på bilderna, skulle tro att det inte direkt ändrat sen dess :) Och ska genast in och kika i bloggen!
Maria

skriven
#4: Anna, Travel on a Cloud

Så mycket vackert och intressant det finns i Polen! Jag har själv ännu inte varit där (bara passerat) men en dag ska det bli av. Min äldste son däremot har varit konfirmationsledare i Kraków flera gånger.

Ha en fin helg!

Svar: Jag hoppas du kan ta dig dit snart! :) Häftigt att få vara konfirmationsledare där!
Maria

skriven
#5: John Jonasson

Jättefina bilder du tagit :) Obs, jag har köpt ett SSL Certifikat så adressen börjar med https :)

Svar: Tack så mycket! Ok, tack för infon!
Maria

skriven
#6: Veiken

Så trevligt! Ett av mina barnbarn är i Krakow med jobbet just nu! Det ska bli intressant att höra vad han berättar. Jag har varit i Auschwtitz-Birkenau, men inte inne i själva Krakow!

Svar: Vad kul, kanske han kan gästblogga hos dig sen :D
Maria

skriven
#7: Käthe

Kul projekt! :)

Svar: Kul att du tycker det, har redan nästa TBT-inlägg på gång! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :