bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Höstpromenad vid Ånäs & fågeltornet

För en liten tid sen upptäckte jag en plats i Oravais som jag faktiskt aldrig besökt förut: fågeltornet i Ånäs. Där man svänger in från riksåttan finns en åbro där Kimo å strömmar fram, och bredvid finns ett gammalt hus som kallas för pärtstugan. Jag har alltid tyckt det sett vackert ut när jag åkt förbi, men aldrig kommit mig för att faktiskt svänga in och ta en noggrannare titt. Jag parkerade bilen på den igenväxta gården vid pärtstugan (bild på den i slutet av inlägget) och så fortsatte jag till fots längs med den lilla grusvägen.
 
Ånäs, Oravais, Österbotten, Finland
 
Kimo å i Ånäs, Oravais / Kimojoki, Oravainen
Kimo å som strömmar fram och delas upp i två. Fick nästan en känsla av att vara på en aningens mer exotisk plats, det var mest temperaturen som avslöjade att så inte var fallet.
 
Kimo å, Österbotten / Kimojoki, Pohjanmaa
 
Kimo å åmynning, Ånäs, Oravais
Här flyter ån ihop till sin fulla bredd igen. Jag är mest van vid att se Kimo å från byn Kimo som gett den dess namn. Där är den mestadels snarare som en bäck. Så ja, detta är definitivt en av de bredare partierna.
 
Ånäs, Oravais
Det är visst någon som har sin båtplats här också.
 
Fågeltornet i Ånäs, Oravais, Finland
Småningom tog bilvägen slut och övergick i en liten stig som smalnade alltmer ju närmare man kom slutdestination fågeltornet.
 
Fågeltorn, Ånäs, Vörå
Och så var jag framme! Här hade det varit läge med en bra zoom, men har ännu inte införskaffat en sådan. Ni kanske ändå kan ana alla fåglar som guppar ute i vattnet?
 
Ånäs i Vörå, höst i Finland
På vägen tillbaka vek jag av grusvägen för att fota lite svampar och annat skoj som växte intill ån.
 
Höst i Österbotten, Oravais, Ånäs
 
Autumn in Scandinavia, Finland
 
Syksy, Suomi, Pohjanmaa, Oravainen / Autumn in Finland, Ostrobothnia, Oravainen
 
Pärtstugan i Ånäs, Oravais
Och så den fina pärtstugan som jag nämnde i början av inlägget. Detta är ett bostadshus från sent 1700-tal, vars ytterväggar är gjorda av pärtor. Den ska idag fungera som museum, jag antar att man bör boka en guidad tur för att kunna se den från insidan dock.
 
Någon favoritbild? Och kanske någon som läser detta kan tipsa om andra vackra platser i dessa trakter som jag eventuellt missat? Man vet ju inte nödvändigtvis allt om ens egna hemtrakter heller :)
Taggar: Oravais, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Discovering The Planet

Visst är det kul att upptäcka saker runt hörnet med :). Du verkar ha hittat en riktig pärla.

Svar: Ja men precis, det är något jag varit rätt dålig på tidigare :)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Jättefina naturbilder :) Vet du hur lång ån är? Här har vi Helge å som slingrar sig som en orm överallt. Den kommer ursprungligen uppifrån Småland och delar sig flera gånger och flyter samman igen. Utloppet är i Hammarsjön. Det är ån som gör att det blir enorma översvämningar här, staden är ju byggd med våtmarker omkring, strategiskt när den anlades av Christian IV i början av 1600-talet. Men inget vidare idag :D

Svar: Tack så mycket! :) Enligt en snabbgoogling ska den vara 18,2 km lång, antagligen en liten bebis i jämförelse med Helge å..? Vi hade en ganska förödande översvämning 2004, pga att personen som var ansvarig för att reglera vattenflödet hade skitit i sitt jobb typ, och så hade det regnat exceptionellt mycket under några dagar. Flera hus blev förstörda och en del bybor fick evakueras. Googla "översvämning vörå 2004" så borde du hitta en del.
Maria

skriven
#3: Christine - 29°

Så fint. :)

Svar: Visst är det :)
Maria

skriven
#4: Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Vilken vacker plats! Den skulle min fågelälskande son särskilt gilla.

Alla dina foton är (som vanligt) fina. Men bäst tycker jag nog om den översta med skogsvägen.

Svar: Det är verkligen en härlig plats! Jo den gillar jag med, tyckte den fick ett härlig djup :)
Maria

skriven
#5: Holger Finskas

Min barndom och jag kan fortfarand ana dofterna från ån och hör storspovens drillar tofsvipans varningsläten!
Seiplax, Vinlax och Jybbäs är också värda besök!

Svar: Tack för din kommentar och härligt att jag kunde väcka minnen till liv! :) Tack för tipsen, ska besöka de platserna när jag är tillbaka i Finland!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :