bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Throwback Thursday - tre bayerska småstäder

Throwback Thursday - three Bavarian towns (Summary in English in the end of this blog post)
 
 
Jag har bloggat om bayerska landsbygden för några veckor sedan, och nu tyckte jag det var dags för en tillbakablick på tre härliga bayerska småstäder jag besökt. Bilderna nedan är tagna 2008 och 2011, varav några tyvärr är i lite mindre format på grund av att jag tycks ha förlorat originalen.
 
1. Regensburg
 
Regensburg har jag besökt vid två tillfällen. Första gången var en snabbvisit under min Bayernresa 2008, och andra gången var jag bosatt där i hela 4 månader under mina utbytesstudier 2011. En underbar och alldeles lagom stor stad i mitt tycke, med sina 134 000 invånare. Jag tyckte det fanns allt man behövde där. Och vackra husfasader.
 
Medeltida rester hittas här och var i stadskärnan som är ett världsarv.
 
Och så Regensburgs landmärken: medeltida stenbron Steinerne Brücke och katedralen Regensburger Dom, även kallat Dom St. Peter.
 
2. Bamberg
Detta är enligt mig den vackraste tyska staden jag besökt. Staden har 70 000 invånare och är även detta ett världsarv. Staden ligger vid Main-Donau-kanalen och vattnet som rinner genom staden bidrar ytterligare till charmen.
 
Här till höger har vi vad som torde vara Bambergs landmärke: Gamla rådhuset (Altes Rathaus) som är byggt mitt i kanalen. Det finns även andra sevärda byggnader och platser i staden, t.ex. borgen Altenburg, ett antal gotiska kyrkor och ett bryggerimuseum.
 
Husfasader i pastelltoner.
 
Denna del av Bamberg kallas Klein Venedig - lilla Venedig. Ja ni ser säkert varför! Ännu en sevärdhet jag kan rekommendera!
 
3. Straubing 
 
Sist och även minst av dessa tre städer, Straubing med ca. 45 000 invånare. En helt vanlig, mysig småstad. Kanske en stad att stanna till i under roadtripen för att sätta sig en stund på ett café? Som ni ser på bilden ovan är staden mysig även i regn.
 
Ett prydligt torg och vackra stadstornet (Straubinger Stadtturm) i bakgrunden. Detta torn användes i tiderna som vakttorn.
 
Mitt butikstips för den som besöker en bayersk stad - folkdräktsaffärer! Dräkterna för kvinnor kallas främst för Tracht om det handlar om de mera traditionella varianterna vars färger och mönster bestäms av orten man kommer från, medans Dirndln (försök uttala den) är en modern version som finns i alla möjliga varianter och längder och är en trendfråga snarare än en byadräkt. I detta sammanhang kan man även tala om Landhausmode.
Man behöver inte nödvändigtvis köpa en Tracht/Dirndl eller ett par Lederhosen, det är minst lika roligt att bara botanisera bland urvalet - kanske främst för de som bär klänning.
 
Har du besökt några fina städer i Bayern, eller i övriga Tyskland?
 
In English: Today´s Throwback Thursday goes yet again to lovely Bavaria in southern Germany. This time I have shown you some pics from three cosy small cities/towns in Bavaria, all with its own charm and beautiful architecture. Ratisbon (Regenburg) with its impressive medieval bridge and St. Peter's Church. Bamberg with Old town hall in the middle of the river and "little Venice". And Straubing, a very small and ordinary, but cosy town. And don't forget to visit a shop which sells traditional or tradion-inspired Bavarian dresses and Lederhosen while visiting this part of Germany! Have you ever visited a Bavarian city or town? Or perhaps another German city?
Taggar: Bamberg, Bavaria, Bayern, Regensburg, Straubing;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Fantastiska foton, Maria! Gillar att du även tar med omgivningen när du fotograferar något speciellt motiv såsom byggnader, det gör fotona "levande" Sen har du alltid en berättelse omkring dina foton vilket, vad jag tycker, gör fotona ännu mer levande. jag tycker det är viktigt att berätta lite fakta om vad man fotograferar, annars kan det ibland "bara" vara ett fint foto.

Svar: tack så mycket för din fina respons! :) jo, det stämmer ju faktiskt, att ett foto utan en story kanske bara blir "another picture" i mängden. :)
Maria

skriven
#2: Veiken

Tyskland har så mycket att erbjuda om man lämnar autobahn och ser sig omkring lite! Vi har besökt många små städer och byar i Tyskland. Både i Väst och gamla östdelen!
Svar: Tyvärr har jag varit utan internet i 10 dagar och mitt svar kommer sent. Det gäller posten om otillbörlig adressändring. För mig känns det bra att veta att ingen kan ändra min adress utan att jag vet om det. Om man reser mycket och är borta länge kan det hända mycket innan man upptäcker sånt! Det känns tryggt för mig att veta! Jag hoppas att ni slipper sån skit i Finland. Självklart ska man inte fuska med att lägga in i fel grupp! PUH, det blev långt! Sorry!

Svar: Ja absolut! Man har inte riktigt sett Bayern bara för att man varit i München, sådär som exempel ;) Jo, det är ju sant, hemskt att sånt kan hända och jag känner inte till att det skulle ha hänt i Finland, men är väl bara en tidsfråga det med är jag rädd för. Inte behöver du be om ursäkt för en något längre kommentar, bara trevligt ju :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :