bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Att roadtrippa på Teneriffa - ruttförslag 2

 
Häromveckan bloggade jag om att roadtrippa på Teneriffa och jag delade med mig av ett förslag på en rutt som går runt ön. Bland det bästa man kan göra när man besöker Kanarieöarna är att skaffa en hyrbil och ge sig ut på upptäcktsfärd, så därför får ni nu ett till inlägg med ett annat ruttförslag - denna gång beger vi oss in mot öns mitt och sedan får även lite kyrklig arkitektur och hav plats, med Vilaflor, Teide och Candelaria som huvudmål.
 
road trip på Teide, Teneriffa/Tenerife - Vilaflor
Jag har knappt några bilder från Vilaflor, så ovan ser ni även ett par bilder tagna i närheten av byn
 
Stopp 1: Vilaflor
 
Vilaflor är en liten bergsby som ofta rekommenderas som första stopp när man är på väg upp till Teide. Det är ett litet och genuint samhälle som inte är desto mera påverkad av turismen, annat än som en kortvarig rastplats och att det finns ett fåtal mindre hotell som antagligen smälter in i miljön och inte gör så mycket väsen av sig. Här kan man utforska byn lite grann eller kanske bara njuta av utsikten över havet och samhällena nere vid kusten en stund och ta en kaffe eller nåt. På en av utsiktsplatserna på väg upp till Teide mötte vi en man klädd i vad jag antar man använde i svunna tider, kanske en typisk herdeutstyrsel från guanche-tiden? Om man lämnade en liten slant kunde man låta sig fotas, och jag fick t.o.m hålla i den söta geten.
 
roadtrip till Teide, Tenerife/Teneriffa
Tips: ha med varmare kläder än de jag hade på bilden ovan, gärna långbyxor och kanske en jacka, speciellt om ni är där under vinterhalvåret....
 
Stopp 2: Teide nationalpark
 
Egentligen är själva bilfärden upp till och genom nationalparkens månlandskap i sig en upplevelse, men naturligtvis ska man även stanna till på ett par ställen! Den bästa platsen för att göra ett stopp när man väl är uppe är väl ändå vid Paradores Cañadas del Teide, där man kan beskåda de kända stenformationerna Roques de García och Pico del Teide (3 718 m över havet) i bakgrunden. Det är även ett populärt område att vandra på, så passa på att gå en liten sväng och sträcka ordentligt på benen! Är man beredd att betala en slant (ca.30 euro för turister tror jag det var, halva priset för lokalbefolkning) kan man åka linbana en bit upp på Pico del Teide. Skulle man vilja vandra den sista biten på 200 meter upp till toppen krävs tillstånd från huvudkontoret i Santa Cruz. Har man tur och är här under rätt årstid så kan man även få uppleva snö - då kan ni räkna med att lokalbefolkningen vallfärdar hit ;) Visste ni förresten att en del av scenerna i filmerna Apornas planet och Stjärnornas krig spelats in just här?
 
Här hinner man antagligen bli hungrig, då kan man passa på att äta på någon av restaurangerna som finns nära Cañadas, eller också kan man ha med egen matsäck. Se bara till att inget skräp hamnar i naturen!
 
road trip på Teneriffa - Candelaria
 
Stopp 3: Candelaria
 
 Candelaria är en viktig religiös attraktion i och med den vackra Basílica de Candelaria och det är här som  skyddshelgonet för Kanarieöarna (Jungfrun av Candelaria) lär ska ha uppenbarat sig nån gång i tiden. Jag tycker denna kyrka är speciell då den är belägen alldeles intill havet och vid högvatten slår de mäktiga vågorna upp på det intilliggande torget med sina Menceyes-statyer (guanche-kungar som härskat på ön). Är det däremot lågvatten kan man passa på att promenera på den svarta lavasandstranden och kanske hitta nån liten snäcka som spolats upp. Även staden i sig är mysig och värd en liten titt, kanske passa på att äta lite churros (friterade avlånga degbitar) som man kan doppa i choklad eller dulce de leche (kolasås)? Galet gott!
 
Efter detta kanske det börjar bli dags att avrunda dagen och bege sig hemåt. Känner man sig ändå inte helt färdig så kan man t.ex. svänga in till den populära kitesurfing-stranden El Médano på vägen hem.
 
 
Har ni besökt någon av dessa platser eller åkt på road trip någon annanstans på ön? Berätta gärna! :)
Taggar: roadtrip Tenerife, roadtrip Teneriffa;

Kommentarer :

#1: Ladies Abroad

Väldigt fint! Jag roadtripade på Lanzarote för ungefär 15 år sen och gillade det. Ska definitivt hyra bil om jag tar mig till Teneriffa.

Svar: Road trip på Lanzarote låter också härligt! :) Ja det ska du absolut göra!
Maria

skriven
#2: AdrenaLina

Åh, jag åkte en tur till Teide när jag var på Teneriffa i höstas. Fantastiskt vacker och häftig natur hela vägen upp, bara det var en upplevelse i sig att se :)

Svar: Jo det är verkligen häftigt! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :