bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Från Skeppsholmen till Kastellholmen och tillbaka - del 1

Nu är det dags för lite inlägg med bilder från Stockholm igen. Jag har ju redan bloggat om resan till och från Sverige, båtresan och lite allmänt om veckan i Stockholm, samt publicerat ett inlägg med en massa ögongodis från Gamla stan. Nu tycker jag det är dags för lite bildbomber från Skeppsholmen och Kastellholmen - ett underbart område att vandra omkring på en vacker sommardag! Följ mig på mitt strövtåg genom Skeppsholmen via Kastellholmen och tillbaka, som jag väljer att blogga om i två delar pga stort antal bilder:
 
Någon sorts mur, har inte lyckats luska ut om det är något speciellt med den eller om den har något namn.
 
Jag hittade visst en liten båthamn.
 
 Baksidan av Östasiatiska museet, som från början var flottans tyghus (förvaringsutrymme för artilleripjäser - inte så oskyldigt som det låter alltså) och senare byggdes om till ett stall för Karl XII:s drabanter (någon sorts vaktstyrka för kungen), enligt Wikipedia.
 
 Delvis backigt område, så ibland promenerade man plötsligt i höjd med hustak.
 
Mitt i allt fick jag syn på en liten portöppning mitt i en tegelmur. Nyfiken som man är skulle det förstås undersökas och på andra sidan muren visade det sig finnas en liten enkel grönpark.
 
Jag hittade även en wunderbaum hängandes på tegelmuren.
 
Sedan fann jag en liten stig som ledde uppför en kulle till en byggnad som såg intressant ut.
 
 Det visade sig vara ett gammalt vattentorn som uppfördes 1872 som vattenreservoar eftersom det var lite knepigt med vattenförsörjningen på öar i bräckt eller salt vatten på den tiden.
 
 Eric Ericsonhallen, fd Carl Johans kyrka (har även kallats Skeppsholmskyrkan) i nyantik stil, fungerar idag som lokal för konserter och annan kulturell verksamhet.
 
 Skeppsholmen är en grönskande och trevlig plats att va på, med fin utsikt över andra stadsdelar.
 
 Ibland slår den ljuvliga doften av syren emot.
 
Amiralitetshuset syns i bakgrunden. Det byggdes på 1600-talet för Amiralitetskollegium, som var "ett svenskt kollegialt ämbetsverk under perioden 1634-1791, vilket fungerade som överstyrelse för sjöförsvaret i såväl militärt som ekonomiskt hänseende", enligt Wikipedia. Objektet i förgrunden är ett stridsvärn - en sorts bunker - som kunde användas för eldgivning, observation eller stridsledning.
 
Och så hittade jag bron till Kastellholmen, som jag korsade för vidare äventyr.
 
Fler bilder från Kastellholmen, samt några sista bilder från Skeppsholmen på väg tillbaka till fastlandet kommer i del 2. Håll utkik!
 
Någon favoritbild? Har ni besökt Skeppsholmen och Kastellholmen - kanske ni isåfall har något personligt tips att dela med er av?
Taggar: Stockholm, Sverige;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Skeppsholmen är fint! Men du glömde ju att fota alla fina husbåtar där ;)
http://www.freedomtravel.se/2016/04/bland-skeppen-pa-skeppsholmen/

Svar: Ja det blev faktiskt inte så mycket båtspaning, jag valde av nån anledning att gå in på andra stigar istället som ledde mera in till mitten av holmen :) Gick omkring där helt enligt känsla ;) Kanske jag istället fick till lite annorlunda foton av Skeppsholmen, då de flesta andra kanske fokuserat på just båtarna och husbåtarna? Lite kärringen mot strömmen sådär ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :