bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

En vecka i Stockholm

Så är jag alltså tillbaka på finländsk mark igen. Jag kom hem igår kväll, ungefär tre timmar senare än tänkt, på grund av ett litet missöde som ledde till en omväg via Helsingfors (ni kan läsa mera om det i slutet av inlägget). Jag är helnöjd med veckan och det kändes riktigt ok att komma hem igen och krama katten Ronja samt se hur mycket naturen hunnit grönska under de dagar jag varit borta!
 
Veckan spenderades alltså i Stockholm och i Vallentuna, där jag övernattade hos släktingar. Jag känner att jag hann se alldeles lagom mycket och det blev en trevlig blandning av stadsvandring, arkitektur, natur, historia, mat och shopping, precis som det ska va. Resan började lite mulet och regnigt, och jag undrade vart det (enligt mig) ständigt soliga Stockholm tagit vägen. Men så blev det bättre väder för varje dag och jag fick än en gång lämna ett Sverige som tycks mig lite soligare och grönare än landet på andra sidan Bottniska viken.
 
Bron som går till Skeppsholmen är väldigt fotogenisk
 
Framöver kan ni hålla utkik efter en del inlägg med bildbomber från de fina platserna jag besökt. I detta inlägg berättar jag lite kort om resan dit och tillbaka, samt bjuder på en sneak peek med några bilder från en del av platserna jag besökt. Enjoy! (Det finns även lite bilder från resan på instagram, ifall ni vill se mera redan nu)
 
 Snart dags att åka ombord från Åbo. Vi såg vår livs första hästbuss, jag visste inte ens att sådana fanns! Vi räknade till hela sju stycken hästar i den.
 
Denna ståtliga pålle tuggade halm och tittade världsvant på bilar och resenärer som om den aldrig gjort annat
 
 Mamma önskade lite choklad från båten, jag valde ut dessa. Varför välja vanlig tråkig choklad som finns på land (och i vissa fall rent av är billigare att köpa på land - taxfree är ett skämt), när man kan välja choklad i vackra förpackningar som INTE hittas på land? 
 
Jag brukar även passa på att botanisera lite bland parfymer och krämer - en gratisspray av en favoritparfym eller en gratissmörj av händerna är aldrig fel ;) Hittade även den roligaste parfymen jag någonsin sett! Trodde först att det verkligen var putsmedel i mindre flaska som glömts kvar efter senaste städning.
 
Jag dricker knappt alkohol mera, men denna burk var så fin. Om jag hittar den i butik i sommar ska jag nog testa en ändå, vid lämpligt tillfälle.
 
På hemresan åkte jag ensam. Fördrev då tiden med att fota den vackra stockholmska skärgården. Det fanns för övrigt mycket turister på båten - hörde bl.a. tyska, spanska och vad jag antar var japanska. Det var typ jag och ett gäng japaner som stod där och ivrigt fotade alla holmar vi åkte förbi. Det var en lite märklig känsla av tillfällig samhörighet - just då hade jag mera gemensamt med dem än med svenskarna och finnarna på båten. Vi utytte knappt några ord alls, men en av killarna visade hur hans foto blev och försökte bjuda mig på en cigarett. Jag tackade vänligt nej.
 
Skärgården bjöd även på en underbar solnedgång. Sedan gick jag och la mig, hade hytten ovanför dansgolvet. Sov inte mycket med andra ord.
 
 Här har ni en bild från underbara Gamla stan.
 
 Hagaparken var också härlig, vänta bara på mitt inlägg med fler bilder därifrån!
 
 På Humlegården hittar ni dessa färggranna rabatter.
 
 Väl tillbaka i Åbo passade jag på att färglägga lite på en bänk invid ån, i väntan på bussen. Drack en Loka med smak av Mango pannacotta som jag smugglat med mig från Sverige, den smakade mest mango. Solen värmde ordentligt redan från tidig morgon och det doftade av hav. Liten sparv landade bredvid mig på bänken, tittade mig i ögonen, släppte en liten skit mitt på bänken och flög vidare. Tack för den.
 
Jag valde för övrigt Onnibus för deras otroligt låga priser, men vad tror ni händer? Jo, jag lyckades med konststycket att ta fel buss och hamnade i Helsingfors istället för Vasa...! Jag kom från "fel" håll när bussen anlände och såg därför inte vad som stod på displayen och det enda jag tänkte var att "där kommer den, den ska jag på!". Busschauffören såg ut att kolla min biljett, men hon kollade tydligen inte alls vad det egentligen stod på den. Ska inte busschauffören kontrollera att man överhuvudtaget reser med giltig biljett? Jag hade väl lika gärna kunnat använda en gammal biljett och rest gratis istället. Jag anser att detta var dels mitt eget fel, men även busschaufförens. Eller vad tycker ni? Nå, jag fick alltså åka en omväg till Helsingfors och därifrån tog jag tåget till Vasa (tack och lov är mitt studiekort fortfarande giltigt, så blev inte alltför saftigt för plånboken!). Kom hem tre timmar senare än planerat, kunde ändå ha varit värre!
 
Näst ut i min Stockholmserie är Gamla stan, jag har massor av bilder att bjuda på därifrån!
 
Berätta gärna om just din värsta resetabb, så jag kan känna mig lite mindre dum här ;)
Taggar: Stockholm, Sverige;

Kommentarer :

#1: Danielas Dagbok

ååh, älskar stockholm! ser fram emot resten av inläggen!

Svar: Ja det är verkligen en underbar stad! Det kommer att dyka upp inlägg titt som tätt under kanske ett par veckor framöver :)
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Synd att vi inte hann ses den här gången, men du verkar ha haft en fin vecka i Stockholm! :) Jag skulle också lätt kunna gå på fel buss tror jag. Jag vet inte om jag gjort det på någon längre resa, men jag tar ganska ofta fel tunnelbana eftersom jag står och tänker på något annat ;)

Svar: Jo, verkligen synd, hade varit så kul att se er husbåt också! Jag hade hur som helst en riktigt trevlig vecka :) Ja bra att jag inte är den enda som kan vara tankspridd ibland ;)
Maria

skriven
#3: Jenn - forever abroad

Alltså vad härligt med Stockholm-besök, men noooo på bussresan! Herregud. När insåg du att du var på fel buss? Har också tänkt på när jag åkte med dem att de kollar biljetterna väldigt snabbt...

Svar: Jo Stockholmbesöket var härligt, resan hem var dock mindre härlig.. ;) Jag insåg att jag var fel ute när den svängde mot motorvägen mot Helsingfors, typ.. Det kändes lite för sent att hoppa av/be chaufförn att stanna då. Ja de verkar bara låtsas att de kollar dem. Är faktiskt lite lockad att testa åka snålskjuts med dem någon gång - verkar som att chanserna är ganska goda att lyckas med det eftersom de inte tycks bry sig :D
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :