bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kunglig promenad i Hagaparken

Jag har fortfarande några inlägg kvar att skriva om resan till Stockholm - nu får det vara hög tid för vackra Hagaparken i Solna, som är en del av den kungliga nationalstadsparken och inspirerats av engelska parker. I synnerhet Gustav III hade ett finger med i spelet i skapandet av parken. Det är en stor park på 144 hektar och den bjuder på mycket att upptäcka, så här spenderar man lätt flera timmar om man vill promenera i lugn och ro, samt kanske äta något eller bara vila sig en liten stund på en av många grönområden.
 
Vill ni läsa mina andra Stockholminlägg så hittar ni dem i kategorin Destination Sverige.
 
Nu över till mina bilder och små berättelser och intryck från den kungliga parken.
 
Ekotemplet i Hagaparken, Stockholm
En av mina absoluta favoritbyggnader i Hagaparken: lusthuset Ekotemplet från 1790, som fungerade som en matsal för kungligheterna under fina sommardagar.
 
små stigar i Hagaparken
En av många stigar - jag rekommenderar alla små sidostigar som ofta är mer intressanta än de mer officiella grusvägarna. Det gäller bara att undvika att i misstag snubbla in på någon privatpersons gård eller så. Man kan undra vad det är för människor som bor i denna park, måste vara galet dyra tomter tycker man?
 
bron vid kungliga begravningsplatsen, Haga
 Stenbron till den kungliga begravningsplatsen, som tyvärr inte hade öppet den dagen som jag var där. Tycker det är lite konstigt att de enbart har öppet för allmänheten på torsdagar kl.13-15, och enbart från maj till augusti.
 
Kinesiska templet i Hagaparken
Vackra lusthuset Kinesiska pagoden, prytt med drakhuvuden upptill.
 
picknick i Hagaparken, Solna
 Under detta träd satte jag mig ner för en paus och för att äta en bagel. Jag passade på att iaktta förbipasserande och kunde konstatera att detta är parken för de flesta - ortsbor och turister, motionärer och hundägare, cyklister och mammor med barnvagnar. En kostymklädd herreman som såg ut att vara på väg till ett viktigt möte stack ur mängden. Detta är mestadels ett lugnt och tyst ställe, med undantag från caféer och matställen där det kan vara lite mera livat. Annars är det mest fågelkvitter, och ibland hör man ett ivrigt skall från en hund som funnit en potentiell lekkamrat.
 
The Temple of the Echo - Ekotemplet, Hagaparken
En till bild från Ekotemplet, som är ganska högt beläget och har en fin utsikt över vattnet. Jag får nästan lite Sagan om Ringen-associationer, kan du också föreställa dig Galadriel eller Arwen stå där i en skir klänning?
 
Gamla Haga i Hagaparken
 Gamla Haga, som var Gustav III:s favoritplats, trots att bostaden var väldigt enkel för att vara kunglig. Gamla Haga består av flera byggnader och jag fick aldrig riktigt på klart vilken av dessa som kungen egentligen bodde i. Detta huset tyckte jag i alla fall var finast, skulle inte vara fy skam att bo här. Tror jag och Gustav III hade kommit ganska bra överrens, eftersom han tydligen föredrog en friare och enklare tillvaro framom det betydligt stelare livet på Stockholms slott. En ganska avslappnad och jordnära karl, får man nästan tro.
 
äventyr i Hagaparken
Vid något skede tänkte jag vara smart och ta en genväg, det slutade med lite "bergsklättring light". Lite spänning i livet behövs väl också emellanåt.
 
ruin i natursköna Hagaparken
 Här har vi Haga slottsgrund, som utgör resterna av Stora Haga slott. Bygget övergavs efter att kungen mördades år 1792. Såhär vackert hade det kunnat bli om det byggts färdigt. 
 
Insidan av turkiska kiosken i Hagaparken
Turkiska kiosken, på insidan dekorerad i pompejansk stil. Vad som jag först tyckte var ett misslyckat foto blev lite småcoolt ändå - det ser lite ut som två olika foton som smält ihop. Man kunde inte gå in i byggnaden, därför var jag tvungen att fota genom fönstret.
 
Hagaparken i Stockholm bjuder på vackra miljöer
 Med Brunnsviken som granne ligger vatten nära till.
 
Strandlinjen - The Shoreline i Hagaparken
Strandlinjen med en konstgjord liten ö, ett av flera stora parkområden. 
 
hästar som betar i Hagaparken
I närheten av Fjärilshuset stötte jag på ett par hästar som betade i lugn och ro.
 
de berömda Koppartälten i Hagaparken
 De uppseendeväckande Koppartälten från 1787, inspirerade av romarnas härtält. Dessa fungerade tidigare som stallbyggnader och logement för vaktmanskapet, idag används de som café och museum.
 
avnjuter en kall dryck och härlig utsikt i Hagaparken
Jag avslutade mitt Haga-äventyr med att avnjuta en kall Ramlösa med smak av hallon och björnbär i skuggan av ett träd. En trevlig dag i naturlig miljö alldeles intill centrala Stockholm.
 
Vilken bild gillar du mest, och vilken är den finaste park du själv besökt? Denna platsar nog på min topp-3-lista i alla fall!
Taggar: Stockholm, Sverige;

Kommentarer :

#1: Anna

Förstår att den kvalar in på topp-listan, helt fantastiska bilder! Så lätt att man blir hemmablind och inte ser det man har hemma. En av mina favoriter är den före detta kejsarvillan i Bad Ischl i Österrike, sjukt vacker tillhörande park!

Svar: Tack så mycket! Jo verkligen, jag har varit i Stockholm många gånger och tidigare har jag mest bara sett samma saker. Denna gång ville jag verkligen fokusera på att se något nytt! Ska googla på den parken :)
Maria

skriven
#2: Ladies Abroad

Älskar Hagaparken! Och bor ganska nära. Många favoriter, men gillar Turkiska paviljongen och Koppartälten mest.

Svar: Jasså, det visste jag inte! :) Verkligen en härlig plats!
Maria

skriven
#3: John Jonasson

Vackra bilder du tagit :) När jag är i Stockholm är det bara "det gamla vanliga" man gör, Djurgården, Gröna lund etc. Men börjat ta mig till andra platser sedan jag börjat fotografera. :)

Svar: Tack! :) Jo, det blir ju lätt så, det har varit likadant för mig fram tills nu :)
Maria

skriven
#4: Sandra Nicole

Åhh det ser ju helt fantastiskt ut! Hur kan man ha missat det? Håller verkligen med dig om Sagan om Ringen-känslan! vore så coolt att köra ett photoshoot där :)

Svar: Ja, precis! Jag råkade av en slump läsa om det i en tidning hos min faster efter att jag anlänt till Stockholm, annars hade jag inte ens kommit på tanken själv! Jag tänkte samma sak, ifall jag någonsin gifter mig hade det varit fantastiskt att ta bröllopsfoton där! :) Kanske rentav gifta sig där, haha ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :