bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Jularna 2009-2016 - en tillbakablick

Så denna jul blev lite annorlunda om man jämför med alla andra jular jag firat i mitt liv. Detta är även första gången jag inte firar jul hemma, tänk, första gången på 29 år..! Det blev en del jobb på julafton och juldagen, men jag hann faktiskt ändå med ett svenskt julbord med ett trevligt gäng, i över 30 graders värme i en mysig park. Sen har jag ätit en del choklad och druckit julmust medans jag kollat lite julfilmer.
 
Istället för att bjuda på en massa bilder från julhelgen som jag i normala fall hade gjort så får ni en liten återblick på tidigare jular, samt även ett par bilder från årets jul, som ni ser i slutet av inlägget. Jag insåg nyss att vi faktiskt haft mestadels vita eller någorlunda vita jular på senare år, så har inte funnits mycket orsak till att klaga på de senaste jularna hemma i Finland i alla fall! Vi börjar med fjolårets jul och går tillbaka i tiden ända till 2009, sen som sagt lite kort om julen 2016 alldeles i slutet.
 
2015
Inte vidare med snö, men lite grann låg det faktiskt på marken på julafton - tyvärr regnade det dock på juldagen så den lyckan var kortvarig. Jag hade en härlig julafton med halva tjocka släkten (vi brukar vanligtvis vara rätt många som firar tillsammans), så där som det brukar va med julmys, god mat och julklappar som delades ut av självaste jultomten. Juldagen firades på fasters villa (sommarstuga) med risgrynsgröt, jullimpa och sötsaker. Det konstigaste som hände den dagen var nog den levande nässelfjärilen som vaknat till när sommarstugan värmts upp och sedan flaxade runt oss. Väldigt märkligt!
 
jul i Finland / Christmas in Finland
 Mysigt och enkelt julpyntat på sommarstugan/villan, finlandssvenskt julbord, brorsdotter som fattade mod att skaka hand med jultomten och trötta Molly.
 
2014
Detta år hade vi en väldigt vacker jul hela helgen, titta bara vilket magiskt landskap vi fick njuta av på julannandag! Jag kände mig lite melankolisk emellanåt över att vara så långt ifrån min dåvarande pojkvän, men trevligt var det ändå.
 
Finländsk jul / Finnish Christmas
 Juldukning, granen hemma hos pappa och precis sådant väder man vill ha på julen!
 
2013
Just då hade jag faktiskt en bloggpaus, men hittade lite bilder på Facebook där jag var väldigt aktiv. Hittar inte en enda bild tagen utomhus, så jag gissar på att denna jul inte var någon höjdare vädermässigt.
 
Julkatt, julgranspynt och hemgjord knäck
 Ronja som vaktar granen (eller funderar kring vilken av julgransbollarna hon ska attackera?), sötaste pyntet i granen och hemgjord knäck.
 
2012
 
Detta var kusin Alexanders första jul och jag tror att han på denna bild såg sitt livs första julgran, av minen att döma i alla fall. Jag har även bildbevis på att vi hade mycket snö denna jul.

Christmas tree, christmas cat and Winter wonderland
 Ronja vaktar som vanligt granen...
 
2011 & 2010
 
Vi hade perfekt julväder 2010, kan hända vi hade lite mindre av den varan år 2011. Sen får ni ett par bilder på alternativ till de vanliga pepparkakshusen, som mina duktiga kusiner pysslat ihop. Eiffeltorn blev det ena året, ett lusthus följande år.
 
alternativa pepparkakshus / gingerbread house inspiration
 
2010 & 2009
 
Åtminstone har jag dokumenterat att det var rejält kallt 23.12.2010, så skulle gissa att också julafton och juldagen var lagom frostig. Även 2009 hade vi toppenväder. 2010 hann vi för övrigt aldrig hämta in en gran till pappas hus, så det blev en alternativ julgran i form av någon sorts palmväxt istället... Funkar väl i nödfall!
 
alternativ julgran, vinterlandskap
 Snygga julpalmen, lantligt winter wonderland och bevis på när kvicksilvret låg på -29
 
 
Och så lite rykande färska bilder från julhelgen som varit:
 
Svensk jul i Australien
 Delar av julbordet i St Kilda Botanical Gardens där alla bidrog med något - lyckades vi inte ganska bra så säg? Humoristiskt att äta detta utomhus i 33 graders värme. Om kvällarna åt jag Guylians supergoda choklad och njöt av julmusten jag lagt beslag på ett par veckor tidigare.
 
Hur var din jul i år? Några speciella minnen från tidigare jular du vill dela med dig av kanske?
Ifall du bloggat om julen 2016 eller gjort en liknande tillbakablick får du gärna länka, tycker det är lite kul att se hur andras jular ser ut!
 

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Minns mina barndoms jular med tecknat klockan 9 varje morgon. Höjdpunkten var Scooby doo :) Numera nöjer jag mig med julskinka som jag i princip levar av, så himla gott, Och så fotograferar jag hela julhelgen. God fortsättning Maria och ha det bra "down under" Hoppas att få se några orm bilder,men var försiktig, speciellt med brunormen som är världens andra giftigaste orm och aggressiv. Världens giftigaste är inlands taipanen, men den är inte aggressiv och har faktiskt inte dödat en enda människa. Har du möjlighet så besök Australia Zoo, startad av Steve Irwin (Krokodiljägaren) och ligger vid Beerwah i Queensland.

Svar: Låter som ett trevligt minne! :) Jo jag känner till brunormen, ska va försiktig med den... Har för övrigt inte ännu sett en enda orm. Ska se hur jag gör med zoot, hade tänkt att jag skulle undvika sådana faktiskt och satsa på att se djur i naturligt tillstånd, eventuellt med undantag för någon sanctuary där de tar hand om skadade vilda djur och liknande.
Maria

skriven
#2: Cecilia

Kul med lite tillbakablickar, en av fördelarna med att blogga :-)

Sv: ja, naturen är bra mäktig

Svar: Ja visst ar det! :)
Maria

skriven
#3: Veiken

Trevligt med tillbakablickar! I år har vi firat jul i Sverige. Förra året och några år innan var det på en strand i Thailand. God Fortsättning!

Svar: Visst ar det! Later trevligt, bade att fira pa hemmaplan och pa Thailand, om an det inte riktigt ar min cup of tea att fira i varma breddgrader :)
Maria

skriven
#4: Veiken

Om du har lust kan du titta på bildspelet från en av jularna på stranden!

http://photopeach.com/album/75xt8g

Svar: Tack, ska kolla in! :)
Maria

skriven
#5: Discovering The Planet

Är ju alltid trevligt att testa och fira en annorlunda Jul. Och värme tsckar man väl sldrig nej till :). God Jul!

Svar: Jo, det ar det ju i och for sig. Men hoppas val nog pa en mer normal jul nasta gang.. :) Varme tackar jag i alla fall inte nej till alla andra tider pa aret ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :