bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 sevärdheter i Alahärmä - Finlands vackraste kyrka

Detta är sjunde delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd i Österbotten. Klicka på länken som följer för att läsa mina andra inlägg under kategorin Finland / Turista hemma.
 
Detta är en fortsättning på min miniserie om Alahärmä som jag kör inom denna större serie som jag nämnde ovan. Första sevärdheten i Alahärmä som jag bloggade om var nöjesparken PowerPark. I samma inlägg har jag dessutom listat alla tre sevärdheter som jag personligen rekommenderar.
 
Alahärmä kyrka utsågs till Finlands vackraste kyrka i någon sorts omröstning häromåret. Jag har inte svårt att förstå varför, för detta är troligtvis den vackraste kyrkan jag sett hittills i Finland! Den ser nästan ut att komma från en saga... Denna kyrka är alltså belägen i Alahärmä i Södra Österbotten i Finland, ca. 30 minuters bilfärd från min hemort Oravais. Kyrkan, som är byggd gråsten och i nygotisk och nationalromantisk stil, är ritad av arkitekten Josef Stenbäck och den blev färdig år 1903, för att ersätta den gamla träkyrkan som förstördes i en brand 1898.
 
Så, nu har ni lite kort bakgrundsinformation om denna sevärdhet, nu över till bilderna så ni fattar varför kyrkan är så omtyckt:
 
Alltså kolla bara in alla små detaljer!
 
Det rödbruna materialet är möjligtvis terrakotta..?
 
Klockstapeln där uppe i skyn.
 
Dörrarna är verkligen något extra, arkitekten nöjde sig minsann inte med enkla målade trädörrar.
 
Kyrkan hade öppet, så vi fick även ta en titt inut. Den ska rymma nästan 1000 personer, tack vare att det även finns sittplatser på andra våningen. Jag upplever den som ganska liten på insidan, men skenet bedrar tydligen. Jag tror att kyrkan har dagliga öppettider för allmänheten fram till slutet av denna månad, sedan avslutas vägkyrkan för denna sommar och då måste man försöka pricka in en gudstjänst, mässa eller annat evenemang för att kunna ta en titt på insidan.
 
Vackra takkronor
 
Jag föll lite för de grönmålade korsen på kyrkbänkarna.
 
Kyrkan har ett fint ljusinsläpp tack vare de stora fönstren på byggnadens sidor.
 
Så var vi på utsidan igen. Tycker det var vackert med rosa blommor på rad längs med krigargravarna.
 
Minnesmonument för att hedra de stupade i något krig, minns ej vilket.
 
Här ser ni de stora fönstren jag pratade om, så snyggt!
 
Något sorts vattenavrinningssystem, betydligt snyggare än en vanlig stupränna!
 
Ett till krigsminnesmonument.
 
Avslutar med en bild på en charmig och lite anonym grav som man knappt kunde se vad det stod på.
 
Vilken bild tycker du mest om, och vilken är den vackraste kyrka du besökt? Kan vara i Finland eller Sverige eller egentligen var som helst.

Kommentarer :

#1: Ladies Abroad

Väldigt fin kyrka!

Svar: Ja visst är det! :)
Maria

skriven
#2: Veiken

Vackert! Jag får en känsla av ryska influenser på utsidan av kyrkan.
Jag brukar faktiskt besöka olika kyrkor hemma och utomlands. Den vackraste har jag nog inte sett ännu.
Katedralen i Galway är så enkel inomhus och byggd i huggen sten. Mycket vacker! Det kan tänkas att det blir ett inlägg därifrån på min blogg.

Svar: Hmm, ja kanske det :) Den i Galway låter också härlig! Det kan vara lite svårt att "mäta" kyrkors skönhet ibland, vissa är så vackra i sin enkelhet, vissa är överdådigt utsmyckade och vissa är helt enkelt stora och mäktiga. Hoppas du skriver ett inlägg om katedralen! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :