bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 sevärdheter i Alahärmä - extraordinära RoadHouse

Detta är åttonde delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd i Österbotten. Klicka på länken som följer för att läsa mina andra inlägg under kategorin Finland / Turista hemma.
 
Det här är tredje delen av min miniserie om lilla byn Alahärmä som jag kör inom denna större serie som jag nämnde ovan. Bland sevärdheterna i Alahärmä har jag tidigare bloggat om nöjesparken PowerPark och Finlands vackraste kyrka.
 
Road House är ett litet köpcentrum i anknytning till Power Park. Det öppnade år 2014 och ser således ännu väldigt nytt och fräscht ut. Det finns inte många butiker där, men de tre butiker som finns just nu (kläder och inredning) andas kvalitet. I köpcentret hittar man även en liten matbutik, ett bageri/café, en glassbar, en ost- och vinbar samt en fin kött- och fiskdisk. Samt Subway och en bättre restaurang. Det häftigaste med stället är väl ändå själva arkitekturen, som tydligen ska vara influerat av amerikansk stil. Man kan knappt tro att man befinner sig i en liten by i Österbotten när man går omkring där inne! Se själva:
 
RoadHouse vid PowerPark i Alahärmä, Österbotten
Alltså kolla bara det inglasade rundade taket, pelarna och de söta prydnadsfönstren!
 
Road House vid Lillbackas Power Park - James Bond-bilen Lotus Esprit S1
Framtidens vrålåk? UPPDATERING: denna "bil" ska tydligen komma från Bond-filmen "The Spy Who Loved Me" - hur coolt är inte det?? Och hur sjutton lyckades Lillbacka (mannen bakom PowerPark och RoadHouse) med det? Kan det måhända vara en kopia ändå...
 
Man hittar Barack Obama i RoadHouse i Alahärmä, Finland
När man slutat stirra vid dörröppningen, plockat upp hakorna från golvet och började röra sig inåt fick jag syn på en märklig figur som satt på bänken. Det tog något ögonblick att inse att det inte var en levande människa, utan en docka/staty föreställandes president Barack Obama iklädd kostym. Naturligtvis var jag tvungen att posa med honom, detta var kanske det närmaste jag skulle komma att posera med självaste mister Obama under mitt liv ;)
 
Inredningsbutik i RoadHouse, Alahärmä
Söta detaljer från inredningsavdelningen i en av butikerna.
 
Mode och shopping i RoadHouse affärscentrum
Kläder som hängde på galgar utanför klädbutiken. I bakgrunden anar ni dock vad som blev min absoluta höjdpunkt under besöket...
 
Gelato Dolce - godaste glassen/gelaton hittas i RoadHouse, Alahärmä
...gelato!! Jag valde fräsch, syrlig citron och "Otto caramel biscotto", som smakade precis som bastogne-kexen som vi har i Finland, dedär med karamelliserat socker och kanel. Den sistnämnda smaken var himmelsk, troligen den godaste gelaton jag någonsin provat!
 
RoadHouse i Alahärmä, i amerikansk stil
Snygga detaljer, lite grönt livar upp.
 
Cheese&Wine, ost- och vinbar i RoadHouse, Alahärmä
En massa gott i ostdisken.
 
RoadHouse köpcenter i Alahärmä, Kauhava, Österbotten, Finland
Och ja, så här ser RoadHouse ut från utsidan.
 
Har du redan besökt RoadHouse - vad tyckte du isåfall? Vilket är det snyggaste köpcenter du besökt? Själv velar jag nog mellan detta och Siam Mall på Teneriffa :)

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Fina bilder :) Bond bilen som användes i Älskade spion är en kopia. Läste en artikel att alla Bond bilarna, 59 stycken är till salu, men ingen enskild, bara alla på ett bräde för den nätta summan av 210 miljoner kronor. :)

Svar: Ja det var väl lite det jag gissade :)
Maria

skriven
#2: Anonym

Vilket härligt köpcentrum, ser riktigt mysigt ut

Svar: Jo det är det verkligen! :)
Maria

skriven
#3: Anonym

Du har rätt, det ser väldigt amerikansk ut! Trodde nästan att det var i USA innan jag läste texten:)

Svar: Ja precis! :)
Maria

skriven
#4: Veiken

Det är så att man kan tro att Road House ligger i ett arabinspirerat land. Vackert!
Jag tycker att det hade varit ännu bättre med ett finskt namn. Varför ska vi alltid hitta på engelsk-klingande namn till alltig??

Svar: Hmm, det har jag aldrig tänkt på :) Men nu är inspirationen till detta köpcenter taget från stilen i USA, som jag skrev i inlägget. Av den anledningen vore det i detta fall faktiskt rent av ologisk att ge köpcentret ett finskt namn ;) Med tanke på känslan man ville förmedla här var det helt rätt val av namn tycker jag :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :