bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Berlin - 5 tips som du kanske (inte) kände till

Berlin är en härlig stad att besöka under våren och sommaren (eller ja, det är väl typ alla europeiska städer i och för sig...) och därför tänkte jag nu dela med mig av 5 olika Berlintips. Och jag skippar alla klassiker såsom Berlinmuren, Brandenburger Tor och liknande, för det är ju knappast nytt för någon.
 
1. Viktoriapark
Vackra Viktoriapark finns i stadsdelen Kreuzberg. På den ena bilden kan ni högst upp skymta Nationella minnesmärket för befrielsekriget från Napoleon. Där uppe finns även en utsiktsplattform samt gräsmattor. Själva vandringen upp till toppen är väldigt trevlig i sig, och man glömmer bort att man befinner sig i en storstad. Närmaste tunnelbanestation torde vara Platz der Luftbrücke. Bilderna nedan är tagna i maj månad.
 
 
 
2. Berlin-Tempelhofs flygplats
Detta var tidigare en av Berlins tre storflygplatser, och lades ner år 2008. Numera används själva flygfältet som rekreationsområde (t.ex drakflygning och grillning) samt som park av lokalbefolkningen. Ibland ordnas även evenemang på fältet. Det pratas dock om att området eventuellt ska bli ett bostads- eller affärsområde i framtiden - så passa på att besöka denna plats så länge den får vara ifred! Kan nås med U-Bahn, stig av vid Platz der Luftbrücke eller Tempelhof station. Detta ställe ligger alltså alldeles i närheten av Viktoriapark, så slå två flugor i en smäll vetja!
 
(Uppdatering:Själva flygplatsbyggnaden fungerar för tillfället som inkvartering för en del flyktingar, men enligt en bekant från Berlin märks det knappt av ute på flygfältet.)
 
 
3. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche 
Detta är en betydligt mera känd turistattraktion, men kanske ändå inte fullt lika "hypad" som Berlins allra mest typiska sevärdheter. Denna minneskyrka finns i västra delen av Berlin (nära station Kurfürstendamm) och byggdes 1891-1895 till minne av Wilhelm I. Kyrkan förstördes vid en bombräd under andra världskriget och det som finns kvar av byggnaden ser ni på bilderna nedan. På den ena bilden kan ni även skymta den nya kyrkan som byggdes 1951-1961. Om man går in i den kyrkan dagtid ger dess 21,292 blåtonade glasblock ett väldigt speciellt ljus. Kvällstid däremot lyser den upp fint på utsidan.
 
 
Såhär såg förresten kyrkan ut ca. år 1900:
Bildkälla:  Wikipedia / Public Domain 
 
4. The Lego® Store
I närheten av Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche hittar man butiken The Lego® Store - lite småkul även för vuxna! Adressen är Tauentzienstraße 20.
 
 
5. Play Off American Sports Bar & Currywurst
Jag avslutar med två tips i matväg. Ifall ni råkar vara hungriga när ni befinner er på Potsdamer Platz kan jag tipsa om Play Off (Alte Potsdamer Str.7) som ni säkert redan räknat ut att är en amerikansk sportbar. När jag var där för några år sen åt jag en härligt flottig amerikansk pizza, jag hittar den dock inte på deras meny på nätet. Däremot listar de bl.a. milkshakes, smoothies, burgare, fingerfood och american pancakes, varvat med lite italienskt och tyskt.
 
Mitt andra tips är Currywurst - Bratwurst med ketchup och curry, vanligtvis serverat med pommes frites. Tysk fastfood helt enkelt, som hittas lite varstans.
 
Bilden på currywurst är tagen från Wikipedia(Public Domain)
 
Dela gärna med er av fler Berlin-tips i kommentarfältet! Har ni besökt nåt av dessa ställen eller ätit currywurst?

Kommentarer :

#1: Jeanette

Ja stingrockor har nån slags pigg i svansen som dom snärtar upp på sin fiende när den känner sig hotade. Det var så Steve Irving dog då han fick en sån rakt i hjärtat. Visst man var man på spänn men det som är farligt är om man simmar ovanför dom eller kliver på dom. Vi stod i vattnet och dom fick komma till oss. Hajarna var jag minst orolig för. Just den arten finns det väldigt få attacker på människor. Men visst skulle man utmana ödet så dom kände sig hotade så skulle dom nog säkert bitas. Riktigt rädd var jag när jag dök i bur med vithajar i Sydafrika och då var jag till och med i skydd av en bur...

Svar: Jo, jag skulle också utgå från att stingrockorna är farligare än hajarna. De såg som sagt så pass små ut att jag inte tror de skulle kunna slita av en kroppsdel i första taget, ifall de nu skulle vilja attackera..? Usch så brutalt det lät :D Ojoj, vithajar ser verkligen läskiga ut, så förstår att du var rädd..!
Maria

skriven
#2: Julia

har aldrig besökt Berlin men ser ut som en väldigt fin stad ! Tycker det är otroligt tråkigt att läsa guidebäcker med de typiska "must do" sakerna, tar hellre emot personliga tips från folk som verkligen hittat guldkornen :) så jättebra!

Svar: Jo det är det verkligen, känns lite som ett måste :) Så kul att du gillade mina "alternativa" tips :)
Maria

skriven
#3: Simone

Bodde i Berlin förra året men den har endast besökt Legobutiken och den sönderbombade kyrkan av dessa. Det finns så mycket att se och göra där, nästan så man inte hinner med allt. Men Viktoriaparken skulle jag vilja besöka nästa gång jag åker dit.

Svar: Nej, den parken ska du inte missa nästa gång, den är riktigt fin! :)
Maria

skriven
#4: Anna

Tipps#5 hade jag helt missat, trots att jag bott i Berlin nästan ett år. Måste genast undersökas =)

Svar: Hihi, det tycker jag :) Förhoppningsvis finns det fortfarande kvar också!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :