bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kulturkrockar i ett förhållande

Tänkte lista några kulturskillnader och kulturkrockar som jag noterat i mitt förhållande med en italienare. Tycker det är så intressant med kulturella skillnader och liknande, inte så konstigt att jag t.o.m studerat interkulturell kommunikation som biämne väl? :) Detta får samtidigt fungera som tema nr. 20 i Svenska Resebloggars septemberutmaning (#svenskaresebloggarseptemberdrömmar) som lyder  "Kultur".
 
 han är megaspontan - jag är ett kontrollfreak (detta borde iallafall vara delvis av kulturella orsaker, även om individuella egenskaper såklart också till stor del spelar in här)
 
★ han kan hänga med i minst två konversationer samtidigt (väldigt typisk italiensk färdighet enligt min italienska-lärare) - jag är nöjd om jag hänger med i EN konversation, och då vill jag inte ha nåt störande ljud i bakgrunden!
 
★ han ska alltid ha bröd till maten (och vitt bröd såklart), spelar nästan ingen roll vad det är han äter - jag skippar helst brödet i de flesta fall, känns onödigt
 
★ han tillbringar mera tid i badrummet/duschen än jag - antar det handlar om italiensk fåfänga...?
 
★ han äter inte frukost, bara kaffe (starkt italienskt sådant förstås) och i bästa fall något sött bakverk eller en joghurt dessutom, vilket verkar vara fullt normalt bland italienare - jag kan inte starta dagen utan frukost!
 
★ han säger/lovar en massa som sen inte sker/hålls - jag vill helst ha klara besked och har man sagt att man ska gå nånstans följande dag så gör man det också
 
★ om han säger att han är tillbaka om 30 minuter kan det lika gärna innebära 2 timmar - för mig innebär 30 minuter en halvtimme, är jag en kvart försenad eller mer ber jag om ursäkt
 
Inga superallvarliga saker alltså, men självklart blir man irriterad över vissa saker ibland.. Men man vänjer sig långsamt vid varandras olikheter och jag har ju alltid önskat att jag vore mera spontan, så kanske jag småningom lär mig den konsten jag också.. ;) Att följa med två eller fler diskussioner samtidigt lär dock aldrig ske, ens om jag bodde i Italien i 20 år.
 
Nå, åtminstone kan vi båda vara rejält barnsliga när vi känner för det...
 
Någon annan som är eller har varit i ett multikulturellt förhållande och har lite roliga eller intressanta kulturskillnader/-krockar att dela med sig av? :)

Kommentarer :

#1: Matsdotter

Roligt med kulturella skillnader :)

Svar: Jo, tycker jag med :)
Maria Norrgård

skriven
#2: Victoria

Haha, jag som brukar tycka att det finns stora kulturskillnader i vårt förhållande, och då är jag tillsammans med en finskspråkig finländare! :D

Svar: Hihi, man kan hitta skillnader även med kulturer som man trott är ungefär likadana, och just de kanske t.o.m kan leda till en större "kulturchock" än de kulturskillnader som man kanske redan har förberett sig på att man kommer att möta :)
Maria Norrgård

skriven
#3: Discovering The Planet

Jag är ju själv sydlänning och gift med en helsvensk. Och även om han är supersocial,
behöver han ibland gå iväg en liten stund
vid sociala tillställningar :D...
Mitt stora Grekiska Bröllop, stämmer ganska
bra :)

Svar: Hihi, låter ganska typiskt skandinaviskt :)
Maria Norrgård

skriven
#4: Hanna

Kul inlägg! :D

Svar: Tack, kul att du gilladet det! :)
Maria Norrgård

skriven
#5: Linnea

Det där med tider tror jag är väldigt nordiskt eller kanske nordeuropeiskt :) Där säger man att man inte kan passa tider om man ofta kommer 10 min för sent. Här i Tyskland verkar det vara fasligt noga med att passa tiderna, jag har blivit tillsagd flera gånger när jag inte varit på rätt plats vid EXAKT rätt tidpunkt :)
Hälsningar Linnea i Bayern

Svar: Haha, jo precis!! :) Fast min pojkvän påstår att italienare visst kan vara punktliga, om det t.ex. gäller affärsmöten eller att gå till jobbet. Där är iaf han supernoga med tiden, men på fritiden är det verkligen inte noga... Fast detta varierar säkert lite mellan olika områden i Italien också.
Maria Norrgård

skriven
#6: Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Så intressant och kul att läsa! Ja, "opposites attract" brukar man ju säga. :) Har däremot inga egna erfarenheter på området.

Svar: Tack så mycket! :) Jo, kan bli så ibland! :D
Maria Norrgård

skriven
#7: Jenny

Vilket roligt och intressant inlägg! :) Själv har jag inte upplevt några större kulturkrockar, men visst finns det en del skillnader mellan österbottningar och nylänningar också!

Svar: Tack, kul att du gillade inlägget! :) Jo, dessutom kan bland de mest överraskande krockarna ibland ske inom "kulturnära" grupper där man inte förväntar sig att stöta på några desto tydligare kulturella olikheter till att börja med :)
Maria Norrgård

skriven
#8: a n n i k a

Ibland så krockar kulturen för mig och Ed fast vi inte bor tillsammans ännu. En sak som han alltid tycker är så otroligt märkligt. Är att jag och min familj går ut och äter på restaurang ibland, istället för att laga maten hemma ;P Påminner honom lite nu som då att han ska vara beredd på att Finlands kultur är så mycket mer annorlunda än i Kazakhstan. Kommer säkert bli mer kulturkrockar då vi bor tillsammans :)

Svar: Hihi, så lustigt :) Så man äter aldrig på restaurang i Kazahkstan? Men säkert iallafall vid speciella tillfällen, ifall man har råd..? Jo, ni lär nog reagera på både det ena och det andra när ni bor tillsammans, men alla kulturkrockar är ju inte nödvändigtvis dåliga sådana heller.. :)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :