bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Solskolan del 1 - myter och sanningar

Jag tänkte bidra med några faktan och tips samt lite funderingar kring solskydd såhär passligt tills sommarens start, samt presentera mina favoritprodukter :) Kommer dock dela upp inläggen i minst två delar, eftersom det blir så långt annars. Först ut en del myter och sanningar!
 
har använt mig av PicMonkey
 
 
Jag hittade en intressant lista hos Strålsäkerhetsmyndigheten där en hel del myter räknas upp, alltså sådant som inte stämmer, här kommer de:
 
”Det är bra att grunda i solarium så man har en grundfärg som skydd mot den starka solen.
Stämmer alltså inte eftersom det skydd man bygger upp genom grundfärgen i solarium enbart motsvarar SPF 3-4, alltså nästan ingenting. Betydligt effektivare skydd får man genom att gradvis vänja huden vid naturlig sol, vilket inte bara ger färg, utan även gör huden tjockare. Solarier ökar även risken för hudcancer, så tycker åtminstone själv inte att den pyttelilla "nytta" solarium gör är värt en ökad risk för cancer.
 
”Man måste först bli röd för att kunna bli brun.”
Stämmer ej och är inte att rekommendera om man inte vill öka risken för hudcancer, röd hud betyder att huden är skadad.
 
”Med solskyddsfaktor 30 kan man vara 30 gånger längre i solen utan att bränna sig.”
Alltså det här säger ju sig själv tycker jag - tror att få som utan skydd blir röda i solen efter låt oss säga en timme skulle klara av att vara i solen i hela 30 timmar med SPF 30, om vi nu föreställer oss att solen skulle lysa med dagsstyrka i 30 timmar i sträck då...
 
”Man måste sola utan solskyddsmedel för att få D-vitamin.”
"Ca. 15 minuter skandinavisk sommarsol på ansikte och underarmar några dagar i veckan räcker" för att få tillräcklig dos av D-vitamin. Man kan väl då välja att vara i solen utan skydd i 15 minuter och resten av dagen undvika solljus eller skydda sig med kläder etc (tror att de flesta klarar av 15 minuter utan fara, och man måste väl inte vara i solen under de allra farligaste timmarna heller), eller köra på för fullt med solskydd och vara ute enligt vad ens hud tål och lugnt lita på att man nog får mer än tillräckligt med D-vitamin ändå.. Tror ni ändå inte på det så får ni väl tugga tillskott ;)
 
Dessutom påstår självaste Optikerförbundet att det är en myt att solglasögon med bra UV-skydd automatiskt kostar mer - de hävdar att det är märkningen av solglasögonen som anger hur bra de skyddar, INTE prislappen. För mera info om UV-strålning och solglasögon, gå in på sidan jag länkade till.
 
 
 
Del 2 dyker upp nån dag snart, håll utkik! :) Har ni några fler solmyter ni vill dela med er av?

Kommentera inlägget här :