bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

La Primera Comunión

Fick för en tid sen uppleva något lite annorlunda, nämligen "la primera comunión", vilket jag tror kan översättas till "första nattvarden". Detta är något som åtminstone inom katolska kyrkan kan ske ett antal år före konfirmationen, eller måste åtminstone ske innan man får konfirmera sig. I vår kyrka är det ju typ tvärtom, man ska väl egentligen inte ens ta nattvard innan man är konfirmerad här i Finland - eller man kanske får, men jag tycker att seden är att man inte tar nattvard före man är konfirmerad..? Nån som är bättre insatt än jag som kan reda ut det här? :D
 
Ja inte var det den första katolska nattvardsceremonin bara för de här barnen, utan även den första jag själv sett :) Jag var ju dock inte inuti kyrkan, utan såg enbart processionen utanför på plazan (torget), vilket kanske hur som helst var den häftigaste delen av ceremonin med de vackra blomsterarrangemanget på marken längs med vilken de tågade fram och sjöng någon sorts ceremoniell sång. Lite bilder nedan:
 
Inte äkta blommor dock, antar att de använder pappersblommor för att de ska kunna återanvändas. Fint ändå!
 
 Tydligen ska alla flickor ha vit långklänning och något sorts arrangemang i håret, fina var de :)
 
Och så prästen med korset i handen.
 
Lite mer blomster-detaljer
 
Färgglatt och fint :)
 
Har ni upplevt nån intressant/annorlunda ceremoni från nån annan kyrka eller religion? Tycker sånt här är ganska intressant trots att jag inte direkt är religiös själv (obs, är inte ateist eller nåt sånt heller ifall nu nån undrar) :)

Kommentarer :

#1: Lifejj

Det enda märkliga jag lagt märke till när jag var i Algeriet (och som fick mig att bli rädd på riktigt) var att under bröllop så använde de gevär och sköt för att fira. Stackars mig som hoppade flera meter varje gång haha. Detta hör dock inte till religion dock utan är mer som tradition. Tycker dock att det är sjukt eftersom man skrämmer både människor och djur - och tänk om någon blir skadad! I alla fall, fina bilder och det var säkert en häftig syn! :)

Svar: jag hade nog hoppat lika långt som du tror jag :D Men de brukar väl inte ha riktiga kulor i såna situationer,utan smäller väl bara, så tycker inte att nån borde kunna skadas isf? Eller är jag ute och cyklar? :P Eller mja, tinnitus kan det ju finnas viss risk för om man är för nära.. :P
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :