bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Ätbara saker jag kommer att sakna

 Började tänka lite på allt i matväg som jag kommer sakna då jag bor utomlands, saker som inte lär gå att få tag i på Teneriffa. Så här kommer en liten lista på mina Finland-favoriter som jag kommer sakna, som jag just nu kommer att tänka på:
 
BAKVERK
 
 Fastlagsbullar / semlor
 
 Sockergrisar 
 
 Kanelbullar m.m. 
 
 
DRYCKER
 
 julmust/påskmust
 mammas hemgjorda "sockerdricka" gjord på svartvinbärsblad och citron
 vår hederliga lågpastöriserade mjölk (mmm, ett kallt glas mjölk..), vet inte om det alls finns på Teneriffa, måste kolla upp detta! Hade svårt att hitta detta redan i Tyskland..
 muminlimsa m.m.
 
 
 
FÄRDIGMAT
 
 Riittan Herkkus tonfisk-pizza
 lördags- och gotlerkorv
m.m.
 
GODIS
 
  salmiak
 lakrits
 vingummi, t.ex. missä x och aakkoset
  choklad: pätkis, brunbergs mörkchoklad, tupla m.m.
Godisutbudet utomlands är helt enkelt inte riktigt detsamma som att äta favoriterna som i stort sett hängt med från barndomen :)
 
 
GLASS
 
♥ lakritsglass
♥ vissa av våra isglassar
I övrigt är nog deras glassutbud egentligen bättre än vårt skulle jag påstå :)
 
 
 
Fyll gärna på listan om ni tycker jag har glömt något viktigt :) Vad skulle NI sakna i godis/mat/dryckesväg om ni flyttade utomlands?

Kommentarer :

#1: Nicolina

Fazers gudomliga choklad skulle jag nog sakna mest av allt!

Svar: Konstigt nog gillar jag inte vanlig mjölkchoklad, utan vill ha nån sorts fyllning, t.ex. toffe, mint, nötter, kex etc. Men jo, överlag har Finland verkligen bra choklad och stort utbud på olika sorter :)
Maria Norrgård

skriven
#2: Mirabelle Schneider

Semla och julmust ahhh vill ha det nu!;(
Jag har bott i Helsingfors i 4 år och vad jag saknar är dessa rispiroger och päron ciderri som jag blev ofta fulla av på helgerna!;)

Svar: Oh, varför har du bott i Finland? Du har ju verkligen varit lite överrallt! :) Har du t.o.m lyckats med att lära dig lite finska? Otroligt svårt språk som jag inte ens själv behärskar ordentligt, pga att jag växt upp i den svensktalande delen av Finland.. Visst, vi hade finskaundervisning i skolan, men den var ju under all kritik..
Och jo, karelska piroger (som de heter) är supergoda - antingen med bara smält smör eller så med en smör-äggröra <3
Maria Norrgård

skriven
#3: Mirabelle Schneider

Det var faktis i Helsingfors jag träffade min nuvarande man. Innan dess bodde jag tillsammans med en finsk kille. Tyvärr lärde jag mig bara fylleord på finska för jag jobbade i en svenskspråkig dagis. Nu ångrar jag mig att jag inte tog chansen...

Svar: ahaa, så kul! :)
Maria Norrgård

skriven
#4: Mirabelle Schneider

Jag menar inte att jag lärde mig fylleord för att jag jobbade på en dagis haha. Men eftersom den var svenskspråkig blev jag aldrig motiverat att lära mig finska.

Svar: haha, förstod lite att det var så du menade också.. ;)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :