bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Underverk i världen

Världen är full av under, så att man känner ett behov att utse underverken som är något alldeles extra är väl inte så långsökt. De sju underverken har väl de flesta hört talas om, men faktum är att det finns ganska många olika underverkslistor numera. Det kan vara listor på moderna strukturella underverk, naturliga underverk, städer - de kan vara nationella eller globala. I detta inlägg tänkte jag fokusera på antikens sju underverk, de sju nya underverken och de sju naturliga underverken. Till slut tänkte jag presentera min egna underverkslista.
 
Antikens sju underverk
 
- Cheopspyramiden, Egypten
- Zeusstatyn, Olympia, Grekland
- Kolossen, Rhodos
- Artemistemplet, Efesos, Turkiet
- Mausoleet, Halikarnassos, Turkiet
- Fyrtornet på Faros, Alexandria, Egypten
- Babylons hängande trädgårdar, Irak
 
Av dessa är det bara Cheopspyramiden som finns kvar och den besökte jag som tonåring. De andra har förstörts av diverse orsaker och den sistnämnda på listan har kanske aldrig riktigt existerat, den är lite mytomspunnen.
 
antikens sju underverk - Cheopspyramiden Egypten
Cheopspyramiden med sfinxen i förgrunden
 
Världens sju nya underverk
 
Här finns det olika versioner, men den mest kända är nog denna nedan som kom till genom en global omröstning som 100 miljoner människor deltog i. Jag har faktiskt inte besökt en enda av dessa platser än. Alternativa listor nämner även bl.a. Jerusalems gamla stad, Hagia Sofia i Istanbul och Stonehenge i England. Jerusalem har jag spenderat några dagar i.
 
- Kinesiska muren
- Kristusstatyn, Rio de Janeiro
- Machu Picchu, Peru
- Chichén Itzá, Mexiko
- Colosseum, Rom
- Taj Mahal, Indien
- Klippstaden Petra, Jordanien
 
världens sju underverk - Taj Mahal ett av de nya underverken
Taj Mahal, Photo by shalender kumar from Pexels
 
De sju naturliga underverken
 
Dessa underverk togs fram på samma sätt som de nya underverken - inte heller här har jag besökt någon av platserna. Alternativa listor nämner även platser som t.ex. Mount Everest, Stora Barriärrevet, Victoriafallen, Grand Canyon och norrskenet. Norrsken har jag sett ett flertal gånger och jag har snorklat i Stora Barriärrevet i Australien. 
 
- Amazonas regnskog
- Halongbukten, Vietnam
- Iguazufallen, Argentina/Brasilien
- Jeju Island, Sydkorea
- Komodo, Indonesien
- Underjordsfloden Puerto Princesa, Filippinerna
- Taffelberget, Sydafrika
 
Halong Bay / Halongbukten Vietnam - ett av världens naturliga underverk
Halongbukten, Bild av Thinh LaPixabay
 
Marias sju underverk
 
Varför inte göra en egen lista på övriga platser som jag tycker förtjänar titeln världens underverk? Bara för att jag kan. Här blandar jag hejvilt naturliga platser och platser skapat av människan, platser som jag besökt och ställen jag drömmer om att se en dag. Det var verkligen inte lätt att göra denna lista kan jag lugnt säga.
 
Cheopspyramiden, Egypten - det enda som står kvar av antikens underverk tycker jag definitivt ska få fortsätta vara ett av världens stora underverk. Det är ännu idag något av ett mysterium hur man lyckades bygga dessa pyramider. Här har jag bloggat om Cheopspyramiden och Egypten.
 
Uluru, Australien - denna sandstensmonolit i Australiens mitt är 500 miljoner år gammal och en mycket helig plats för urbefolkningen. Det var verkligen en speciell upplevelse att få se detta spirituellt laddade röda berg som sticker ut i det i övrigt platta landskapet. Här har jag bloggat om Uluru och Australiens röda mitt.
 
Polarsken - om man även får nominera naturfenomen så känns det väl ganska självklart att ha med det fantastiska norr- och sydskenet som förtrollar de människor som får chansen att uppleva den färgsprakande dansen i skyn. Jag skulle gärna vilja uppleva ett riktigt starkt norrsken i en miljö så tyst att man även kan höra det, jag föreställer mig att det nästan vore en religiös upplevelse.
 
underverk i världen / wonders of the World - Uluru / Ayers Rock Australien / Australia
Uluru, Australien
 
Jerusalems gamla stad - en plats jag besökt personligen och som gjorde ett väldigt stort intryck på mig. De blandade religionerna, kulturerna, den livliga kommersen, labyrinten av gränder och gator som man gärna går vilse i. En oerhört viktig stad för tre religioner, och därför också en sårbar stad då olika religiösa och politiska viljor gärna drar och sliter i den.
Här har jag bloggat om den heliga staden Jerusalem.
 
Islamisk arkitektur - jag väljer att utse islamisk arkitektur i sin helhet, för jag är så otroligt fascinerad av den och det finns flera destinationer där jag skulle vilja uppleva dessa arkitektoniska skapelser. T.ex. Samarkand i Uzbekistan, marockanska riader, Alhambra i Spanien och Taj Mahal i Indien.
Jag har under tidigare resor besökt bl.a. några vackra moskéer (ex. Masjid Sultan och Abdul Gaffoor i Singapore) och fått beundra Klippdomen i Jerusalem.
 
Daintree nationalpark, Australien - Daintree sägs vara världens äldsta tropiska regnskog som fortfarande existerar och hem till ett av jordens mest komplexa ekosystem; flera av djur- och växtarterna finns inte någon annanstans i världen. Regnskogen sägs också vara mycket viktig för Stora Barriärrevets existens. Därför tycker jag att detta område platsar på en sån här lista. Jag hann se lite av regnskogen under min dagsutflykt från Cairns. Önskar jag hade utforskat den platsen mer. Här har jag bloggat om Daintree i Queensland, Australien.
 
Trolltunga, Norge - jag kände att jag behövde få med någon riktigt episk vy på denna lista. Problemet är ju att det finns så många sådana runt i världen. Men valet föll på Trolltunga eftersom jag samtidigt ville få med lite mer Skandinavien i listan. Vilken naturvy tycker du hör till de mest episka på jorden? Ett par exempel på fantastiska vyer som jag sett på mina resor är Cradle Mountain (Tasmanien) och flera platser i Montenegro.
 
wonders of the World - Islamic architecture - Dome of the Rock, Jerusalem
Islamisk arkitektur: Klippdomen i Jerusalems gamla stad. Två underverk, en bild.
Wonders of the World / underverk i världen - Daintree världens äldsta regnskog, Australien
Daintree, världens äldsta regnskog
 
Har du besökt någon av alla dessa platser? Vilka platser skulle du vilja utse till världens 7 underverk?
 
Taggar: resedrömmar, reseinspo, reselista, resfeber, underverk;

Kommentarer :

#1: Emma

Underbara listor som drar igång fantasin. Av de nya platserna har jag bara sett Colosseum i Rom, men Kinesiska muren står högt upp på min lista. Högst upp på min lista står Island, där finns så mycket att se. Längre än så vågar jag inte planera just nu.

Svar: Ja Island verkar ju vara ett fantastiskt och unikt land naturmässigt :)
Maria

skriven
#2: Emma Engström

Spännande inlägg! Det är många verk som jag inte hört om innan, men det vore så kul om man kunde besöka allt och bocka av :D <3

Svar: Ja verkligen! Jag kanske inte är så jätteintresserad av precis alla dessa underverk, men naturligtvis vore det härligt att få se en del av dem :)
Maria

skriven
#3: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Jag har inte besökt något, men av att läsa ditt inlägg känner jag den där andakten i att det är så fantastiskt att allt detta existerar på vår lilla jord. Att vi har så mycket på den lilla blåa planeten vi bor på :).

Svar: Ja är inte vår värld häftig :) <3
Maria

skriven
#4: Marianne - Glimt av verden

Av de sju nye underverkene har jeg kun besøkt den kinesiske mur, av de sju naturunderverkene har jeg fått med meg Amazonas, Iguazu Falls og Table Mountain. Å velge ut mine egne underverk er vanskelig! :-D Du nevner jo blant annet Samarkand og gamlebyen i Jerusalem, det er steder jeg likte godt. Men å velge favoritter er ikke så lett :-)

Svar: Nej det är verkligen svårt att välja favoriter :) Du har ju hunnit se en del underverk i alla fall! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :