bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Gamla Staden i Jerusalem - ett kulturellt och religiöst potpurri

Jerusalem, den heliga staden för de tre abrahamitiska religionerna. Jag tror det finns få städer i världen som binder samman religioner som denna, och som samtidigt skapar så mycket motsättningar och oroligheter. För protester och konflikter uppstår ibland, och därför ska man följa med händelserna och överväga att undvika åtminstone vissa delar av gamla staden t.ex. under religiösa högtider.
Få länder erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, eftersom även palestinierna gör anspråk på den och stora delar av världen anser att östra delarna av staden (vilket inkluderar Gamla Staden) är ockuperat område. Förhoppningsvis kommer dessa folkgrupper en dag hitta en lösning för att på ett fredligt sätt samleva i denna fantastiska stad!
 
Jerusalem är en mycket gammal stad med enligt vissa källor 5000-6000 år på nacken om man ser till arkeologiska fynd som gjorts och som tyder på permanent bosättning.
Själva Gamla Staden är bara 0,9 km² stort, men jag behövde ändå två heldagar på mig för att utan stress få utforska alla dess sevärdheter, marknader och gränder. Gamla Jerusalem är uppdelad enligt de fyra etniska och religiösa grupperna judar, armener, kristna och muslimer, men jag kände att folken i verkligheten fanns närvarande lite varstans innanför stadens murar.
 
jewish quarter, old city Jerusalem, Israel
Jag börjar med att kliva in genom Jaffaporten som är en av åtta portar som leder in till den muromgärdade gamla stadsdelen. Fast egentligen är det bara sju portar som är öppna; Gyllene porten har nämligen varit stängd sedan 600-talet och öppnas inte förrän domedagen är kommen.
Jag lyckas avvärja en scammer - en påstådd guide som försökte övertyga mig om att han är en bra deal och att man som turist går vilse och kommer bli utsatt för scammers (alltså sådana som han...?) om man försöker sig på att upptäcka området på egen hand. Jag blev av med honom och gav mig ut på soloupptäcktsfärd med hjälp av en papperskarta och google maps på telefonen.
 
Jag började med de judiska kvarteren som var lugna och fina.
 
judiska kvarteren, gamla staden i Jerusalem, Israel
Jerusalem old city, jewish area
Småningom hittar jag fram till Västra muren, av kristna även kallat Klagomuren. Jag måste ju medge att guiden som försökt värva mig hade rätt i att det inte alltid är lätt att navigera sig genom gränderna - men med hjälp av skyltar och karta i både pappers- och digitalform klarar man sig faktiskt finemang.
 
Västra Muren / Weiling Wall, Jerusalem, Israel / Palestine
Även om denna plats är helig både för judar och muslimer, så förknippas den kanske främst med judendom. Här viskade judarna sina böner in i muren eller läste ur sin heliga skrift Tanakh. Det finns åtskilda sektioner för män och kvinnor, men som kvinna kunde man ställa sig på en stol om man ville kika över kanten för att se vad männen hade för sig vid sin halva av muren. Kom ihåg att det är anständig och tillräckligt täckande klädsel som gäller här.
 
Intill Västra muren finns en ramp som leder upp till Tempelberget. Detta är en plats som är betydelsefull för de tre religionerna, men kanske speciellt för islam eftersom Klippdomen sägs vara islams tredje heligaste plats. Här fick man köa en bra stund för att gå genom säkerhetskontrollen och beträda området under tider som det är öppet för besökare. Sen fick man låna klädsel ifall man inte själv hade tillräckligt täckande klädsel på sig. Min utstyrsel dög inte eftersom min långkjol hade slits, och eftersom jag inte täckt tillräckligt mycket av armarna och nacke.
 
Klippdomen på Tempelberget - Islams tredje heligaste plats, Jerusalem, Israel / Palestina
Denna oerhört vackra skapelse i blått och guld påstås även vara världens äldsta existerande muslimska byggnad. Detta var dessutom den byggnad jag sett mest fram emot att få se med egna ögon.
 
Mellanöstern-arkitektur på Tempelberget i gamla stan, Jerusalem
Kring den muslimska helgedomen finns en moské och byggnader i vacker islamisk arkitektur.
 
Qubbat As-Sakhrah on Temple Mount, Jerusalem
Jag tyckte det var lite roligt med de två glada herremännen som iklädda traditionella kläder tog selfies på varann. Tradition möter modernt.
 
muslimsk begravningsplats i östra Jerusalem
Alldeles nära Lejonporten hittade jag en muslimsk begravningsplats som jag strosade genom, med vyer över Olivberget i bakgrunden.
 
I Gamla Staden har jag avnjutit en hel del gott under de två dagar jag spenderat där  - förutom falafel som ni ser på bilden ovan har jag även njutit av shish kebab, arabiskt mintte och färskpressad granatäpplejuice som verkar vara lite av en grej i Jerusalem.
 
religiösa kristna platser i Jerusalem, Israel - Via Dolorosa
Via Dolorosa - smärtans väg - är vägen där Jesus ska ha släpat korset upp till Golgata där han sedan blev korsfäst. Längs denna gata finns även en del intressanta sevärdheter, både ur religiös och arkitektonisk synpunkt. Mera om det i ett annat inlägg. Det var lite svårt att föreställa sig allt blod som runnit och all smärta människor som dömts för diverse "brott" fått känna på här. Speciellt när man ser små barn som glatt leker och springer omkring.
 
Den heliga gravens kyrka / Uppståndelsekyrkan i Jerusalem, Israel / Palestina
Den heliga gravens kyrka, även kallat Uppståndelsekyrkan. Själva kyrkan innefattar sex olika grenar av kristendomen under samma tak, och det är här som man kan besöka den heliga graven där Jesus ska ha återuppstått från de döda. Kön ner till gravkammaren var dock oändligt lång, så det blev aldrig ett besök för min del, utan jag strosade istället omkring i kyrkans övriga delar.
 
religiösa sevärdheter i Jerusalem gamla stan, Israel
 
Har du gjort någon resa med kultur-religiösa förtecken?
Taggar: Jerusalem, israel, kvinnliga äventyrare, mellanöstern, resor, soloresenär;

Kommentarer :

#1: Lotta

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

Svar: Tack så mycket, kul att du gillar den! 😊
Maria

skriven
#2: Ann-Louise

Vilken upplevelse det måste ha varit! Jättefina bilder. Skulle så gärna vilja besöka Jerusalem någon gång i framtiden.

Svar: Tack så mycket! Du borde verkligen åka till Jerusalem, speciellt med tanke på att man aldrig vet hur det kommer vara där i framtiden, finns och har väl nästan alltid funnits konflikter som bubblat på ytan där.. Finns ju vissa länder som hade kunnat vara helt fantastiska att besöka idag om det inte vore för krig och oroligheter..
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :