bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Israel & Västbanken - den perfekta höstdestinationen nära Europa

De flesta har kanske bokat eller befinner sig på sina höstresor nu, men jag vill nu ändå lyfta fram Israel som besöksmål eftersom jag själv var där för nästan ett år sen. Oktober är en riktigt bra månad att besöka landet eftersom det fortfarande mycket väl kan bli kring 25-30 graders värme dagtid beroende på var man befinner sig. När jag var där förra hösten mätte jag ca 30 grader i Tel Aviv (med ljumma sköna nätter på ca 20 grader), medans det i Jerusalem kanske höll sig mera kring 25, med något svalare kvällar än vid kusten. Kallt var det verkligen inte. Vill man ha ordentlig värme så skulle jag inte åka dit så sent som i november dock. Kanske Eilat kan funka ännu då. Eller varför inte åka hit på våren när värmen får fart på nytt?
 
Israel kan man besöka om man gillar skyskrapsvyer kantade med långa stränder, historia och arkitektur, religion, kultur och mat, samt natur. I ett så pass litet land är det inte svårt att få med allt detta på bara 7-14 dagar. Själv känner jag ändå att 10 dagar var i kortare laget och att jag hade fått ut maximalt av resan om jag stannat där några dagar till för att se mer av t.ex. norra delarna av landet. För jag gillar ju att skynda lite långsamt och ge vissa platser gott om tid för att verkligen känna av stället. Gillar du däremot fart och fläkt och tänker att du hinner sova när du är död så hinner du säkert med väldigt mycket på bara en vecka.
 
Nå, här presenterar jag i alla fall de 5 platser eller områden i Israel-Palestina som jag själv besökt och bloggat om:
 
Tel Aviv-Yafo
Detta är det officiella namnet på staden som de flesta känner till som kort och gott Tel Aviv. Yafo syftar på den historiska hamnstaden Jaffa som är flera tusen år gammal och som idag flyter ihop med den betydligt nyare staden Tel Aviv som grundades 1909.
 
Rekommendationer:
Jaffas gamla stadsdelar och hamnen
Florentine för street art, mat och marknader
Strandremsan och "Te-love-iv"-bokstäverna nära Tel Aviv port
Kvarteren i Neve Tzedek och Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre
 
Här har jag bloggat om Tel Aviv och Jaffa 
 
historical places to visit in Israel - Jaffa port
Jaffas historiska hamn
Tel Aviv - mellanösterns svar på Barcelona
Den klassiska Tel Aviv-vyn
 
Haifa
Landets tredje största stad, byggt uppmed Carmelbergets sluttning med en mäktig vy över staden och Medelhavet om man tar sig upp en bit. Här råder en fungerande samexistens mellan olika religiösa grupper och staden är kanske främst känd för Bábs helgedom och omgivande Bahá'í Gardens. Bahá'í är den yngsta av monoteistiska religioner och samtidigt en samhällslära som betonar fred, det gemensamma mellan alla religioner, jämställdhet, samhörighet, demokrati m.m. Låter som en jättefin religion tycker jag.
 
Här har jag bloggat om Haifa
 
religiös sightseeing i Israel - Haifa Bahai Gardens
 
Jerusalem
Min absoluta favoritplats under resan, jag fullkomligt föll för denna stad vars historia går tillbaka till ca 4000 f.Kr. enligt vissa källor. Andra källor anger att staden ska ha grundats kring 1800 f.Kr. Jättegammal stad oavsett, och den heligaste staden för kristna och judar (hos muslimer räknas den som den tredje heligaste staden). I synnerhet föll jag för gamla stan där man kan irra omkring både länge och väl, besöka viktiga platser för de tre olika religionerna, gå genom bazaarer, äta något gott eller sätta sig ner för att långsamt smutta på ett glas arabiskt te.
 
Rekommendationer:
Gamla stan i sin helhet, nedan följer några måsten:
- Klippdomen
- Västra muren ("klagomuren")
- Den heliga gravens kyrka och Via Dolorosa
- bazaarerna och gamla stans arkeologiska utgrävningar
Mahane Yehuda market
 
Här har jag bloggat om Jerusalem
 
islamisk arkitektur i Jerusalem - islam turism
Klippdomen med sin fantastiska islamiska arkitektur
bazaar i Jerusalems gamla stad - historiska städer att besöka
bazaarerna som slingrar sig som i en labyrint
 
Västbanken/Palestina & Döda havet
Det kändes både lärorikt och nödvändigt för mig att även besöka Västbanken i Palestina - gå genom checkpointen, se muren, åka runt med min privata guide som kunde berätta om situationen ur palestiniers synvinkel medans vi svepte genom ökenlandskap, samhällen och förbi dadelodlingar. Vi gjorde även ett stopp vid Döda havet så jag skulle få testa min flytkraft.
 
Rekommendationer:
Betlehem och Jesu födelsekyrka
Västbankbarriären med muren vid Betlehem som är täckt med politisk graffitikonst
Jeriko (anses enligt många vara världens äldsta kontinuerligt bebodda stad)
Döda havet (kan även besökas på israeliska sidan)
 
Här har jag bloggat om Västbanken
 
västbankbarriären med muren vid Betlehem
Muren som separerar Västbanken och Israel
Jeriko, Västbanken/Palestina - världens äldsta stad
Utgrävning från staden Jerikos begynnelse
 
Masada och Judeaöknen 
Denna dagsutflykt från Jerusalem gjorde jag tillsammans med en israelisk vän som ställde upp som chaufför, guide och sällskap. Vi besökte det urgamla fortet Masada med mäktig vy över bergen, öknen och Döda havet. Fortet har en kanske lika mäktig historia och stor symbolisk betydelse för israeler idag.
 
Rekommendationer:
Masada (nås via vandring och linbana)
Döda havet (om man inte besöker det på palestinska sidan)
Gör en vandring genom någon ravin med oas
 
Här har jag bloggat om Masada och vandring i ökenlandskap
 
judeaöknen vandring i ravin och genom oas - Israel
Ravinvandring - torrt landskap, samtidigt som vattnet porlar i botten av ravinen
besöksvärt i Israel - Masada
Masada
 
Ät och drick i Israel och Palestina
Det israeliska köket är som en blandning europeiskt, nordafrikanskt och mellanösternstil. Mest åt jag mellanösternmat/arabiskt som t.ex. shawarma, falafel och hummus. Vad gäller sötsaker kan jag rekommendera t.ex. halva och dadlar. Ett glas arabiskt te tackar jag sällan nej till vad gäller varma drycker. Men drycken jag verkligen förknippar med Israel och Palestina är färskpressad granatäpplejuice, som jag drack en del i Jerusalem samt i Betlehem. Lite småsurt och strävt, men känns som en riktig hälsoboost! Kranvattnet då? Det drack jag utan problem under hela vistelsen, gick hur bra som helst att dricka både i Tel Aviv och Jerusalem.
 
mellanöstern mat i Israel - hummus, arabiskt te, dadlar, halva
Hummus, te, dadlar och halva
 
Bra att tänka på:
- sabbaten som startar på fredag kväll och slutar lördag kväll. Ta detta i beaktande när du planerar resan - det är enklare om du väljer att resa eller förflytta dig en vardag - om du inte har hyrbil förstås, då kan man ju göra som man vill. Sabbaten påverkar även butikers och restaurangers öppethållning, men ofta hittar man matställen som har öppet även under sabbaten.
- flygplatsen. På Ben Gurion flygplats ska du vara beredd på att svara på en del frågor vid ankomst (t.ex. vad du ska göra i landet, om du ska besöka någon där, vad du jobbar med m.m.). Svara så sanningsenligt som möjligt (men ska du t.ex. till Västbanken så undvik att nämna det på eget initiativ och om de frågar om du ska dit säg något i stil med att du vill besöka Jesu födelseplats eller nåt sånt). Bli inte chockad om de beslagtar ditt pass och skickar dig till ett vänterum där du får vänta på att bli utfrågad igen. På väg ut ur landet bör du reservera 4 timmar på flygplatsen, eftersom det kan ta väldigt länge att ta sig genom köerna och säkerhetssystemen. Jag tror jag hade ca 1 timme till godo när jag väl hade tagit mig till gaten, så jag hann äta lite pasta och shoppa upp de sista kontanterna.
- klädsel. Tänk på klädseln i synnerhet när du besöker religiösa platser. I övrigt klär man sig som i vilken europeisk stad som helst i Tel Aviv, medans man kan uppleva att man sticker ut om man går runt i korta shorts och linne i Jerusalem som är betydligt mer religiöst. De flesta kvinnor i Jerusalem bär minst knälångt och täcker åtminstone axlarna, ofta har överdelarna trekvartsärm. Där kände jag mig bekvämast i min långkjol och tshirt.
 
Har du några egna rekommendationer för denna spännande plats på jorden? Eller vill bidra med fler "bra att tänka på"-tips?
Taggar: israel, kvinnliga äventyrare, mellanöstern, restips, västbanken;

Kommentera inlägget här :