bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Djuren i Australien - pippi på fåglar

Detta är del 1 i min inläggserie om djuren jag såg under min nio månader långa resa i Australien. Alla inläggen i djurserien hittas här

Så nu när jag äntligen har skrivit färdigt alla obligatoriska inlägg om min långa resa i Australien, sisådär två och ett halvt år senare, kan jag börja nörda runt helt fritt och ohämmat kring det fantastiska stora landet. För helt färdigbloggat är det väl ändå inte. Ett större projekt som jag haft i planerna har varit djurvärlden i Australien. Jag älskar djur och ett av mina stora mål under vistelsen var förstås att se så mycket som möjligt i djurväg - helst i deras naturliga miljö förstås, här duger det minsann inte med Australia Zoo! Jag nämner i dessa inlägg inga djur som jag inte sett (eller hört) i vilt tillstånd. 

Så den senaste tiden har jag alltså, förutom legat hemma i en svårare förkylning/influensa, ägnat en hel del tid åt att försöka lista och söka fram bilder på en större del av djuren jag observerat. Främst de vars art jag även kan klassificera, för jag har ju naturligtvis sett en hel del djurarter som jag helt enkelt inte riktigt vet vad det är eller brytt mig särskilt mycket om. Typ nån syrsa eller liten anspråkslös spindel, gråsparv eller så. Alla djur i Australien är faktiskt inte så häftiga. Men så finns det de där riktigt coola, skräckinjagande eller söta varelserna som man aldrig glömmer.

Eftersom jag fick ihop en ganska diger lista och en hel del foton, och eftersom jag inte gillar kilometerlånga inlägg där scrollandet aldrig tycks ta slut, så valde jag att dela upp detta annars massiva inlägg i tre delar, enligt djurkategorier. Först ut kör vi på mina bevingade kompisar som får ett helt eget inlägg eftersom det är den djurkategori där jag har mest att bjuda på. Det är väl typ omöjligt att inte stöta på fåglar var man än befinner sig liksom. En del av arterna anger jag även på engelska eftersom jag antar det kan vara av intresse för eventuella andra djurfantaster som läser detta. Det här blev en lång introduktion, men välkomna med på fågelskådning:

Om du varit i Australien, vilka fåglar och andra djur såg du där? 
 
aussie birds - emu and galah / fåglar Down Under: emu och rosenkakadua
Emu och rosenkakadua
 
Emu, vilken Australienresa är väl komplett om man inte sett denna episka fågel? Främst såg jag dem i Western Australia.
 
Cockatoo, kakaduan, en av mina absoluta favoritfåglar i Australien. Så fina och jag fattade speciellt tycke för dem efter att ett helt gäng dök upp på vår balkong för att tigga mat efter att cyklonen Debbie dragit fram. Förutom den mer vanliga vita kakaduan med den gula tofsen har jag även sett rosenkakadua (galah) som är rosa och grå, vid Pinnacles i Western Australia (se bilden ovan).
 
Kookaburra, en annan favoritfågel. Känd för sitt skrattliknande läte (eller som jag tänkte när jag först hörde dem - "apor i Australien, det finns väl inte??" ). Kolla in denna Youtube-video på ett par kookaburras som skrattar på en balkong. Väldigt hög ljudnivå och jag måste erkänna att det är trevligare att lyssna på när de befinner sig på lite avstånd i skogen som dämpar ljudet en aning. Söta är de hur som helst.
 
favourite birds in Australia - cockatoo and kookaburra - favoritfåglar Australien: kakadua och kokaburra
Kakadua och kookaburra
 
Magpie, den ökända flöjtkråkan som gärna attackerar folk som kommer för nära deras bon. Speciellt sägs de gilla att ge sig på cyklister..
 
Black swan - nej, inte filmen, utan svartsvanen som hör hemma i Australien och Nya Zeeland. Ibland kan man även hitta enstaka förrymda exemplar av den i Europa. Dessa såg jag i Albert Park, Melbourne.
 
Pelikan. Alltså hur många roliga och coola fåglar finns det egentligen i detta land? Denna fågel såg jag i Cairns och på flera platser i Western Australia.
 
svartsvan med unge, Melbourne Australien
pelikaner - fåglar i Australien
 
Bush stone-curlew, eller stylttjockfoten som den så "fint" heter på svenska, är en lustig fågel med stora uttrycksfulla ögon. Fast mest tyckte jag de såg arga och bitska ut - både i Brisbane och på Magnetic Island morrade de åt mig om jag kom lite för nära...
 
White ibis, australisk ibis är en fågel som jag såg speciellt många av i Sydney. De kallas även skämtsamt för bin chicken (kolla skämtvideon, den är riktigt rolig), eftersom arten urbaniserats väl och numera gärna letar matrester i soptunnor.
 
funny birds in Australia / roliga fåglar i Australien: ibis & curlew
"Bin chicken" och en arg curlew...
 
Rainbow lorikeet, en regnbågsfärgad lorikit som jag bland annat såg på Magnetic Island i mängder, på riktigt nära håll dessutom under en matningssession. Underbart vackra fåglar! Men rätt så vassa klor, så jag fick en del smårispor.
 


 

 

 


Ver esta publicación en Instagram

Bird feeding, they were everywhere 💙🐦Fågelmatning, det kryllade av dessa färgglada fåglar 😊 #lorikeets #parrots #magneticisland #australia #australiananimals #papegojor #colourful #birds #fåglar #iloveanimals


Una publicación compartida de Maria Norrgård (@mariasmemoarer) el 10 Abr, 2017 a las 5:02 PDT

 
Little penguin, dvärgpingvinen som man kan se vid solnedgången t.ex. i St Kilda, Melbourne. Ett av Australiens mest sympatiska djur helt klart!
 
birds in Victoria, Australia - Little Penguin / dvärgpingvin i St Kilda Melbourne
 
Cassowary, en uråldrig fågelart och släkting till emun med ett märkligt utseende och som i Australien enbart finns i nordöstra delarna av landet. Vi hade turen att få se en kasuarpappa med sina kycklingar vid Daintree norr om Cairns, tyvärr hann jag dock inte fota. Ja, här är det faktiskt hanen som sköter ungarna, mamma kasuar lämnar dem nämligen i sticket efter att hon lagt sina ägg. Att försöka närma sig en kasuar, i synnerhet med ungar, vore lite av en dödsönskan eftersom denna fågel har en dolklik mittklo på 12 cm med vilken den med lätthet kan sprätta upp din mage om den så vill. Australiens dödligaste fågel, skulle man väl kunna påstå.
 
cassowary / kasuar coola och farliga fåglar djur i Australien
Bildkälla: John / CC BY-SA 2.0, flickr
 
Dessutom har jag sett olika rovfåglar, hägrar, australisk ormhalsfågel, australisk strandskata, hönsgäss, tofsduva, mörk rörhöna och en hel del andra flygfän. Inte att förglömma den stackars skadade skatlärkan som landade bredvid mig en morgon och var så hungrig att den gladeligen åt ur min hand. 
 
bird of prey, rovfågel - Darwin Australia / Australien
Jag är dålig på rovfåglar, det måste jag erkänna. Denna ovan fotade jag i alla fall i Darwin.
birdwatching Australia / fågelskådning Australien - australisk ormhalsfågel (Australasian darter), australisk strandskata (pied oystercatcher)
Ormhalsfågel (Australasian darter) och strandskator (Pied oystercatcher)
birds Australia Cape Barren Goose / fåglar Australien hönsgås
Cape Barren Goose (hönsgås)
 
I videon nedan ser ni hur det kan gå när man försöker äta chips i en park i Brisbane... Jag fick en fanklubb bestående av tre rörhönor (dusky moorhen), en larmhonungsstare (noisy miner) och en vattenagam (ödlan). Mer om ödlor och andra kräk i nästa del dock.
 


 

 

 


Ver esta publicación en Instagram

This is what might happen when you accidentally drop crisps on the ground - and just a few seconds later the water dragon tried to have a bite of my shoe 😅🐦🐉Såhär kan det se ut när man råkar tappa några chips på marken..! Ett ögonblick senare försökte ödlan smaka på min sko/strumpa 😂 #brisbane #brisbanebotanicgardens #australia #australiananimals #onlyinaustralia #lunchmates #waterdragon #noisyminer #swamphen #iloveanimals


Una publicación compartida de Maria Norrgård (@mariasmemoarer) el 20 Mar, 2017 a las 11:59 PDT

 
Vilken av fåglarna tycker du är finast, roligast eller intressantast?
Taggar: Australien, aussie animals, resedrömmar, reseinspo;

Kommentarer :

#1: hopihopi

Alltså hjälp vad jag blev sugen på att titta igenom mina egna Australien bilder nu :)

I naturen såg vi: Ibis, rainbow lorikeet, (min favorit), kakaduan, ormhalsfågel och strandskatan.

På Fetherdale wildlifepark i Sydney såg vi dessutom emu, pelikan, dvärgpingvinen, cassowary och hägern.

Så nästan alla fåglar du räknade upp :) Tack dessutom för att jag fick namnen på många

Svar: Ja visst är det roligt att titta genom gamla bilder och minnen :) Kul att ni också såg så många fåglar! Jag kan ju erkänna att jag fick göra en del research och bläddra genom onlineregister över alla Australiens fåglar för att identifiera flera av arterna :)
Maria

skriven
#2: Jossus Travelpics

Jag tycker emuer är häftiga med tanke på att dom inte kan flyga, vilket ju är ovanligt för fåglar.
Sen gillar jag pelikaner. Såg några på Aruba fast dom var brungråa istället för svartvita.Intressant att dom finns i olika färger.

Svar: Ja det finns inte så jättemånga fågelarter som inte kan flyga :) Pelikaner är verkligen roliga fåglar!
Maria

skriven
#3: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Såg kakaduan och kom ihåg varför jag som barn alltid drömde om att besöka Australien. Jag hade glömt bort saken, som barn hade jag Nymfparakiter. Det här medförde att jag än idag älskar fåglar och skulle om jag någonsin bodde i hus mer än gärna införskaffa mig fåglar till hemmet :D. Just Australiens fågelliv känns extra spännande och exotiskt, det där med närkontakt av en kakadua måste varit så häftigt :D.

Svar: Men åh vad härligt, förstår varför du gillar kakaduor så mycket, de är verkligen underbara fåglar :)
Maria

skriven
#4: Jessica

Dow, det var en diger lista. Vi sjöng nån sång om kockaburra i småskolan, haha

Svar: Ja jag hann med en del :D Men vad roligt, visste inte det fanns en svensk som om kookaburra? Eller sjöng ni den på engelska?
Maria

skriven
#5: Anonym

Både svenska och engelska. Kockaburra sitter i ett gummiträd, gummiträdet gungar han gungar med. Sjung, kockaburra sjung, kockaburra gummiträdet kung...
😂😂😂

Svar: Haha, vad skoj! Måste se om jag hittar sången på youtube :D
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :