bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Topp 10 i resor - världens yttersta platser och andra extrema ställen

Världens yttersta platser finns det många av, både på global nivå och enligt världsdelar och länder. Nordligaste, östligaste, högsta, djupaste, varmaste... Har du tänkt på sådana saker när du rest?
Bl.a. i Australien finns det många "rekordplatser" att besöka, men själv lyckades jag nog bara med Australiens östligaste punkt tror jag (fastlandet: Cape Byron). Jag har även besökt världens lägsta plats på land (Döda Havet) samt konstgjorda ön Palawan Island i Singapore som med sin hängbroförbindelse påstår sig vara kontinentalasiens sydligaste plats. Det sistnämnda kanske kan ifrågasättas dock.
 
Nedan listar jag 10 av världens yttersta platser och andra platser med intressanta rekord, vissa mer lättillgängliga än andra...
 
Världens mest avlägsna plats
Här kan man tolka på flera sätt. Menar man den mest avlägsna bebodda ön från fastland eller den mest avlägsna bebodda platsen från en annan bebodd plats så är det Tristan da Cunha i södra Atlanten som gäller. Närmsta "grannön" Sankta Helena ligger "bara" 2500 km bort, en i sig rätt så avlägsen ö... (Här har jag förresten bloggat om Sankta Helena)
Däremot hittas den plats som ligger längst från närmsta hav 320 km norr om Ürümqi i nordöstra Kina. Tänk att befinna sig 2648 km från havet, tufft läge när man blir sugen på frisk havsluft.
 
Världens högsta plats
Detta känner väl ändå de allra flesta till: Mount Everest med en höjd på 8848 meter, beläget mellan Nepal och Tibet. Har du kanske rentav bestigt toppen eller delar av Mount Everest, eller drömmer du om det? Det är nog inget jag strävar efter i nuläget, då jag betvivlar att jag skulle få tillräckligt bra kondition för att ens klara mig till base camp...
 
Världens högst belägna stad
La Rinconada i Peru, beläget på över 5000 meters höjd, räknas som världens högst belägna stad. Man får tugga rikligt med kokablad och kanske ta med sig en syrgastub för att överleva semestervistelsen här...
 
La Rinconada - Foto: Hildegard Willer [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
 
Världens lägsta plats (på land)
Detta nämnde jag redan i inledningen - Döda Havet (417 meter under havet), beläget mellan Israel/Palestina/Västbanken och Jordanien. Kände inte av något särskilt av att befinna mig så lågt under havsnivå, men själva vattnet var ju så coolt att flyta i! 
Ps. Döda Havet är dock inte världens saltigaste vattendrag, utan ligger tydligen på plats 7 på den topplistan. Tydligen hittar man världens saltigaste vatten i Gaet'ale Pond i Etiopien, enligt artikeln jag länkade till åtminstone.
 
Världens minsta bebodda ö
Nu tänker ni kanske nån liten paradisö ute i Stilla Havet, men Guiness rekordbok har utsett ön Just room enough som ligger i floden mellan New York och Ontario mellan gränsen till USA och Kanada. 306 m2 och rymmer inte mycket mer än ett litet hus och två träd. Rätt populärt fotoobjekt bland turister och känns inte lika ödsligt som många andra ställen på denna lista. En rekordplats som är rolig att känna till åtminstone.
 
Världens nordligaste stad
Longyearbyen på Svalbard räknas som den nordligaste bosättningen som inte är avsedd för forskning. Med sina 130 mil från Nordpolen och med sina 2000 invånare tycker jag det låter som ett väldigt spännande resmål. Och med viss möjlighet att få se isbjörn, förhoppningsvis på ett lagom tryggt avstånd.
 
Longyearbyen - foto: Michael Meraner / 197 TravelStamps 
 
Världens kallaste plats
Kanske inte för den lättfrusna. Sedan man började mäta temperaturer sägs världens köldrekord (på permanent bebodd plats) ha slagits i Ojmjakon i Sibirien. Det lägsta som mätts sägs vara -68,0°C (6 februari 1933), även om det finns ett icke-bekräftat rekord på -71,2  från 7 december 2010. Jag tror det var denna ort jag läst om i någon artikel för ett antal år sen, där det framkom att de under strängaste vintern måste låta bilarna gå dygnet runt för att de annars inte skulle starta igen. Det låter rätt dyrt och miljöovänligt känner jag.
 
Världens hetaste plats
Man lär känna sig het, men knappast sexig där man svettas i Death Valley, USA. I juli 1913 mätte man den hittills varmaste temperaturen där: 56,7 grader i skuggan. Det finns dock även andra orter som påstår sig ha mätt högre temperatur, t.ex. El Azizia i Libyen 1922. Men detta rekord gick inte genom för att observationen inte ansågs tillräckligt tillförlitlig.
 
Världens sydligaste bosatta plats
Eldslandet (Tierra del Fuego) beläget i Sydamerikas sydspets, kanske man i sin helhet kan räkna som en av världens yttersta platser, då man i detta område finner byn Puerto Toro, världens sydligaste ort med fast bosättning som inte är forskare. Ändå en svåråtkomlig by då den är nåbar enbart med båt.
 
Världens torraste plats
Om vi bortser från Nord- och Sydpolen så ligger världens torraste plats i Chile - Atacamaöknen. När det ovanliga väl händer - när regnet faktiskt kommer - så sägs blomningen där dock vara fantastisk. Detta hände överraskande nog både 2016 och 2017, men eftersom det i normala fall brukar ske enbart vart sjunde år så gissar jag att det kommer vara rena öknen där i ett antal år framöver.
 
Atacama - foto: Pixabay License /// Eldslandet - foto: Deensel [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
 
 
Vilken av dessa platser skulle du helst besöka? Har du redan besökt någon av världens yttersta platser, eller någon annan plats som du tyckte var ganska extrem på något sätt?
Själv tycker jag att Eldslandet och Longyearbyen vore extra fantastiskt och häftigt att få uppleva.
 
Jag har tidigare bloggat om:
- världens minsta nationer
- världens äldsta städer
Taggar: kvinnliga äventyrare, listor, resebloggar, reseinspo, topp10;

Kommentarer :

#1: Madeleine Krans

Eldslandet var verkligen coolt; att vara så långt söderut! Och Longyearbyn ligger definitivt på listan. Blev ju suppertaggad på att åka dit efter att ha läst Bea Uusmas Expeditionen: min kärlekshistoria.

Svar: Åh, lyckost som fått se det! Tack för tipset, ska hålla utkik efter den boken :)
Maria

skriven
#2: Ann Rumbleinthearctic

Wow, kul lista.
Kan tillägga det kortaste avståndet med längsta tidskillnaden som jag kom över då jag skrev mitt inlägg om Nome för ett par månaderna sedan. Vet inte om det är officiellt eller om det finns andra ställen. Men, Little Diomede och Big Diomede är två öar utanför Alaskas kust. Avståndet mellan öarna är endast 3.2 km men har en 21 timmars tidskillnad, och de två öarna tillhör två olika länder, Little Diomede tillhör USA, och Big Diomede tillhör Ryssland. Fram till 1948 så levde och åkte man mellan dessa öar nästan konstant vad jag förstår, men då, 1948 så tvingade Ryssland (Sovjet) invånarna på Big Diomede från ön till fastlandet. Tror de skulle bygga en militärbas eller något liknande.

Svar: Men vilken rolig grej, det är ju lite ovanligt med den tidsskillnaden :)
Maria

skriven
#3: Eva/ Leva som Eva

På väg 311 mellan Särna och Funäsdalen passerade jag Högvålen, med en skylt som stolt deklarerade att den var Sveriges högst belägna by!
Men det mest extrema ställe jag besökt är just Longyearbyen. Där finns också världens nordligaste kyrka, världens nordligaste museum, världens nordligaste sushirestaurang, galleri osv osv :-)

Svar: Longyearbyen vore verkligen fantastiskt!
Maria

skriven
#4: Ann-Louise

Intressant läsning. Jag skulle gärna besöka Longyearbyen . Och Death Valley som jag var i närheten av när jag bilade mellan Los Angeles och Las Vegas för många år sedan, men vi hade inte tid med omvägen dit just då.

Svar: Både Longyearbyen och Death Valley tycker jag också verkar mycket intressant :)
Maria

skriven
#5: FREEDOMtravel

Såna här platser kittlar ju fantasin! Har varit vid Döda havet, men de andra platserna finns kvar att utforska ... ;)

Svar: Ja det finns så många coola och lite ovanligare platser man gärna skulle besöka :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :