bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sankta Helena - morgondagens turistmål?

Resetips och -inspiration kan verkligen dyka upp på otippade ställen ibland - jag bläddrade nyligen genom nr.2 2016 av Drömhem & Trädgård och fick nys om en helt ny turistdestination. Faktum är att den är så ny att det ännu är svårt att ta sig dit, men det är i startgroparna! Läs gärna artikeln ifall ni råkar kommer över det numret.
 
Jag pratar om ön Sankta Helena, en brittisk koloni belägen 1 850 km utanför Västafrikas kust. Denna ö är känd som ön där Napoleon hölls fången efter förlusten vid Waterloo 1815, men vad som kanske har varit mindre känt är allt fint som ön har att erbjuda potentiella turister! Ön som har ett vulkaniskt ursprung har en area på ynka 121 km2 och under 5000 invånare, men det finns ändå tillräckligt att se under en veckas semester, enligt artikeln.
 
Saint Helena Island, new tourist destination - Sankta Helena, den nya turistdestinationen
Källa: Wikimedia Commons/NASA - public domain
 
Några sevärdheter som nämns i tidningen är Napoleons trädgård som blev hans stora passion under sin livslånga husarrest och Sankta Helenas park för sina fantastiska blommor, öns natur och grönska som bäst upplevs via vandringsleder, båtutflykter för att se mäktiga valhajar (man kan tydligen rentav simma med dem, om man så vill..! Valhajar är nämligen inga farliga djur eftersom de enbart äter plankton) samt huvudstaden Jamestown. Nåja, jag skulle kanske inte kalla det för en stad med sina 714 (2008) invånare ;)
 
En flygplats ska ha blivit färdig så sent som i år, men har ännu inte satts i bruk. Till att börja med kommer det säkert finnas väldigt sparsamt med flyglinjer, men detta lär väl utvidgas med tiden. St Helena Tourism har informerat mig om att Norden inte kommer vara deras huvudsakliga marknad till att börja med, men erkänner att intresset redan har varit stort i detta område, så jag tror absolut att de kommer vända blicken hitåt med så småningom! Ett alternativ till flyg ska även vara att åka med kryssningsfartyg från Sydafrika.
 
Låter detta som en destination ni vill besöka i framtiden? Råkar ni känna till några fler intressanta platser som kommer bli en framtida turistdestination, eller nyligen har börjat ta emot turister?

Kommentarer :

#1: Lisa / Livet från den ljusa sidan

Det låter spännande! Men vad lockar de med mer - alltså finns det någon strand eller så? Ser ut som otillgängligt landskap. Men himla häftigt - blir helt klart nyfiken! :)

Svar: Det stod inget om stränder i artikeln. Men antagligen kommer sådana skapas för turismen. Men tror inte att det i nuläget handlar om en destination för sol och bad, utan mera för naturen. Lite som Madeira kanske..? Tror inte det är så otillgängligt som det ser ut heller, finns väl flera samhällen på ön så de har väl redan en del vägförbindelser, vandringsleder m.m.
Maria

skriven
#2: Anna, Travel on a Cloud

Så spännande! Det ser mycket vackert och intressant ut. Dit skulle jag gärna åka. :)

Svar: Jo, samma här! :)
Maria

skriven
#3: Jennifer

Låter spännande! Men njaa, kanske lite för äventyrligt för mig! Har flera andra destinationer jag just nu hellre skulle besöka :)

Svar: Aningens äventyrligt i nuläget kanske jo :) Men vem vet om en ca.10 år... ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :