bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sommartips i Österbotten

Sommaren är officiellt här fast vädret kanske inte alltid håller med, och många blir sugna på lite staycation och dagsutflykter under just denna årstid. Jag har själv bloggat en hel del om fina platser i närområdet och nu tänkte jag dels ta fram lite gamla tips från min blogg, men även dela med mig av andra finlandssvenskars Österbottentips inför sommaren. Varsågoda!
 
tips på utflykter och sevärdheter för hemester i Österbotten, Finland
 
Tips för sommarfest
 
Jennifer Järnström publicerade nyligen ett inlägg om fina festlokaler i Österbotten. Har du något att fira, men fortfarande inte hittat en lokal? Har du tur kanske du kan hitta något ännu. Utöver de som nämnts i inlägget har jag även varit med om 30-årsfester i Havtornen i Vasa och Glasbruket Resort i Munsala (Nykarleby).
 
Loppisar
 
Tidstjuven har i vanlig ordning publicerat en loppisguide för sommaren 2019. Bara att välja och vraka! I synnerhet Juthbackamarknaden i Nykarleby är en höjdpunkt, den infaller 23-24.8. Där hittar man allt möjligt från nytt och modernt, till skrot och skräp.
 
loppis och marknader i Österbotten, Juthbacka marknad, Nykarleby
 
Nykarleby
 
Förutom Juthbacka marknad kan jag även rekommendera:
2,5 km långa stranden Storsand där man vid lågvatten även kan promenera över till ön Lotan
- Mysiga Andra sjön i 7 broars skärgård med hamn, simstrand, sjöbodar och café
 
Hamnen vid Andra sjön
 
Alahärmä
 
Man behöver inte ta sig långt österut för att komma till mer finskspråkiga trakter. En liten ort som bl.a. kan stoltsera med Finlands kanske bästa nöjespark Powerpark, det lilla shoppingcentret Roadhouse med sin tjusiga arkitektur och så har ortens kyrka en gång utsetts till Finlands vackraste.
 
Finlands vackraste kyrka i Alahärmä, Österbotten - utflyktstips
 
Sevärt i Finlands soligaste stad
 
Ja, det påstår sig Vasa vara åtminstone. Ett exempel på utflykt kunde vara att besöka Gamla Vasa. Där finns ett museum som är öppet om somrarna. Detta kan kombineras med en promenad i de mysiga kvarteren och picknick vid ruinerna (Korsholms kyrkoruin). Här har jag bloggat om Gamla Vasas medeltida kyrkoruiner, fast i höstskrud.
 
Om man vill spendera natten i staden så är Vakuuna Vasas temahotellrum ett roligt alternativ. Jag diggade Skärgårdsrummet där jag firat en väns möhippa samt övernattat. Vill du fika så hör Sweet Vaasa till de populäraste caféerna i staden.
 
Sen har vi ju trevliga uteställen som t.ex. Strampen där man kan njuta av en drink eller mat vid vattnet. En annan trevlig plats att besöka är Replotbron, som med sina 1 045 meter är Finlands längsta bro.
 
hemester i Vasa, Österbotten - Replotbron, Finlands längsta bro
 
Nedervetil
 
Förra sommaren upptäckte jag några intressanta platser i Nedervetil nära Kokkola, bl.a. Åbacka hängbro, hembygdsgården på Klockarbacken och vackra Gillestugan.
 
I sommar skulle jag gärna testa på att campa t.ex. på Seljesåsen (om man får fricampa med bil eller tält vill säga?), samt testa någon vandringsled som Såka vandringsled eller Åivo fornminnesstig.
 
sevärdheter i Nedervetil - hemester / staycation i Österbotten, Finland
 
Vörå och Oravais
 
Så kommer vi till min hemkommun Vörå. Jag har bloggat om bl.a. Grannasberget där det passar bra med picknick samtidigt som man njuter av utsikten, och mystiska övergivna Ehrsparken med romerska statyer som finns alldeles intill "berget".
 
I Kalapää (av byborna kallat Kalapi) kan man bada i Finlands renaste träsk, och vandra i skog och mark och fantisera kring områdets spännande historia. Här kan man läsa om min rundtur i Kalapääs skogar.
 
I Oravais kan man t.ex. besöka Ånäs fågeltorn eller Oravais slagfält med olika besöktspunkter och infoskyltar, ifall du är intresserad av fågelskådning eller historia.
 
Mina personliga favoritplatser finns dock i Kimo by, där jag själv växt upp. I synnerhet underbart vackra Kimo Bruk och Kyroboas där det ordnas utomhusteater om somrarna är mycket vackert och passar för picknick, fotografering och festligheter. I närheten hittar man också Röukas träsk med den gamla hålldammen.
 
Kimo Bruk, Oravais, Vörå - utflykt / hemester i Österbotten
 
Vandringsleder och gömda träsk
 
Jag älskar ju att röra mig i skog och mark och hitta små smultronställen samt testa olika vandringsleder. Jag har fortfarande massor av leder som jag ännu inte gått, t.ex. den på Sommarö i Kvarkens skärgård där jag även tänker mig att det kunde vara trevligt att campa med bilen vid någon strand eller småbåtshamn.
 
Det jag hittills testat och bloggat om är Köurosrundan i Pensala och Kimo Bruks vandringsled. Jag har även gått t.ex. Herrgårdsleden i Tottesund, delar av vandringsleden vid Storsand i Munsala och en del av Mälsorleden i Kvevlax som bl.a. passerar intressanta stenformationer och en flygolycksplats från 1958.
 
En annan sak jag tycker är lite roligt är att leta reda på små gömda träsk och dylikt via Google maps, och sedan försöka hitta dem själv. Kackurlampen i Vörå visade sig vara en mycket trevlig överraskning - även Långträsk var fint, om än lite svårare att finna.
Jag har dessutom testat detta med småbåtshamnar dit jag sedan åkt för att campa med min bil.
 
träsk Kackurlampen i Vörå - äventyr och utflykter i närmiljön - Österbotten, Finland
Ett vackert träsk mitt i skogen
 
Purmo
 
Jag har dessutom fått tips av HannusHanna om besöksvärda platser i Purmo, som t.ex. Pedersöre teater (som har 20 års-jubileum och firar med specialskriven pjäs), pittoreska Stinasholma, Lostenen och Fagerbacka fäbodsställe (som sägs vara den enda kvarvarande fäbodsbyn i Österbotten). Så fick jag själv en ny idé till dagsutflykt någon vacker ledig sommardag!
 
Vilka av dessa platser har du besökt? Har du några fler fina tips att dela med dig av? Kanske just din hemort har något som du tycker är besöksvärt?
Taggar: hemester, sommartips, staycation, Österbotten;

Kommentera inlägget här :