bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Topp 10 i resor: Mörk turism

Har du någonsin hört talas om mörk turism (engelska: dark tourism)? Mitt intresse för fenomenet väcktes då jag kollade Netflix dokuserien Dark Tourist där man får bekanta sig med olika platser runtom i världen som folk vill besöka för tragedierna och katastroferna som drabbat platserna, det kan även vara platser som förknippas med mystik och skräck. Eller som känns lite farliga, hälsovådliga eller bara annars otäcka.
Orsaken till att man besöker dessa platser kan vara t.ex. för att man är intresserad av platsens historia. Det kan handla om katastrofplatser (orsakat av natur eller människor), krigsrelaterade platser, mörka händelserna i mänsklighetens historia eller kulturella ritualer som för oss västerlänningar kanske kan uppfattas som mörk magi. Det finns rätt så mycket som ryms inom denna kategori.
 
Här listar jag 10 platser för den "mörka turisten" som jag själv är mer eller mindre fascinerad av.
 
Tjernobyl/Pripyat
 
Spökstaden i norra Ukraina som evakuerades kort efter Tjernobylkatastrofen. Före kärnkraftsolyckan 1986 hade staden 50 000 invånare, idag är staden fortsättningsvis obeboelig på grund av den höga strålningen. Däremot hittar en del modiga turister hit, men man måste på förhand skaffa tillstånd för att få besöka området tillsammans med en turistguide, och man kan naturligtvis bara vistas i staden under en kort tid på grund av strålningsexponeringen man utsätter sig för. Jag har alltid varit fascinerad av denna plats (med en gnutta skräck, såklart) och kan definitivt tänka mig att besöka denna plats en dag.
 
mörk turism - katastrofer och spökstäder - Chernobyl / Pripyat
Bild: Pixabay (Pripyat)
 
Andra radioaktiva eller gifta ställen
Om man har ett intresse för radioaktiva eller andra hälsoskadliga platser så följer här ett par till tips på platser, som du kanske vill (eller också inte) besöka...
Maralinga i South Australia - ett område där Storbritannien 1952-1963 utförde kärnvapentester. Aboriginstammar tvångsförflyttades från området, och radioaktivt avfall spreds över ett stort område i södra Australien.
Wittenoom i Western Australia - även denna plats finns i Australien, här är det dock inte radioaktivitet man behöver bekymra sig för, utan asbest. Här bröts nämligen cancerframkallande blå asbest fram till år 1966 vilket orsakade många sjukdoms- och dödsfall. Man började stänga ner samhället och 2007 fråntogs orten sin status som samhälle - men ett fåtal människor lär fortfarande bo kvar där, trots myndigheters försök att få bort samtliga invånare från orten. De som vill bo kvar där, gör det på helt egen risk. Myndigheter avråder även starkt från kortvariga besök, men ändå finns det modiga äventyrare som vågar sig hit för en blixtvisit. Jag befann mig faktiskt inte så långt från detta område när jag reste genom västra Australien, fast det visste jag ju inte då. Hade jag besökt platsen om jag vetat? Kanske, men med skyddsmundering isåfall.
 
Spökstäder i USA
Om jag en dag besöker USA, så hör detta till min topplista över saker jag vill se där. Gamla övergivna städer som tar en tillbaka till vilda västern. Bodie och Calico i Kalifornien är ett par exempel på sådana städer.
En annan typ av spökstad i USA är Centralia i Pennsylvania, en stad belägen ovanpå en kolgruva som brunnit sedan 1962, hur läskigt är inte det egentligen? Den brinner än idag, över 55 år senare... Branden gick alltså inte att släcka och orsakat att giftiga ångor stiger upp ur marken och att gator kollapsat. Centralia har inte längre någon postnummer, trots det sägs det att 10 personer vägrade överge sin hemstad, och jag har förstått att de bor kvar än idag. 
Kanske du har spelat spelet eller sett filmen Silent Hill, som är inspirerad av denna stad?
 
spökstäder i USA / ghost towns - Dark Tourism
Bild: Pixabay (Bodie)
 
Koncentrationsläger och annat förintelserelaterat
Mänsklighetens historia kan väl knappast bli mörkare än så här. Dessa platser besöker man inte för äventyr eller kickar, utan för att förfäras, inse verkligheten och för att bli medveten om hur lätt något liknande kunde hända igen, någonstans i världen. Detta är en händelse som jag önskar aldrig skulle upprepas igen, i någon form. Förutom detta så bjuder också Berlin på en hel del sevärdheter som berör förintelsen och andra världskriget, och så kan jag nämna Anne Frank-huset i Amsterdam.
 
Alcatraz, San Francisco
Detta före detta fängelse på Alcatraz Island i San Francisco var i bruk mellan 1934 och 1963 och var ett av världens mest rymningssäkra fängelser. Vilken perfekt plats att låsa in de allra farligaste fångarna! Under fängelsets verksamhetsperiod försökte totalt 36 fångar rymma, varav 15 dog under sina rymningsförsök, och några till som ingen egentligen vet om de överlevde vattnets starka strömmar, eller om de dog och kropparna helt enkelt aldrig hittats efteråt. Nu är detta en populär turistattraktion, en mytomspunnen plats och även populärt inom filmbranschen.
 
Morbida platser
Några platser som kan anses vara något morbida:
La Noria - spökstaden i Chiles Atacamaöken med sin begravningsplats där de delvis öppna träkistorna med skelettrester av de begravda finns att beskåda. 
Katakomber i Paris - de underjordiska tunnlarna och rummen under Paris där man bl.a. kan besöka gamla gravplatser fulla av skallar och benknotor.
Tar skelettfascinationen inte slut här så finns Benhuset/Skelettkyrkan i Sedlec (Tjeckien), med inredning tillverkad av skelettdelar från 40 000 människor, såsom den ståtliga ljuskrona som är gjord av ben istället för kristall...
 
Dark tourism - skeletons: Paris Catacombs / katakomber och andra platser med skelett - mörk turism
Bild: Pixabay (Paris katakomber)
 
Ond bråd död, Pompeji
I södra Italien finns en stad som en gång i tiden förstörts av Vesuvius vulkanutbrott - Pompeji. Här fanns ingen tid att evakuera, och forskare har hittat ruiner och fossilerade kroppar som tyder på att människorna som inte hann undan dog en bråd, men fruktansvärd död. Dessa fynd kan man beskåda om man besöker platsen.
 
Väder- och naturfenomen
Äventyrliga människor kan även vara intresserade av att besöka aktiva rykande heta vulkaner trots skräckhistorien från Pompeji. T.ex. Mount Aso i Japan, White Island i Nya Zeeland och Stromboli i Italien.
Det finns även andra väder- och naturfenomen som kan locka besökare, t.ex. tornador i USA, där det ordnas tornadohunting-tours för turister. Sistnämnda drömmer faktiskt jag själv om att göra en vacker dag. Faktiskt så är detta något av en dröm sedan jag var liten och såg min första dokumentär om tornador på tv!
 
I nutida krigs- och konfliktzoner
Nu handlar ju inte detta, hoppas jag, om att gotta sig i krig och konflikter. Utan detta ser jag i första hand som ett medvetet sätt att resa och sätta sig in i landets konflikter och problem samt en liten inblick i hur människor kan ha det i en konfliktzon.
Political Tours är ett företag som ordnar konfliktbaserade resor, till exempelvis Libanon, Kuba,  Israel-Palestina, Sydafrika, samt "Trumpland Tour" och "Tour Putin's Russia". Vilket spännande och alternativt sätt att resa! Företaget själv säger sig vilja visa verkligheten åt de resenärer som är öppna för det och inte vill ignorera geopolitiska ämnen när de reser.
Man vill ju inte direkt åka till zoner där det pågår brinnande krig, men kanske de delar av ett krigsdrabbat land där man inte strider, eller diktaturstater som t.ex. Nordkorea, också kunde passa in i denna kategori.
 
geopolitisk och mörk turism - Israel-Palestina-konflikten
Muren vid Betlehem, palestinskt område
 
No-go-zoner (lightversion: öde hus)
Platser där tillträde är förbjudet för allmänheten fascinerar också en del mörka turister, t.ex. den evakuerade zonen kring Fukushima eller den stängda och övergivna staden Varosha i Cypern. Nu uppmanar jag förstås inte personligen någon att besöka platser där tillträde är förbjudet, men jag förstår att det är en spännande tanke om än man gör det på egen risk. Kanske just därför det är så spännande förvisso. 
En lightversion av detta vore kanske att besöka övergivna gamla hus? Känns inte helt tillåtet, men man råkar kanske inte lika illa ut som när man försöker ta sig in på något topphemligt område eller så...
 
Av dessa kategorier kan jag i skrivande stund komma på att jag besökt bl.a. ett flertal koncentrationsläger i Polen och Tyskland samt krigshistoria i Berlin, övergivna spökstaden Mary Kathleen i Australien, Queenstown på Tasmanien (orten är känd för en gruvkatastrof, i närheten hittade vi även ett ödehus som vi undersökte) och Israels västbankbarriär m.m.. Från barndomen minns jag speciellt ett gammalt ödehus i hembyn där vi var alldeles säkra på att det spökade på riktigt. Nyckeln hängde nära dörren så det var ju bara att kliva in.
Har du besökt någon plats som passar in i någon av kategorierna inom mörk turism? Eller finns det platser du drömmer om att besöka?
Taggar: alternativ turism, dark tourism, reseinspo, resor, topp10;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Jag har besökt koncentrationsläger, andra minnesmärken från andra världskriget och skelettkyrkan i Sedlec. Tycker nog att den här sortens turism har sin plats och kan vara viktig för att förstå historia osv. Samtidigt får man väl akta så att det inte blir "fel". Den brända staden i Frankrike skulle jag kunna tänka mig att besöka till exempel.

Svar: Jo där har du rätt, vissa saker som går inom mörk turism kan vara på gränsen till osmakligt emellanåt. T.ex. i den där netflixserien så besöktes bl.a. en skog dit japaner tar sig för att begå självmord. Känns lite väl obehagligt, och inte direkt lärorikt såsom historiska platser är heller. Vad heter den brända staden, inte säker på om jag är bekant med den?
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :