bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Djuren i Australien - havets vidunder

Detta är del 3 i min inläggserie om djuren jag såg under min nio månader långa resa i Australien. Alla inläggen i djurserien hittas här
 
Jag har tidigare bloggat om Australiens härliga fåglar, spännade kräldjur och läskiga kräk. Nu ska vi ner i havets djup, för där kryllar det ju också av liv. Det var i Australien som jag vågade snorkla för första gången (jag har alltid varit rädd för vatten som jag inte bottnar i så det var en ganska stor bedrift), och jag har också sett havsdjur från torra land.
Alla djur i detta inlägg har jag sett i deras naturliga miljö.
 
simma med valhaj i Exmouth, Western Australia, Australien
 
- valhaj - min överlägset häftigaste djurupplevelse någonsin! Att få simma med de mäktiga och vackra, men fredliga djuren är obeskrivligt. Jag snorklade med valhajar vid Exmouth på västkusten. Den på bilden är uppskattningsvis 6-7 meter lång.
 
- revhaj fick jag se skymten av under ett av mina snorklingstillfällen, det var också coolt! Och jag blev så ivrig när jag såg den att jag tillfälligt glömde alla mina rädslor för att simma ut där det blir djupare. En annan hade kanske svängt om och simmat tillbaka till stranden i lätt panik.
 
delfiner såg jag vid Cape Peron i Byron Bay (östkusten), i Monkey Mia samt Francois Peron nationalpark (västkusten). Det var på sistnämnda plats som jag hade min mest fantastiska delfinupplevelse.
 
delfiner i Monkey Mia, Western Australia, Australien
Delfiner vid Monkey Mia, Western Australia.
 
- sköldpadda. Tyvärr såg jag ingen medans jag snorklade, men såg en havssköldpadda vid vattenytan när vi spanade från land någonstans i Western Australia.
 
- rockor av olika slag. Den blåfläckiga stingrockan som jag snorklade precis ovanför i grunt vatten och örnrockorna som vi såg från en utsiktsplats var nog de vackraste jag sett. Bägge i Western Australia.
 
havsdjur i Australien - blåfläckig stingrocka
Hur vacker rocka?! Derek Keats from Johannesburg, South Africa / CC BY
 
- bluebottles, blåsmaneter, såg jag vid Bondi Beach i Sydney. Om man bränner sig på en gör det väldigt ont, och i värsta fall kan man få en svår allergisk reaktion, vilket förstås kan vara livshotande. Det är även farligt om en tillräckligt stor procent av huden drabbas.
 
- catfish, som kallas för mal på svenska såg jag ett dött exemplar av vid strandkanten där jag paddlade kajak i Noosa. Stora och fula baddare må jag säga. De bor dock inte i havet utan i sötvatten, men den fick följa med i detta inlägg ändå eftersom de i alla fall bor under vattenytan.
 
- havsorm, den enda giftiga orm jag såg under hela Australienvistelsen. Dock inte när jag simmade, utan den hade sköljts upp på land på en strand i Western Australia. Någon lyckades peta ut den i havet igen med hjälp av en lång pinne. De flesta havsormar är mycket giftiga.
 
Andra varelser jag sett när jag snorklat är bl.a.:
sjögurkor (jag råkade trampa på en när jag skulle sätta ner fötterna i sandbottnen, förlåt!), blå sjöstjärna, diverse fiskar - bl.a. en pytteliten neonblå sak, och sjöborrar.
 
havsdjur i Australien - sjöborre, bluebottle manet, havsorm
Sjöborre, bluebottle och havsorm
 
mal catfish vattenlevande djur i Australien
En död mal som säkert vägde ett antal kg.
 
Vilken djurupplevelse är din häftigaste vad gäller vattendjur?
Taggar: Australien, aussie animals, resedrömmar, reseinspo, resor;

Kommentarer :

#1: Sara

Spännande! Kul att du fick se så många olika arter :) Skulle vilja se delfiner på riktigt!

Svar: Ja verkligen häftigt med Australiens stora artrikedom :) Delfiner är underbara djur!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :