bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

34 grader i Bangkok

Jag spenderade alltså två heldagar av min Thailandvistelse i Bangkok med utgångspunkt i gamla stan. Dessa dagar var även resans varmaste med sina 34 grader mitt på dagen. Svettigt minst sagt och därför orkade jag heller inte turista så värst intensivt. Några saker hann jag ändå med och jag börjar med ett inlägg med lite blandade bilder och berättelser samt från vackra Lumphini Park som är perfekt för den som vill söka ett stycke lugn i megastaden. China Town och mina tempelbesök kommer att få sina egna inlägg eftersom jag fotade så mycket där.
 
Min första tanke när jag anländer och susar fram med flygtåget genom ett Bangkok förgiftat av smog: "nej hjälp, här vill jag väl inte vara?" Men don´t worry, känslan är övergående. Jag upplevde faktiskt inga luftvägsbesvär under min korta vistelse i staden.
smog, dålig luftkvalitet och föroreningar i Bangkok
Jag tar taxi den sista biten till hotellet och förundras över och förskräcks av trafiken. Tuktuks och mopeder bland bilar och tungtrafik känns ju inte helt tryggt. Men jag konstaterar ganska snabbt att här är det två saker som gäller för att klara sig som trafikant - att kunna ta för sig, men samtidigt visa hänsyn till andra. En balans som jag är tveksam till att de flesta av oss nordfolk hade klarat av i så här pass hektisk trafik?
 
Jag visste mycket väl att taxichauffören scammade mig med sitt fasta pris (helst ska man enbart åka med taxin som använder taxameter), så han fick då verkligen ingen dricks av mig. Vid några tillfällen tog jag faktiskt dessa scamtaxin då jag valde att gå med på priset (som ju ändå är väldigt lågt ur finländskt perspektiv) och helt enkelt inte orkade jaga taxametertaxi, för de är inte så lätta att hitta alla gånger. Men som sagt gav jag enbart dricks till de som var ärliga och använde taxameter, för i de fasta priserna kan man ju säga att det redan ingick väldigt generöst med dricks...
tuktuk i Bangkok, Thailand
gatuliv i gamla stan, Bangkok
Jag anländer till hotellet ett tag före solnedgång. Hungrig som jag är söker jag rätt så fort efter en bit mat efter att jag installerat mig i rummet. Kvarteret jag bor i känns väldigt lokalt och genuint. En intressant kontrast mellan hotellets lyxiga känsla och de vanliga simpla gatorna där jag ser väldigt få turister. Livat är det ändå med ortsbor som samlas kring gatuköken.
kontraster mellan lyx och vardag i Bangkok
Min första måltid på plats blir just på ett av de enkla haken där maten kokas vid gatan, för det är väl lite av ett faktum att det är maten på enkla ställen där ortsborna äter som också ofta är den godaste. I bakhuvudet maler tankar på att min resa kommer börja med matförgiftning, men jag följer magkänslan och tycker att maten smakar gott så jag ignorerar mina tankar och hoppas att min rätt så resvana mage även tål detta. Det gjorde den också, faktum är att magen var i toppskick under hela vistelsen. Så som den brukar vara när jag reser. Jag spritar händerna noggrannt innan jag sätter igång och äter, och jag kommer ihåg en scen ur Eat Pray Love där Liz blir tipsad om att aldrig dricka direkt ur flaskan utan använda sugrör. Kanske det också gäller i Thailand tänker jag. 
thaimat gatukök i Bangkok / hotellfrukost Siri Heritage Hotel
Efter en första natt med alltför lite sömn på grund av jetlag och högljudda hotellgäster så hivar jag i mig en ordentlig frukost från buffén och så beger jag mig ut på tempeljakt. Men som sagt så får ni se bilder av det i ett annat inlägg.
paraply - skydda dig mot regn och sol i Bangkok
Paraply kan användas både mot regn och sol. Tack och lov så regnade det väldigt lite under min tid i Thailand och jag blev knappt blöt av de småregn som dök upp under eftermiddagen. Paraplyt hade jag förstås glömt på hotellrummet men jag klarade ju mig utan.
 
Lite vackra byggnader kan man hitta här och var. Men i det stora hela känner jag att Bangkok som stad inte är ett arkitektoniskt underverk, det är kanske inte en anledning till att komma hit om vi säger så. Ja med undantag av templen då men de är mer än bara byggnader.
gamla stan Bangkok - arkitektur
 
Så över till en av stadens lugnaste platser - Lumphini Park. Hit ville jag just för lugnet och grönskan, samt för att få titta på skyskrapevyer. Jag dras ofta till just såna här avslappnande platser eftersom jag egentligen ogillar det hektiska storstadsvimlet. Här kan man promenera runt, eller hyra en trampbåt. 
sevärt i Bangkok - Lumphini Park
sevärdheter i Bangkok - Lumphini Park
Jag hoppades även på att få ta del av parkens djurliv och det lyckades jag ganska bra med - jag såg en del fågelarter, en sköldpadda och ett antal varaner som helst höll till i det svalkande vattnet. De jag såg var ganska små, kanske en meter eller så, men tydligen ska de kunna bli upp emot 3 meter långa. Varaner fanns det ju gott om i Australien också så det var ett kärt återseende.
djurliv i Bangkoks parker - varaner
Lite mindre mysigt tyckte jag det var att nästan trampa på denna hoprullade sak, en sorts dubbelfoting. Ungefär lika lång som mitt ansikte om den rätat ut sig.
dubbelfoting - djurliv i Lumphini park i Bangkok, Thailand
turista i Bangkok, lugna platser - Lumphini Park
 
Mot kvällskanten tog jag gärna en simtur i hotellets lilla pool, samt lät massagestrålarna massera mina trötta fötter. Sedan var jag redo för middag.
Siri Heritage hotell med pool, Bangkok
Efter middagen satte jag mig med en kopp jasminte i hotellets lobby och sedan blev det lite snacks före läggdags. I minibaren hittade jag ett fat med mangostan som är en av mina favoriter vad gäller tropiska frukter, så de åt jag naturligtvis upp.
kvällste och snacks på hotellet, Bangkok
Jag insåg lite för sent att kexen jag tog till teet hade fyllning med duriansmak, en frukt som luktar bajs och sopor typ. Men jag gav dem en chans ändå och de gick helt ok att äta. Den riktiga frukten känner jag dock att jag kan klara mig utan.
 
Så det var lite bilder, minnen och tips från Bangkok. Nästa inlägg dyker troligen upp på söndag så håll utkik efter det!
Har du varit i Bangkok?
Taggar: Bangkok, Sydostasien, Thailand, reseinspo, soloresenär;

Kommentarer :

#1: Madeleine Krans - First Morning

Inte varit i Bangkok än, men nästa söndag så blir det premiär! 😁

Svar: Åh vad härligt, ska bli roligt att läsa om din resa sen och vad du gjorde där :)
Maria

skriven
#2: Annie - Stora Små Äventyr

Usch att kexen hade duriansmak, mamma och pappa råkade köpa sånt godis med sig hem, vi slängde det direkt. Hemskt!

Coolt med kontrasterna av naturen och skyskraporna. :)

Svar: Ja det är nog inte min favoritfrukt :D Inte för att jag smakat den riktiga frukten men känner inget behov att göra det heller, lukten räcker ;) Fast kexen funkade att äta, om än jag aldrig skulle få för mig att köpa dem själv. Jo jag gillar kombon grönområden och skyskrapevyer :)
Maria

skriven
#3: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Det ser ut som det var en väldigt fin resa du befann dig på. Jag brukar alltid önska att jag reste mer när jag ser sånt här :).

Svar: Jo det var väldigt fint och skönt :) Hoppas du också kommer dig iväg på nån resa snart, det måste ju inte vara så långt bort heller :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :