bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan Trip 2019 - Kroatien, Montenegro & Bosnien

Så var man hemkommen från den drygt två veckor långa resan på Balkan. Jag har fått se så otroligt vackra platser under denna rundresa genom Kroatien, Montenegro och Bosnien och Hercegovina att jag knappt vet vad jag ska göra med de över 1000 bilder jag knäppt. Ni förstår säkert att jag har ett rejält jobb framför mig för att sortera, välja ut och redigera bilder inför mina kommande blogginlägg... Och så ska ju själva inläggen skrivas också. Men mina reseskildringar kommer naturligtvis i maklig takt, en efter en. Under tiden kan ni få denna teaser i form av lite allmänna tankar kring resan som varit, några bilder, om mina boenden och souvenirerna jag tog med mig hem.
 
Dubrovnik, Kotor, Mostar och Split. Vilken blev min favoritstad?
Alla fyra är ju så otroligt fina på sitt sätt, och det är väldigt svårt att välja. Split var kanske den som jag blev minst fascinerad av, om än det är en riktigt vacker stad med fantastiska besöksmål nära till hands. Bosnien i det stora hela berörde mig på ett sätt som de andra ställena inte riktigt lyckades med, Kotors katter fångade mitt hjärta och gamla stan i Dubrovnik var ju bara wow. Men ska vi säga att det står mellan Mostar och Dubrovnik då?
 
Places to see near Dubrovnik - Lokrum island / sevärt nära Dubrovnik, Kroatien - ön Lokrum
Utsikt från ön Lokrum som ligger ungefär 15 minuters båtfärd från Dubrovnik
 
resa runt Balkan - Kroatien, Dubrovnik
Dubrovnik, Kroatien
 
Vad gick inte helt enligt planerna?
Bussen från Dubrovnik till Kotor som blev 4 timmar försenad, otroligt frustrerande speciellt med tanke på att ingen kunde säga med säkerhet när (eller om?) bussen skulle dyka upp... Men fram kom jag, till slut. Att bli förkyld och få feber efter en dagstur med onödigt sval luftkonditionering på minibussen var ju också lite onödigt. Fick skippa planerna för den dag jag var febrig, och även följande dag var jag hängig. Slemhostan och sega nästäppan sitter fortfarande i nästan 2 veckor senare. Men tur att jag åtminstone fick tillbaka energin snabbt så det inte behövde bli ett hinder för mina upptäcktsfärder! På resan hem uppstod flygförsening och missat anslutningsflyg vilket ledde till att jag kom hem över 5 timmar senare än tänkt. Håll tummarna för att jag får en skälig ersättning.
 
Vad gäller transport mellan orterna så valde jag att betala 30 euro för en transfer (arrangerat av 360 monte) mellan Kotor och Mostar, mycket prisvärt och man slipper förseningar och långa jobbiga bussresor! Till skillnad från resan mellan Dubrovnik och Kotor så gick bussresan mellan Mostar och Split betydligt smidigare, tack och lov för det! Bussresorna kostade ca 20 euro respektive ca 8 euro.
Till flygplatsen i Split tog jag mig enkelt med shuttlebuss för 30 kuna (ca 4 euro).
 
res runt Balkan - Kotor i Montenegro
Kotor, Montenegro (till höger den övergivna kyrkan som jag nämner längre ner i inlägget)
 
Billigast vs dyrast
Mostar var nog förmånligast, ganska tätt följt av Kotor. Kroatien var betydligt dyrare, i synnerhet Dubrovnik där vissa priser kändes som rena rånet. Bl.a. har det blivit dyrt att få tillträde till Dubrovniks stadsmur (alltså att promenera på själva muren).
 
Intressantaste/bästa smakupplevelserna
Bosniskt kaffe och turkiskt te med fikonkaka, Mostar. Kebab smakade också alltid bra i sin enkelhet. Mina favoriter vad gäller kalla drycker blev Schweppes bitter lemon och Fanta shokata (citron och fläder). Sistnämnda har länge varit populärt i Balkanländerna och nu hoppas jag ju att den även kommer introduceras i Finland, så himla god och somrig smak! I övrigt hade jag faktiskt inte så stor aptit under resan på grund av värmen, så blev inte riktigt en matresa om vi säger så.
 
katterna i Kotor, Montenegro
Trött katt i Kotor
 
Dricksvatten?
Kranvattnet var fullt drickbart på samtliga orter. Ibland köpte jag vatten på flaska ändå, vilket känns lite dumt i efterhand. Det hade räckt med en större flaska bara för att ha en flaska att fylla på med kranvatten efterhand. Det är inte ovanligt med drickvattenfontäner, i synnerhet i Dubrovnik fanns det gott om dessa så ingen behövde törsta i den staden. Många passade även på att fräscha upp ansiktet eller kyla ner handlederna i hettan med det härligt kalla vattnet. Däremot tyckte jag det kändes lite slösaktigt att det inte fanns kranar på fontänerna i Dubrovnik, så vattnet rann nonstop. Varför? Eller har de nåt sorts fiffigt vattenreningssystem som gör att inget går till spillo?
 
sevärt i Bosnien och Hercegovina: Mostar och Dervischkloster i Blagaj
Mostar och inuti dervischklostret i Blagaj
 
resa runt Balkan - orientalisk känsla i Mostar, Bosnien och Hercegovina
Mostar, Bosnia och Hercegovina - minareter och kyrktorn som samsas i bakgrunden
 
Personliga smultronställen 
Dubrovnik: ön Lokrum och Šulić beach dit inte alltför många turister hittar
Kotor: den halvgömda stigen som leder till övergivna Saint John-kyrkan nära fästningen med samma namn. Nära kyrkan finns mitt andra smultronställe: ett simpelt café halvvägs uppför berget där man kan smaka getost eller bara njuta av en kall dricka - med Kotors bästa utsikt!
Mostar: om det inte är för turistsmockat så är platån nedanför bron en riktigt skön plats att chilla på. Det var också trevligt kring Koski Mehmed Pashad-moskéns innergård, mycket för att jag fann något av en vän där vid ett av försäljningsstånden som jag hade några trevliga pratstunder med. Kan ett smultronställe också vara en person?
Split: Kašjun beach på ön Šolta, samt Kaštelet beach vid Marjan hill. Även Riva strandpromenad var underbar.
 
travel Balkan - Split, Croatia
Split, Kroatien
 
Solta Island - oexploaterad ö nära Split, Kroatien
Vackra, relativt oexploaterade Šolta
 
Boenden - från sovsal till flashpacking
I Kroatien blev det enklare sovsalar. Hostel Split Garden var mycket prisvärt (ca 15 euro/natt) med tanke på det utmärkta läget, och sovsalarna var i acceptabelt skick (förutom en liten läcka som jag förstod de tampats med ett tag, men inget desto farligare). Köket var väldigt litet och samsades med receptionen, så här är det ingen idé med något storkok. Men fyller de viktigaste funktionerna och jag gillade terrassen där jag fick några nya trevliga bekantskaper! 
 
Rooms Villa Garden i Dubrovnik däremot var något av en flopp. Det enda jag var nöjd med var läget. I övrigt var hela huset i dåligt skick och luktade mögel, det lilla köket var ofräscht och hostelet är beläget vid en ganska hårt trafikerad väg där diverse fordon susar förbi nästan dygnet runt. Första natten fick jag knappt någon sömn men jag lyckades på något sätt vänja mig både vid ljudet (som ändå avtog på småtimmarna) och lukten som jag tydligen blev immun mot efter ett par dagar. Men verkligen inte värt nästan 30 euro/natt.
 
Min flashpacking-känsla fick jag i Kotor Old Town Hostel. Ett dubbelrum inne i gamla stan för ca 40 euro/natt, delat badrum och gemensamt kök. Själva rummet var i klass med ett hotellrum, riktigt rent och fräscht, bäddad säng med handdukar. Stenväggen var ett riktigt vackert inslag. Prisvärt, skulle jag påstå, och så skönt efter mögelhostelet i Dubrovnik! Någon på receptionen hade lyckats klanta till det på nåt sätt med bokningen, så när jag checkade in hette det att jag efter två nätter skulle behöva byta till ett annat rum i en närliggande byggnad. Så jag packade ihop mina saker och sen när det väl var dags för rumbyte så visade det sig att jag inte alls behövde byta utan fick stanna i samma rum under hela vistelsen. Kändes aningens onödigt, de kunde ju ha kontaktat mig angående de ändrade planerna tidigare. I övrigt har jag inget alls att klaga på.
 
I Mostar testade jag på ytterligare en boendeform, ett litet gästhus (Guesthouse Centro) beläget väldigt nära bron, men ändå på en väldigt lugn gata. Ett simpelt enkelrum för 11 euro/natt med en liten minikyl och luftkonditionering samt välfungerande wifi. Delat badrum, men halva vistelsen var jag den enda gästen så då fick jag ha det för mig själv. Old Town Hostel må ha haft en lyxkänsla över sig, men jag undrar om inte detta ändå var mitt favoritboende. Kvinnan som skötte stället var nämligen en av de rarare människorna jag träffat, och hon var väldigt mån om att jag skulle ha det bra - bad så mycket om ursäkt för att hon råkade vara ute på ärenden när jag anlände tidigare än meddelat, bjöd mig genast på ett kallt glas Fanta på rummet, lät mig använda tekokaren i hennes egna lägenhet då jag var förkyld (fanns inga kokmöjligheter då man bokat enkelrum) och var bekymrad över min hälsa och kom upp med citronklyftor åt mig. Hon erbjöd sig till och med att tvätta mina kläder, men jag kände inte att det behövdes just då. En vänlig kram och önskan om trevlig fortsättning på min resa när jag checkade ut. Vilken omtänksam värd alltså, tror inte det är sista gången jag bor såhär på resande fot! 
travel Balkans - privat room (hostel) in Kotor (flashpacking) and cosy guesthouse in Mostar
Lyxigt dubbelrum med delat badrum och kök i Kotor /// Simpelt enkelrum i gästhus med perfekt läge i Mostar
 
Souvenirer gånger tre
Egentligen vill jag inte tycka om souvenirer. Men jag gör det ändå, kan inte hjälpas. Jag köper ändå inte souvenirer bara för att, utan det ska gärna vara något speciellt som jag tycker representerar destinationen, kanske något som passar in i min inredning hemma eller något bruksföremål. Jag lyckades komma hem med något för varje land jag besökt under denna resa:
- snäcka hittad på strand i Kroatien
- magnet från kattmuseet i Kotor (en del av intäkterna går till stadens gatukatter, vilket känns bra)
- ljuvliga handgjorda kopparsmycken från Mostar. Kopparhantverk tycks för övrigt vara en grej i Bosnien.
souvenirs of Balkan (Croatia, Kotor Montenegro & Mostar Bosnia and Herzegovina)
 
Någon annan som besökt dessa platser, vad är dina upplevelser? Man får gärna fråga om man undrar något mer om dessa destinationer, jag svarar gärna!
Taggar: Balkan trip, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Montenegro, reseinspo, soloresenär;

Kommentarer :

#1: Ann

Åh det låter som en superhärlig resa! Vad kul att få uppleva så många olika platser på samma resa :D

Svar: ja verkligen, 3 flugor i en smäll :D
Maria

skriven
#2: Ann-Louise

Åh vilken fin katt i Kotor. Jag drömmer så om att resa till Dubrovnik, Kotor och Mostar så det är så spännande att läsa om din resa och har varit så kul att följa på Instagram. Skulle gärna åka till Split också men det står inte riktigt lika högt upp på önskelistan som de andra tre platserna.

Svar: Men vad roligt att du råkar ha just de resedrömmarna/planerna. Split var inte riktigt lika spännande som de andra resmålen, men jättefint det med och blev praktiskt att kombinera just den rutten :)
Maria

skriven
#3: hopihopi

Jag tror att jag köpte ett exakt likadant armband i Mostar som du, t.o.m i samma färg :)

Jag var väldigt förtjust i både Kroatien och i Bosnien och har inte precis blivit mindre sugen nu när jag kollat på dina bilder...

Svar: Men vilket coolt sammanträffande :) Ja verkligen underbara länder!
Maria

skriven
#4: Bloggfeed

Hej!

Är du intresserad av att din blogg syns i flödet på bloggfeed.se och resefeed.se? Det är naturligtvis helt gratis!

Låter det intressant så får du gärna kontakta oss på kontakt@bloggfeed.se så kan vi ta det vidare därifrån! :-)

Med vänliga hälsningar
Bloggfeed-teamet

skriven
#5: Jessica Högberg

Låter som vi får många fina inlägg framöver

Svar: Ja absolut 😊❤️
Maria

skriven
#6: Jennifer Sandström

Så mysigt att läsa om och minnas tillbaka till den resa vi gjorde i dessa trakter förra sommaren! :)

Svar: Åh ja det är verkligen roligt att läsa och se bilder från andras resor till platser där man själv varit :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :