bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Önskeresor & trendspaning 2019

Så här i början av ett nytt år sitter många och resedrömmer och planerar vart det ska bära av under året man har framför sig. Så även jag, såklart! Jag är ju inte den som bokar mina resor ett år eller ens ett halvår på förhand, utan snarare ungefär två månader före avfärd. Därför kan jag inte i dagsläget presentera några planerade resor, utan det får tiden visa.
 
Jag börjar iallafall detta inlägg med att göra en liten tillbakablick på hur jag föreställde mig reseåret 2018 och hur året sist och slutligen blev, för att övergå till mina aktuella önskningar och idéer för år 2019. Slutligen kollar jag in några bloggkollegors planer och drömmar och gör en egen liten trendspaning utgående från det.
 
En tillbakablick till 2018 - hur motsvarade mina förväntningar verkligheten?
 
I fjolårets inlägg om mina önskeresor ville jag besöka Amsterdam och se Hollands vårblomster. Det blev också av, och jag tog till och med mamma med på den weekendtrippen eftersom jag kom på att hon ju själv pratat om att hon alltid velat se tulpanerna i Holland. Själva Amsterdam tyckte jag tyvärr var lite för hektisk med all trafik och framför allt alla cyklister som man fick se upp med. Det var inte riktigt sådär harmoniskt och mysigt som jag tänkt mig. Men vacker stad är det ju helt klart ändå, och Keukenhofs färgprakt var fantastisk!
 
Jag nämnde även en eventuell kortare resa till Göteborg för att hälsa på en vän, och började även fundera på att kombinera med ett par dagar i Köpenhamn. Det hela eskalerade till en 12 dagars rundresa med stopp i Oslo, Smögen, Göteborg och Köpenhamn. Den tänkta blixtvisiten till kusinen i Huskvarna hade dock blivit för jäktig tyvärr, så förhoppningsvis en annan gång! Jag var tveksam till att alls åka till Oslo till en början, för staden lockade ärligt sagt inte så värst. Men så när jag läste på lite mer om vad staden har att erbjuda, samt att jag kom på den lysande idén att även göra ett stopp i Smögen på väg till Göteborg så kändes det med ens som ett bra val. Oslo visade sig alltså bli reseårets positiva överraskning, även om jag dissar operahuset som av någon anledning anses vara Oslos starkaste turistmagnet. Förstår inte riktigt varför.
 
Skandinavienresan som från början var tänkt som något av en förlängd weekend blev alltså min sommarsemester (ynka 9 dagar semester som med lite trolleri med arbetsschemat tillät mig att resa i dagarna 12). Tack och lov hade jag beviljats 10 dagar tjänsteledigt på hösten, och tack vare den kunde jag göra min fantastiska resa till Israel och Västbanken/Palestina. Israel hade redan i mitt inlägg om önskeresor nämnts som en stark kandidat för en 1-2 veckor lång resa (andra länder som fanns i tankarna var Marocko, Italien eller Portugal). Fint så!
 
I övrigt så kan nämnas att kompisresan till Rom inte blev av, och inrikes blev det lite camping och sightseeing i närområdet. Det blev också en snabbvisit till Helsingfors som jag förutspått. Men jag tycker jag var rätt duktig på att förutse mitt reseår trots allt!
 
Blomsterprakt i Keukenhof, Holland/Nederländerna
 
Vart drömmer jag om att åka 2019?
 
Det lutar eventuellt åt en dagskryssning till Umeå tillsammans med en kollega. Jag har även blivit erbjuden att hänga på farbrors familj på en tripp till Umeå för att besöka Ikea m.m. Kanske det rent av blir två kryssningar innan våren? Om det passar med mitt arbetsschema.
 
Liksom ifjol så skulle en weekend inte sitta fel på vårkanten. Vart det skulle bära av är ännu väldigt öppet, kanske flygpriserna får avgöra? Eller så tågar jag helt enkelt till Sankt Petersburg och gör miljön en tjänst, om än det innebär att två heldagar går åt till själva resandet. Frågan är om jag har "råd" med det rent tidsmässigt - det är lite av ett gissel att bo där jag bor ibland. Allra helst skulle jag nog vilja ha en sagolik och väldigt fotovänlig stad med mysig karaktär. Ljuvliga caféer och låt oss säga max 3 timmar flygresa från Helsingfors? Man får väldigt gärna komma med förslag om man kommer på något som låter som vad jag söker!
 
Sommarsemestern. Jag har inte vågat räkna på hur många semesterdagar jag har till förfogande i år, men saldot borde ju bli betydligt trevligare än i fjol. En del av semesterdagarna sparar jag helst till en höstresa, men jag föreställer mig att återigen åka någonstans före midsommar - innan sommaren i Finland kommit igång på allvar. Kanske Italien, Schweiz, Kroatien, Albanien eller Portugal?
 
Hemester. Naturligtvis vill jag njuta av närmiljön också. Jag vill campa i bil och tält, testa nya vandringsleder och så vill jag väldigt gärna paddla kajak. På höstkanten skulle en Ruskaweekend i Lappland locka. Ruskaresa avser i Finland en sorts vandringsresa i Lappland under hösten när färgerna i naturen är som vackrast. 
 
Höstresan. Tror jag vill åka till en utomeuropeisk destination även denna höst. Tankarna går just nu extra mycket till Vietnam, Kuba, Jordanien, något strandparadis eller något afrikanskt land med safari.
 
Men får se, kanske detta i motsats till i fjol blir året där jag gör fullständigt annorlunda saker mot vad jag föreställer mig i dagsläget. Man vet aldrig riktigt när det handlar om mig ;)
 
Ekrem Canli [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons - Hanoi, Vietnam
 
Trendspaning - hur vill andra resebloggare resa i år?
 
Jag har kollat in andra resebloggares inlägg om årets reseplaner- och drömmar, och tänkte dra lite högst ovetenskapliga slutsatser om resetrender år 2019 utgående från det - resebloggvärlden kan väl ändå inte vara helt ute och cykla känner jag och sociala medier bidrar ju till att sätta själva trenderna. Man får gärna lämna en kommentar med egna planer och drömmar för detta år, är du på samma bana som mig och mina bloggkollegor? 
 
Syd- och Ostasien
Mina bloggkollegor fantiserar om länder som bl.a. Hongkong, Sri Lanka och Vietnam. Andra destinationer som nämns och som jag uppfattar som trendande är t.ex. Japan och Taiwan - sistnämnda listar Vagabond i sitt senaste nummer som ett av årets toppdestinationer.
 
Tågluff
En ganska oundviklig trend i och med fjolårets flitiga diskussioner kring hållbart resande känns det som. En del tågluffdrömmar inkluderar förvisso en längre flygresa, som t.ex. USA, men även tågresor inom Europa nämns, t.ex. Italien, Tyskland och Schweiz.
 
Mellanöstern
Detta är ett område som tycks fascinera extra mycket just nu? Kanske jag har fel, men jag upplever det som en uppåtgående trend, trots oroligheter eller risk för oroligheter i vissa delar av området. Kanske just därför, för vem vet när ländernas kulturskatter går förlorade, så som hänt i t.ex. Syrien? Bland bloggarna nämns särskilt Israel och Palestina, Jordanien och Iran. Även mellanlandning i Doha och dykning i Röda Havet finns i tankarna. Libanons Beirut tycks vara en ny bubblare i resevärlden.
 
Centralasien och Kaukasien
Kaukasien har på sistone blivit allt mer lättillgänglig, och man fascineras av dess natur som varierar mellan alpisk grönska och karga bergstoppar. Georgien är numera en destination många drömmer om att bila runt i. Även mot Centralasien blickar de som vill uppleva något annorlunda som kanske inte är grannens förstahandsval av semesterdestination..? Vi inspireras av de som reser till länder som Azerbajdzjan och Uzbekistan (alltså arkitekturen i det landet!), även om de flesta av oss kanske inte i praktiken åker dit. 
 
Europeiska huvudstäder
Så lättillgänglig och som skapt för en weekendresa, eller i kombination med en längre resa. Vad sägs om Wien, Bratislava, Ljubljana eller Skopje? Känns kanske inte som de mest klassiska huvudstäderna att besöka, men desto mer spännande!  
 
Skandinavien
Sverige är såklart överrepresenterat i sammanhanget eftersom jag utgår från svenska bloggare. Till viss del vill många även resa och göra utflykter i hemlandet och närmiljön, kanske speciellt under vintern och sommaren. Ändå tycker jag att resebloggarna överlag inte skrivit så värst mycket om staycation inför 2019. Men Norge tycks vara ett land som allt fler får upp ögonen för. 
Inom Sveriges gränser nämns bl.a. Smögen, Åre och Lappland/Norrbotten.
 
Balkan
Här gissar jag det är roadtrips, god mat, fantastisk natur, charmiga städer och ljuva stränder som lockar, till ganska plånboksvänliga priser har jag förstått. Kroatien, Slovenien, Montenegro och Makedonien.
 
Afrika
Gambia och Kap Verde i väst, samt vilda gorillor i Uganda och dykning i Zanzibar verkar locka.
 
Malta
Malta nämns flertalet gånger, och jag har på sistone sett ovanligt mycket bilder av de färgglada båtarna i fiskebyn Marsaxlokk. Jag förstår att folk vill besöka denna ö med sitt underbara klimat och fantastiska historiska platser, det ligger även högt på min önskelista i skrivande stund!
 
Tony Hisgett from Birmingham, UK [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons - Malta
 
Tack till följande bloggare för att ni ville vara delaktiga i min trendspaning:
Firstmorning
Vackra lilla vardag
Stad till Strand
Lifsresor
Johnnybajdzjan
4000mil
Agonmom
World by Tina
Taggar: resebloggar, reseinspo, resfeber, resor;

Kommentarer :

#1: Ann-Louise Paulsson

Tack för länk! :-) Tycker absolut att du ska satsa på en försommarresa till Italien. Eller kanske en kombination med både Italien och Kroatien, är ju inte så långt emellan.

Svar: Ja, kanske jag skulle kombinera så jag får två länder i en smäll! :)
Maria

skriven
#2: Marianne - Glimt av verden

Det ble jo mange fine opplevelser for deg i 2018, og det var trivelig å møte deg i Oslo 😊 Det skal bli spennende å se hvor reisene fører deg i år!

Svar: Ja, det var verkligen kul att träffas :) Vem vet vart det bär av i år ;)
Maria

skriven
#3: Angelica Wåhlin

Vet inte om det räknas som tågluff riktigt (men det måste det väl nästan göra?), men vi hade eventuellt tänkt ta oss runt delar av Europa via Interrail :)

Svar: Absolut tycker jag det räknas som tågluff :) Låter roligt, jag har funderat på liknande, men eventuellt skulle jag tågluffa något land i taget, istället för att göra en långresa.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :