bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

35 dagar från Darwin till Perth - hejdå Northern Territory, godmorgon Western Australia!

En backpackers dagbok från roadtip och camping genom Australien - del 2 (här finns första delen)
 
Dag 4
Vaknade med iskalla fötter, har vi redan hunnit så pass långt inlands att det är så stor skillnad i nattemperatur? Det passade i alla fall utmärkt att stanna till vid Katherine Hot Springs för att bada ett tag i den varma källan. Jag försökte om vartannat simma mot strömmen - vilket var nästan omöjligt, eller åtminstone tog det länge att ta sig fram och man fick anstränga sig hårt. Skönast var ju att vada mot strömmen för att låta den svepa med en nedströms igen. På väg tillbaka till bilen råkade jag se en liten cafékiosk som till all lycka hade chai latte, så jag tog vara på den stunden av lyx - ur en backpackares synvinkel åtminstone. Njöt av varje klunk av den varma mjölken med underbara kryddor.
 
things to do in Katherine, near Darwin (Australia) - hot springs for a bath
Sedan stannade vi ett tag inne i Katherine, där vi satt i samhällets bibliotek för att göra upp lite lösa planer och research, för att sedan fylla på med bränsle och matförråd samt kolla in lite second hand-butiker. Jag fyndade bl.a. ett underställ att ha när sovsäck m.m. inte håller mig tillräckligt varm om natten. Mycket välbehövligt!
 
Efter Katherine började vi sikta de första lösdrivande korna. Jag som fortfarande var något traumatiserad efter händelsen nära Uluru blev lite nervös. Jag kommer aldrig mer riktigt uppskatta lösgående kor tror jag. 
 
att roadtrippa och campa i Australien
Campingplatsen för natten fick bli i närheten av en krokodilflod, enbart framkomlig med fyrhjulsdriven bil. Det var förstås förbjudet att bada och trots att det var väldigt lite vatten i floden och därmed grunt vågade jag heller inte fräscha upp mig vid flodkanten. Egentligen fick man inte campa här, men det fanns även ett par andra som slagit läger här för natten, och vi höll oss naturligtvis på lämpligt säkerhetsavstånd från floden. Nu minns jag inte om det är 20 meter som sägs gälla för att man ska anses vara trygg, men vi var nog snarare 50 meter från vattenbrynet. Så det inte skulle gå som för 19-åringen som campat 15 meter från ett vattendrag vilket orsakade att krokodilen drog ut honom ur tältet. Och skönt att jag läste den skräckhistorien först efteråt, annars hade jag inte fått nån sömn den här natten... 
 
camping- och roadtriplivet i Australien
Vår camping befann sig mellan floden och en högre sandbank, och man kunde ibland höra hur det prasslade där uppe i gräset. Plötsligt kom en känguru framskuttandes på väg nerför sandbanken. Men när den fick syn på oss svängde den runt ett helt varv halvt i luften och var utom synhåll igen nästa sekund. Stackarn blev alldeles förskräckt och inga fler kängurur vågade sig ner den kvällen.
 
Vi gjorde en underbar brasa som höll oss varma, pratade, drack lite öl och åt middag. Vi njöt av stjärnhimlen och gav oss ut på lite spaning efter urtidsbestar i vattnet beväpnade med ficklampor, men vi såg inga tecken på liv. Det var ändå väldigt lite vatten just där, så jag tror faktiskt inte alls det fanns några krokodiler i närheten den tiden på året. Men tanken på att det hade kunnat finnas var ju ganska nervkittlande! Hur som helst var det en av de allra bästa campingplatserna jag upplevt!
 
Dag 5
Njöt en stund framför det som var kvar av brasan medans jag åt frukost och drack min obligatoriska tekopp. Två i sällskapet började dock stressa i vanlig ordning - jag hade här börjat ana en viss tendens i form av att man alltid skulle ha så väldans bråttom att komma sig iväg om morgnarna. Vart hade vi så väldans brått egentligen? Jag fick börja inse att jag måste ha på väckning ett tag före de andra för att få en chans att göra mina morgonbestyr och dricka mitt te i lugn och ro utan ständig stress. Den här morgonen hann jag ändå ner en till sväng till floden för att ta några bilder, andas och njuta av utsikten.
 
fricamping i Australien - Northern Territory roadtrip
Krokodilfloden i morgonljus, fantastiskt vackert!
resa runt i Australiens vildmark / traveling Northern Territory outback
Första programpunkten för dagen var en kort, men rätt krävande vandring som stundvis var brant och egentligen inte hade någon upptrampad stig utan det var mycket ojämnt underlag att ta sig över, delvis dessutom ganska brant. Vid Joe Creek i Gregory National Park. Där fick jag även syn på en fascinerande spindel. En sorts golden orb borde det vara, inte direkt farliga, men kan ge ganska obehagliga bett så inget man vill gosa med. Det man främst ska se upp med vad gäller dessa spindlar är att se efter var man går - de har tendens att spinna stora nät och det händer sig att folk går in i dessa nät och upptäcker att de har en stor spindel i nyllet.
 
spindlar i Australien / spiders in Australia
Efter detta stannade vi till för en dusch som kostade mig 2,50 AUD. Vi försökte undvika duschar som kostar pengar så gott vi kunde, men ibland måste man ju unna sig. Gratisduschar är ändå inte vanliga och ibland vill man kunna tvätta håret ordentligt och inte bara skölja av sig i diverse vattendrag. Vi åt även lunch och fyllde på vattendunkarna där. Det gäller att alltid fylla alla dunkar och flaskor när möjligheten finns, för man kan aldrig vara så säker på när nästa tillfälle kommer.
 
Vi körde vidare och fick syn på en stor svart tjur och ett oräkneligt antal vita kor (hundratals, eller rent av tusen?!) som gick på led längs med vägen. Undrar vart de var på väg, för de hade helt klart ett mål.
 
Nästa stopp var vid en annan flod där man sägs kunna se krokodiler. Här vågade jag mig inte ner till vattenbrynet utan höll utkik uppifrån kullen. Såg absolut ingenting. Däremot upptäckte jag ett kors uppe på kullen. Minns inte vad som stod där, men kanske någon fiskare som fallit offer för en saltie, som saltvattenkrokodiler kallas för här i Straya (förkortning av Australia).
 
Northern Territory, Australien - krokodiler
Nedan ett australiskt baobabträd med sin typiska lustiga form.
träd i Australien - australisk baobabträd, Northern Territory
Vi gjorde en till kort vandring och sedan campade vi i samma område. Kvällen bestod av roliga och intressanta diskussioner vid brasan, och jag gick senare undan för att njuta av stjärnhimlen några minuter innan jag kröp in i tältet. Dingos ylade i natten, jag hörde även något som liksom "galopperade" omkring i campingområdet, ingen aning om vad det kunde ha varit.
 
Dag 6
Dagen började med en ca 7 km lätt vandring i Keep River National Park. De stundvis sandiga stigarna gjorde att vi kunde identifiera ett antal olika djurspår, som dingo, wallaby, orm och möjligtvis pungräv.
 
enkel vandringsled i Keep River nationalpark, Northern Territory - Jarnem Loop
things to do in Northern Territory - Keep River National Park
"Stäng grinden", eller så går man bara runt den och slipper hela besväret att öppna och stänga? Och vad är det som de tror sig hålla bort med denna grind?
 
Hejdå Northern Territory, hello Western Australia!
Nu närmade vi oss gränsen till Western Australia, vilket innebär gränskontroll! Vi insåg att vi fortfarande hade frukt och grönsaker kvar, vilket är en av sakerna man inte får ta med sig över gränsen, så vi tuggade frenetiskt på äpplen och morötter de sista kilometrarna. Den trevliga karln i gränskontrollen var vänlig nog att låta oss tugga i oss det allra sista innan vi fick kasta resterna i en soptunna. 
 
Väl genom gränsen var nästa anhalt Lake Argyle, som är Western Australias största och Australiens näststörsta konstgjorda sötvattenreservoar. Vackra vyer och mängder av vatten, något som kändes lite ovanligt i ett annars ganska kargt landskap.
 
Things to see in northern Australia / Western Australia - Lake Argyle
Här finns det en del att hitta på förutom att köra runt och se sig omkring, t.ex. paddla kajak eller lyxa till det vid infinitypoolen, vars vatten var väldigt svalt må jag säga. 
 
Lake Argyle Infinity Pool - a piece of luxury in Western Australia
krokodilspaning i Western Australia - Lake Argyle
Här spanade vi än en gång på krokodiler, det börjar kanske bli tredje gången gillt nu? Och javisst fick vi syn på en krokodil nere i vattnet! Först försökte vi utesluta att det inte bara var en trädstam som flöt omkring, men isåfall var det en väldigt krokodilformad trädstam. På grund av avståndet var det lite svårt att uppskatta storlek och att se på nosens form om det rörde sig om en söt- (mindre farlig) eller saltvattenkrokodil (ruskigt farlig), men eftersom vi såg den så tydligt att vi var säkra på att det ens rörde sig om en krokodil så gissar jag nog på en rätt stor saltis, eller en ovanligt stor sötis... I de vattendrag där folk paddlar och badar så finns det i princip inga saltisar (påstås det), utan de kan eventuellt finnas i vattendragen före dämningen eller vad det heter, om jag inte missminner mig.
 
fricamping nära Lake Argyle, Western Australia
Vi hittade en fricampingplats nära Lake Argyle, intill en vilt strömmande flod. Naturligtvis med lägereld, stjärnhimmelskådning och hela paketet.
 
Har du varit i Northern Territory eller Western Australia? Vad har du stött på för spännande vilda djur när du rört dig i naturen?
Taggar: 35dagar, Australien, Northern Territory, Western Australia, camping, kvinnliga äventyrare, road trip;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Alltså wow vilken resa, jag tror inte att jag skulle vilja göra (i alla fall inte längre) den men det måste vara härliga minnen för livet!

Svar: ja det är verkligen minnen för livet, det häftigaste jag gjort! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :