bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Topp 10 i resor - världens äldsta städer

Jag tänkte testa en ny inläggsserie på bloggen, i form av topp 10-listor baserat på olika kategorier, hoppas det är något som låter roligt! Man får gärna komma med förslag på framtida teman, om än jag har en del idéer själv på lager. Det finns ju väldigt mycket reserelaterat som man kan göra listor av.
 
Först ut tänkte jag fundera lite kring världens äldsta städer. Det finns ett antal städer som gärna anser sig vara världens äldsta stad, och det finns kanske inga arkeologer i dagsläget som med all säkerhet kan fastställa vilken stad som verkligen är äldst. Sen beror det lite på hur man räknar, men det verkar som att de flesta utgår från städer som varit kontinuerligt bebodda ända fram tills idag. Jag har jämfört olika topplistor på nätet och kommit fram till att de flesta resonerar ungefär såhär:
 
Jericho, West Bank 
/ Palestine - the oldest city in the world
Jeriko
 
1. Jeriko, Västbanken/Palestina. Denna stad ska ha funnits sedan 9.000 f.Kr. och är i så fall alltså 11.000 år gammal. Hit åkte jag i höstas för att beskåda de uråldriga ruinerna från världens äldsta stadsmurar och blicka från kullen ut över staden så som den ser ut idag.
 
2. Byblos, Libanon
 
3. Damaskus, Syrien
 
4. Aleppo, Syrien
 
5. Susa, Iran
 
6. Fayoum, Egypten
 
7. Sidon (idag Sayda), Libanon
 
8. Plovdiv, Bulgarien
 
9. Gaziantep, Turkiet
 
10. Beirut, Libanon. Stad nr. 10 på listan grundades "så sent som" 3.000 f.Kr. Fortfarande en väldigt gammal stad.
 
top 10 oldest cities in the world - in the picture: Plovdiv and Byblos / topp 10 äldsta städer
Till vänster: Byblos. Bildkälla: Giorgio Montersino from Milan, Italy [CC BY-SA 2.0 or CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons /// Till höger: Plovdiv. Bildkälla: CC0 Public Domain/Maxpixel
 
Andra riktigt gamla städer är t.ex. Jerusalem i Israel/Västbanken och Varanasi i Indien. I Europa hör även Aten och Thebes i Grekland, Larnaca på Cypern och Cádiz i Spanien till de äldsta städerna.
 
När krig och konflikter kom emellan
Tyvärr är ju en del av dessa städer inte särskilt turistvänliga i dagsläget. Tänk om man hade haft en spåkula så man hade förstått att passa på att se alla fantastiska platser t.ex. i Damaskus och Aleppo när man hade chansen. Nu ligger den moderna bosättningen i ruiner, de som bor kvar kämpar för livet och de uråldriga kvarlämningarna är plundrade och förstörda. Samtidigt som man lider med människorna, så sörjer man också förlorade kulturarv som framtida generationer går miste om. Det finns inget att hämta i det landet längre.
 
Trodde jag tills jag hittade bloggen Unusual Traveler... Denna norrman turistade runt i Syrien år 2017 och visade en helt annan sida än den vi vanligen ser i medierna. Allt är inte sönderbombat.
Hans blogginlägg om Syrien får det att pirra i min mage av resfeber och upptäckarlust. Fast jag bokar nog ändå inte resan just nu, inte bara för att det är svårt att ens få visum, utan också för att det kanske är lite väl spännande ändå att sitta på ett uteställe och njuta av shawarma och en kall öl, samtidigt som raketer faller bara ett par kilometer bort, i ett terroristområde. För att inte tala om ISIS och Al Qaeda som utför attacker mot vägarna mellan Aleppo och Damaskus. Det låter helt enkelt inte riktigt riskfritt.
Oavsett, så gav denna blogg mig hopp om att Syrien ganska snart kan bli turistvänligt igen, bara inte situationen förvärras och bara människorna som bor kvar får fortsätta bygga upp sina städer och samhällen. I detta område som är en del av mänsklighetens civilisations vagga.
 
oldest cities in the world - Aleppo before the war
Aleppo före kriget. Ingången till citadellet står kvar idag, men lite mer slitet och kulissen är inte densamma längre, bl.a. moskén är bortbombad. Bildkälla: Pixabay
 
Men över till städer som i dagsläget fungerar bättre som resedestination. Vet du vilken som är den äldsta stad du någonsin besökt? Eftersom jag redan har besökt den äldsta staden har jag inga rekord att slå här direkt, men Beirut och Byblos skulle jag gärna besöka. Om det inte vore för att det kan bli svårt med inresetillstånd efter att jag varit i Israel. Finns det någon preskriberingstid på att ha besökt ett land i datasystemen, eller bör jag vänta på fredligare tider? Plovdiv är jag inte bekant med sedan innan, men nu blev jag ju lite nyfiken på Bulgariens näst största, och Europas äldsta stad. Larnaca och Cádiz låter inte heller fy skam. Jerusalem har jag ju spenderat några dagar i och det är verkligen en fantastisk stad där man riktigt kan känna historiens vingslag.
Vilka av dessa städer skulle du helst besöka?
 
gamla städer i världen att besöka: Jerusalem
Jerusalems gamla stad, judiska kvarteren
Taggar: resebloggar, reseinspo, resor, topp10;

Kommentarer :

#1: Jennifer Sandström

Vilken intressant läsning! Av de städerna du nämner här så har jag varit i Varanasi, så det är kanske den äldsta stad jag varit?

Svar: Kul att du gillar upplägget! Varanasi verkar vara en spännande stad, och den hör ju till de allra äldsta :)
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Oj vad spännande! Dessa städer har jag inte besökt ...

Svar: Ni har en del att bocka av med andra ord ;)
Maria

skriven
#3: Ann-Louise Paulsson

Vilket intressant inlägg! Har tyvärr inte varit i någon av dessa städer men skulle gärna besöka flera av dem. Lite osäker på vilken som är den äldsta stad jag varit i, kanske kan det vara Rom?

Svar: Mycket möjligt att det är rom, det är ju också en väldigt gammal stad :)
Maria

skriven
#4: Marianne - Glimt av verden

Interessant innlegg! Jeg har også vært i verdens eldste by, men har ikke vært i noen av de andre byene på listen. Visste ikke av Plovdiv er så gammel, det var en overraskelse for meg :-)

Svar: Nej, Plovdiv var överhuvudtaget en ganska okänd stad för mig innan jag skrev detta inlägg :)
Maria

skriven
#5: Daniel

Jerico, Damascus och Aleppo har vi varit i.
Men är alla något att besöka eller mest lite sten strött runtomkring?

Svar: Vad roligt, jag avundas dig som sett de syriska städerna! Kanske inte alla städer på listan är så besöksvärda för en vanlig turist nej, vissa anses ju dessutom vara rentav farliga att besöka just nu.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :