bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 19: städer från A-Ö del 3

Så är det dags för sista delen av min ABC-serie med temat städer jag besökt och städer jag vill besöka. De sista bokstäverna blir S-Ö. Klicka på länkarna för att komma till del 1 och del 2.
 
Länka gärna om du också gör denna lista i din blogg, eller lämna en kommentar med dina svar!
 
Sydney, staden som så många drömmer om. Själv kanske jag inte tycker att det hör till de mest fantastiska städerna i världen, men visst är det en cool och mångsidig plats!
 
S
Jag har besökt Stockholm otaliga gånger och även Santa Cruz på Teneriffa ett flertal gånger. Dessutom har jag besökt Singapore i landet med samma namn, Sydney i Australien, Split i Kroatien och Salzburg i Österrike.
Jag skulle gärna besöka vackra St Ives i Cornwall, som man nästan kunde missta för en liten kuststad i södra Europa. Även Syrakusa på Sicilien, Stavanger i Norge och Strasbourg i Frankrike ser väldigt vackert ut.
 
T
Jag har varit i Tel Aviv i Israel, Tallinn i Estland och en snabb sväng i Townsville i Australien.
Jag skulle gärna uppleva Trondheim i Norge, Tbilisi i Georgien eller Tangier i Marocko. 
 
U
Bl.a. Umeå har jag varit i. Utrecht i Nederländerna kunde också vara trevligt att se, eller kanske en staycation i Uleåborg, en stad jag varit i någon gång som liten men inte minns något av.
 
V
Västerås och Vallentuna har jag besökt för att hälsa på släktingar. Visby på Gotland såg jag som väldigt liten men vill så gärna återse den staden! Varanasi i Indien som slåss om titeln världens äldsta stad vore också väldigt coolt att se. Eller Valencia i Spanien.
 
W
Jag har varit i Wieliczka i Polen. Warszawa körde vi bara snabbt genom med bussen, men det vore rätt nice att ta ett par heldagar att upptäcka den staden nån gång.
 
X
Jag är säker på att jag inte besökt någon stad som börjar på X ännu. Xai-Xai i Moçambique kunde dock vara en speciell upplevelse, vet inte om de har så mycket turister där?
 
Photo by Kumar Munna from PexelsVaranasi, en av världens allra äldsta städer.
 
Y
Här kan jag verkligen inte komma på en stad som jag skulle ha besökt. Det finns ju diverse småorter i Finland som börjar på den bokstaven men kan inte komma på någon stad.
York i England ser fantastiskt gulligt ut. Jazd i Iran och Yerevan i Armenien är städer som jag inte riktigt hört något om förut men som efter en snabbgoogling ser rätt så intressanta och fina ut.
 
Z
Här kan jag inte heller komma på någon stad jag besökt än. Men Zagreb i Kroatien, Zanzibar City eller Zürich i Schweiz vore inte så illa.
 
Å
I Åbo har jag bott och studerat i flera år. En väldigt trevlig stad! Ålesund i Norge och Århus (Aarhus) Danmark ser också besöksvärda ut.
 
Ä
Ähtäri har jag besökt som liten bara för dess zoo. Ett populärt utflyktsmål i Finland. Ærøskøbing i Danmark ser otroligt mysigt ut, landets minsta köpstad och med under tusen invånare är det lite häftigt att den ens kan klassas som en stad.
 
Ö
Jag har varit i Örebro. Hittade inte så många lockande alternativ på denna bokstav, men valet faller på Öregrund som sägs vara en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Enligt vissa källor betecknas orten dock inte som en stad längre.
 
Pixabay License, Bild: Jim Brewin på Pixabay den historiska staden York i England.
Taggar: blogglista, julkalender, julkalender 2019, listor, reselista, resmål;

Kommentarer :

#1: Lisette

Hej igen, måste bara ge mig på den här sista delen också. Fast knepiga bokstäver och fick "fuska" lite eftersom hittade inte någon passande stad på Y eller Ä.

San Fransisco, Turckheim, Uleåborg, Vancouver, Wien, X?, Yosemite National Park, Zürich, Åbo, Ämnäs (by på Åland där jag har bott) och Östersund har jag kört igenom. Det var kul att tänka igenom platser man besökt.

Lisette

Svar: Vad roligt att du antog hela utmaningen! :) Jo denna sista del är helt klart den med knepigast bokstäver, roligt att du kom på nånting på så gott som alla bokstäver iaf!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :