bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan tour - Hello Montenegro & Kotor-katter

Om resan till Kotor som tog längre än planerat, stadens många katter och lite matnyttigt.
 
katter i Kotor, Montenegro
 
Försenad buss och episka vyer
Så resan till Kotor blev lite mer frustrerande än vad jag hade tänkt mig. Planen var att ta bussen från Dubrovnik som skulle avgå 11-tiden på förmiddagen. När jag kom fram till busstationen och köpte min biljett blev jag dock förvarnad om att bussen kanske blir två timmar försenad. Ok, ingen katastrof. Tiden gick och när klockan närmade sig 1 så gick jag till infon för att dubbelchecka läget. Då var budet att bussen skulle anlända 13:30. Ingen buss dök upp. Nu hade infon plötsligt ingen aning om när bussen skulle infinna sig - "we don't know". Det var här det började kännas jobbigt - kommer bussen anlända om 10 minuter, 3 timmar, imorgon? Varmt var det också, och jag vågade i detta läge inte längre sitta inne i vänterummet som hade luftkonditionering i rädsla att missa bussen. Nåväl, bussen dök äntligen upp vid 15-tiden, hurra! Folk var ivriga att få en plats i bussen och så även jag. Vi trängdes som sillar och jag som var rätt så långt fram i kön kämpade envist mot alla de som försökte tränga sig före. Jag tror det var någon stackare där i slutet som snopet fick vänta på följande buss, för det var alldeles smockfullt till slut. Troligen hade denna buss även en del passagerare som egentligen skulle åka med 15:30-bussen - men vem kan sia om hur försenad den bussen skulle bli.
 
Nå, äntligen kunde färden starta. Tre timmar och två passkontroller senare anlände vi äntligen till Kotor. Fast egentligen skulle bussturen bara ta två timmar. Ta tidtabeller med en stor nypa salt om ni också tänkt åka lokalbuss i dessa trakter. Förutom denna rejäla försening har jag dock inget särskilt att klaga på vad gäller transportmöjligheterna.
 
Montenegro roadtrip landskap
Och vilka vyer man fick under bussfärden! Det blev en hel del fotande genom fönstret när vi väl anlänt till Montenegros härliga bukter kantade av berg.
 
kotor bay, montenegro, landskap från buss
På grund av sjukdom (förkylning med feber) missade jag chansen att besöka öarna Our Lady of the Rocks och Sveti Đorđe som var inplanerat för sista dagen. Men åtminstone hann jag se dem på avstånd från bussen (bild till vänster).
 
Kotor Bay, Montenegro, balkan trip
 
Boende och prisvärd mat
Så framme i själva Kotor. Jag hann bara checka in på Old Town Hostel, gå för att handla lite mat från ett snabbköp strax utanför gamla stan, hämta takeawaymat som middag, knäppa en skymningsbild och så slappna av i mitt fina dubbelrum med delat kök och badrum. På tal om middagen så kom den från BBQ Tanjga alldeles nära gamla stan och busstation. Billig mat och rediga portioner, man kan äta där eller så tar man som takeaway. Jag tog en burgare med pommes i minsta storlek, den var enorm och räckte gott och väl till två måltider åt mig... Inte för att jag tyckte att turistmaten inne i gamla stan var så hutlöst dyr heller (speciellt inte i förhållande till priserna i Dubrovnik), men här fick man verkligen mycket mat för en liten slant. Under 5 euro blev min mat åtminstone, minns inte exakt.
 
Kotor by night, Montenegro
 
Montenegro, valuta och språk
Ja, en annan trevlig grej med detta landet är ju att de använder euro, trots att landet inte har något monetärt avtal med Europeiska unionen. Det är ju inte ens ett EU-land. Men det finns faktiskt några andra europeiska länder som är i samma situation, så det är inget unikt för just Montenegro. Enkelt och skönt för mig som finländare att en gång inte behöver konvertera valutor i huvudet varje gång jag ska betala för något, till skillnad från i Kroatien och Bosnien och Hercegovina.
 
Montenegrinska språket är nästan som serbiska, men jag inbillar mig att det även finns vaga inslag i språket som påminner mig om italienska och ryska? Fast kanske det bara är jag som tycker så. Geografiskt och historiskt sett vore det dock inte så märkligt vad gäller italienskan. Och det är ju ett slaviskt språk så kopplingen till ryska är inte helkonstig. Man relaterar ju gärna till språk man är mer eller mindre bekant med sedan innan.
 
Montenegro är inte ett stort land med sina 13,812 km2. Att landet består till typ 80% av berg bidrar till att befolkningsmängden ligger på ynka drygt en halv miljon invånare. Enligt en guide orsakar den lilla och homogena befolkningen att unga montenegriner idag får sätta igång en mindre släktutredning innan de vågar börja dejta någon de fattat intresse för, för risken är relativt stor att man är kusiner eller nåt. Kanske det vore läge att bredda genpoolen en aning?
 
kattungar, katter, Kotor, Montenegro
 
Kotors katter - pest eller söthetsdöd?
Över till katterna. Kotor är verkligen Montenegros katthuvudstad! På gott och ont dock. För många turister är de ett ljuvligt inslag i gamla stans miljöer och de generar även vissa turismintäkter t.ex. i form av alla kattsouvenirer som säljs. Men faktum är att det finns för många av dessa katter som inte tas om hand, och de förökar sig i stadig takt. Tack och lov finns det organisationer som jobbar med att adoptera bort och sterilisera katter, samt förse dem med mat och vatten. Även privatpersoner och turister är varmt välkomna att ställa upp och hjälpa till med sådant som behövs. Sök t.ex. upp Kotor Kitties på Instagram, eller besök Cat Museum vars inkomst delvis går till stadens katter. Passa även på att köpa din kattsouvenir i museet eller lägg en extra slant i insamlingslådan så slipper de små liven gå omkring hungriga.
 
sömnig katt i Kotor, Montenegro
Men fastän katterna har ett tufft liv, så är det ju så svårt att låta bli att charmas av de underbara fyrfota varelserna! Därför avslutar jag inlägget med några av många kattbilder jag knäppte under min vistelse här.
 
katturism Kotor, Montenegro
katthuvudstad Kotor, Montenegro
katter i Kotor, Montenegro
Kotors gatukatter, Montenegro Balkan
katter i gamla stan, Kotor
 
Vad har du för erfarenhet av att resa genom Balkan? Vilken destination rekommenderar du för den som älskar katter?
Taggar: Balkan trip, Montenegro, balkan, katter, kotor, reseinspo, sommarresa;

Kommentera inlägget här :