bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Marknadsvibbar, historiska vingslag och hosteltips i Jerusalem

Senast bloggade jag om olika religiösa sevärdheter i Jerusalems gamla stad. Nu tänkte jag fokusera på annat som är värt att uppleva i denna fascinerande mellanösternstad. 
 
Gå vilse i Gamla Stadens bazaarer
 
Redan innan jag besökt bazaarerna i Jerusalems gamla stad så visste jag att jag skulle älska det. Det här är en labyrint där man lätt går vilse, men jag hade inte bråttom någonstans så jag tyckte bara att det var underbart befriande att inte alltid veta exakt var man befann sig. Och emellanåt hittar man ju faktiskt skyltar så man kan orientera sig åt det håll man vill. Här hittar man massor av souvenirer och krimskrams, men även kryddor och nötter, matställen och kvalitetsprodukter. Njut av alla färger, samtala med försäljare (eller öva på att ignorera dem när du inte orkar med dem längre), gör något fynd och sätt dig en stund för att äta något gott eller kanske för ett glas arabiskt te?
 
spices on middle east market, Jerusalem
Är det bara jag som blir glad av kryddor i olika nyanser uppradade i skålar?
 
Gamla Staden i Jerusalem, Israel/Palestina
mellanöstern, färgglad marknad i Jerusalem
katter i Israel / Palestina
Två kissekatter som chillade i Gamla Jerusalem.
 
basarer i gamla staden i Jerusalem
färgglada textilier, jag kunde ju inte motstå en ny halsduk/sjal i underbara färger och mönster.
 
Mahane Yehuda Market - en magnet för både turister och ortsbor
 
Även stavat Machane Yehuda. Denna marknad fick sin början i slutet av 1800-talet och har växt till sig en aning sen dess. Som rubriken säger - hit söker sig gärna alla som befinner sig i Jerusalem och här samlas alla möjliga etniska grupper för att köpa bröd, frukt och grönsaker, kött och fisk, nötter och sötsaker. Huvudfokus här ligger alltså på ätbara saker. Själv köpte jag med mig en bit av desserten halva, dadlar, mango och blandade nötter. Man kan även passa på att äta vid en av marknadens matställen, ta en öl eller smutta på lite färskpressad juice medans man strosar omkring och tittar på allt som säljs och alla sorts människor.
 
Mahane Yehuda Market - marknad och människor i Jerusalem
Sevärt i Jerusalem - Machane Yehuda Market
 
Det kliar i arkeologfingrarna
 
Du visste troligen inte att jag som liten drömde om att bli arkeolog? Då drömde jag främst om att gräva fram dinosaurieben, men visst var det även en spännande tanke att hitta ett uråldrigt mynt eller verktyg från urminnes tider. Nå, idag har jag lagt de drömmarna åt sidan, men som resenär är det ju intressant att få se otroligt gamla byggnader och rester från svunna tider.
 
Cardo ruins in old Jerusalem / cardo ruiner från romerska tiden
 
I Gamla Staden kan man bl.a. besöka ruinerna från en gammal cardo från romerska tiden. Detta var en sorts huvudgata som var typisk för just romerska städer. Längs dessa huvudgator förekom mycket kommers och det var liv och rörelse, som ni ser på målningen nedan som ska visa hur det kan ha sett ut precis här på den tiden. Gissa om jag hade velat kliva in i den målningen för att få känna, höra och lukta historien.
 
historiska sevärdheter i Jerusalem - cardo från romerska tiden
religiösa och arkeologiska sevärdheter i Jerusalem -Betesda / Pool of Bethesda - religious and archaeological sites in Jerusalem
 
En annan plats där jag tillbringade en bra stund var vid Betesda nära Lejonporten. Detta var under biblisk tid en badanläggning och det var här som Jesus sägs ha botat en man. Här finns även ruinerna av bl.a. en bysantinsk kyrka.
 
exploring historical sites in Jerusalem old city / upptäck historia i Gamla Staden i Jerusalem
Bild på mig vid Betesda, och trappsteg ner till ett uråldrigt rum. Nu minns jag faktiskt inte exakt, men tror det var i Sankt Annas kyrka - kanske det var just dessa trappsteg som ledde mig till grottan där jungfru Maria påstås vara född? Jag utforskade flera liknande grottor, så jag kan ha mixat ihop dem. Var inte blyga att gå in i byggnaderna som står öppna längs med gatan som börjar vid Lejonporten och går mot Via Dolorosa, för där kan ni hitta spännande saker att upptäcka.
 
cats of Jerusalem (Israel / Palestine)
I muslimska kvarteret: finn två katter och en arabisk kille /// fotar en asiatisk tjej som fotar katt, vid en av många religiösa platser (kan vid det här laget inte hålla reda på dem alla längre). Sådär appropå ingenting.
 
Jerusalem hostel - sovsalar, hotellkänsla och en man som heter Abraham
 
Jerusalem hostel var ett val som jag blev nöjd med. Dels för läget (hyfsat gångavstånd till busstation, och behagligt avstånd till gamla stan), dels för att det var prisvärt. Ungefär 20 euro per natt för en ren 6 pers-sovsal med en suite-badrum, gratis frukost på takvåningen, fräscht gemensamt kök och hotellkänsla i trappor och korridorer. Det fanns dock inga skåp som man kunde låsa in sina värdesaker i, men det fanns ett bagageutrymme ifall man ville lämna sina väskor någonstans. Jag var lite för slapp för det, så valde att lita på mina rumskamrater - jag fick behålla mina grejer för mig själv även denna gång. Se gärna till att få en stund över för pratstund med en äldre herreman vid namn Abraham, om han fortfarande jobbar och bor där. Helt fantastisk människa med en värme som räcker till för alla.
 
Jerusalem Hostel - hosteltips
Selfies i trappan, och exempel på hur en passande Jerusalem-outfit kan se ut. Tro mig, du kommer inte att känna dig särskilt bekväm i korta shorts och bara axlar i denna stad, för 90% av alla kvinnor du möter på gatan är täckta åtminstone till knäna och många har nästan hellånga ärmar.
 
På mitt hostel trivdes jag speciellt på takvåningen där man förutom äta hummus och annat till frukost även kunde umgås med katter och medboende, samt tvätta kläder. Nedan ser du utsikten över Jaffa st., där ingen trafik förutom spårvagn är tillåtet.
 
Jerusalem Hostel takvåning och hostelkatter
Min bästa kattvän i Israel
 
Alldeles nära detta hostel finns det även väldigt trevliga gator och esplanader att vandra längs, med butiker och matställen. Speciellt om kvällarna var det en fin atmosfär när alla var ute på stan för att umgås och äta eller dricka gott.
 
Har du något tips på boende i Jerusalem att dela med dig av? Är du också intresserad av marknader och historia då du reser?
Taggar: Jerusalem, israel, kvinnliga äventyrare, mellanöstern, soloresenär;

Kommentarer :

#1: Eva/Leva som Eva

Jag älskade marknaderna i Tel Aviv, och köpte underbara kryddblandningar som jag fortfarande har kvar lite av. Och ja, historiska platser är spännande!

Svar: Ja visst är det intressant med historia! :) Tel Aviv hade också fina marknader!
Maria

skriven
#2: Jessica Högberg

Hur många fina och härliga bilder kan man ta... har aldrig varit där...

Svar: Men tack :) Kanske du en dag får se det med egna ögon!
Maria

skriven
#3: FREEDOMtravel

Kul att se bilderna! Vi gillade verkligen Jerusalem, spännande och intressant att besöka!

Svar: Tack, vad roligt att du uppskattade dem! :) Ja visst är det en spännande stad!
Maria

skriven
#4: Marianne - Glimt av verden

Jeg elsket denne delen av Jerusalem, og vil gjerne tilbake for å gjenoppleve stemningen og utforske mer :-)

Svar: Jag älskade verkligen denna stad! Hoppas du kan få till ett återbesök :)
Maria

skriven
#5: Jessica Högberg

Det låter inte omöjligt=)

Svar: Men va härligt :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :