bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Tropiska Australien - Atherton Tablelands & Kuranda

Far North Queensland är den nordliga och tropiska delen av delstaten Queensland, centrerad kring Cairns. Detta inlägg handlar om två av utflykterna jag gjort i området. Atherton Tablelands är ett vackert högland med väldigt mycket att se. Här finns det många olika vattendrag som man kan simma eller bada i, om än det existerar sötvattenkrokodiler i en del av dem. De är åtminstone inte i närheten så farliga som saltvattenkrokodiler och de är skygga djur som helst håller sig bort från människor.
 
Lake Eacham, sjö i Atherton Tablelands, Queensland, Australien
Lake Eacham är en sjö där det varnades om sötvattenkrokodiler. Det var ändå folk som badade, paddlade SUP m.m.
 
Tips på utflyktsmål i tropiska Queensland, Australien: Atherton Tablelands
Höglandet bjuder även på en del vattenfall och strömmande vattendrag. Vissa är badvänliga, och andra mindre.
 
things to do near Cairns, Queensland, Australia - Atherton Tablelands
sevärdheter nära Cairns, Australien - vattenfallet Millaa Millaa Falls i Atherton Tablelands
Millaa Millaa Falls är troligen Atherton Tablelands mest kända sevärdhet. Här tar många tjejer självporträtt där de gör den kända "Herbal Essence Hair Flick", från reklamen som en del av er kanske sett någon gång.
 
regnskogsmiljö i Queensland, Australien - Atherton Tablelands
places to swim in Atherton Tablelands / badvänliga platser i Queensland - Lake Eacham
Här ett par till bilder från Lake Eacham, vattnet hade en speciell grönturkos nyans. Ett litet dopp fick det bli i vad som enligt finländska mått kan anses vara en hyfsat behaglig vattentemperatur.
 
Crater Lakes National Park, Atherton Tablelands - Lake Eacham (Australia)
regnskogen vid Kuranda, Queensland, Australien
Så över till regnskogsbyn Kuranda - the Village in the Rainforest, som ligger ca. 20 kilometer från Cairns. De intressantaste sätten att ta sig dit och tillbaka är via Skyrail Rainforest Cableway och Kuranda Scenic Railway (tåg).
Det förstnämnda är en linbana som tar en över trädtopparna, och som ger en möjlighet att göra två korta stopp för att beundra vattenfallet Barron Falls och regnskogsmiljö innan man anländer till slutdestination. Just då när jag var där så var vattenfallet tyvärr inte så imponerande längre - regnperioden var över.
Om man väljer att åka upp med linbana, så rekommenderar jag att testa åka gammaldags tåg ner tillbaka. Detta alternativ erbjuder också vackra vyer, och en liten känsla av att gå tillbaka i tiden. Det är också mindre nervpirrande för den höjdrädde. Denna kombination av färdmedel fick jag ta del av genom en bokad dagstur med buss som hämtade upp mig från hostelet och släppte av alla vid linbanan, för att hämta upp och skjutsa oss tillbaka efter tågturen. Mycket smidigt!
 
flygvrak i Kuranda, Queensland, Australien
I byn Kuranda hittade vi ett flygvrak. Enligt en snabb googling ska detta flygplan använts under andra världskriget för att sedan ha använts i ett antal filmer och slutligen gjorts till ett vrak för ytterligare en film. Nu ligger vraket där det ligger för allmän beskådning, och väcker en del huvudbry för den som inte googlat fram information på förhand.
 
Kuranda - bohemisk regnskogsby nära Cairns i Australien
Jag får snabbt känslan av att Kuranda är Queenslands svar på Nimbin in NSW. Om inte annat så för att bägge byar är väldigt färgglada och bohemiska, samt gömda i skogen. Jag visar inte så många bilder från byn i detta inlägg, men förutom färgglada väggmålningar och flygvrak så finns det trevliga marknader och matställen av spendera tid på.
 
Kuranda - Australiens hippie djungelby
 Någon som känner för att spela en trudelutt?
 
Kuranda Skyrail Rainforest Cableway - se regnskogen i Queensland från ovan via linbana
Här en bild från linbanan. Jag är ju lätt höjdrädd så det tog en liten stund att komma över nervositeten, men det gick riktigt bra och utsikten var ju helt otrolig! Jag råkade dessutom hamna i samma linbana som ett trevligt australiskt syskonpar som jag började prata med och det slutade med att jag hängde med dem resten av dagen.
 
Kuranda Railway - retrotåg i Queensland, Australien
En selfie vid ett av de gammaldags tågen känns ju mer eller mindre obligatoriskt.
 
Kuranda Scenic Railway - epic views of Queensland rainforest on retro train / upplev Australiens regnskog på retrotåg
Så här fina miljöer svepte tåget genom, i en lagom fart så man ska hinna se något också.
vy över Barron Falls, Kuranda, Queensland
Även under tågresan gjordes ett stopp för att se samma vattenfall som när vi åkte linbana, fast på andra sidan. Som sagt, verkligen inte imponerande jämfört med när det finns rejält med vatten där. Men fint landskap hur som helst.
 
Dessa båda dagsutflykterna gjorde jag alltså med organiserade turer, varav den till Atherton Tablelands inkluderade en guide som körde runt oss hela dagen, och den till Kuranda inkluderade enbart transporterna och den nödvändigaste informationen för att upptäcka byn och dess omgivningar på egen hand. Mycket praktiskt för den som inte har tillgång till bil!
Taggar: Australien, Cairns, East Coast, Queensland, reseinspo, restips;

Kommentarer :

#1: Emma Engström

Vilken miljö, det verkligen pirrar i mig vad jag vill resa! :D

Svar: Vad roligt att du känner så av att se bilderna ;)
Maria

skriven
#2: Marianne - Glimt av verden

For et fint område! Men bading der det finnes krokodiller, det tror jeg at jeg hadde droppet :-)

Svar: Fast sötvattenkrokodiler är inte såå mycket att bekymra sig över - de vill inte äta oss och de är i normala fall rädda för oss så de håller sig helst undan ;) Saltvattenkrokodiler är sen en helt annan historia..
Maria

skriven
#3: The Jeppe Travel Blog

Fantastiskt! :D

Svar: Ja, jättefint ställe! :)
Maria

skriven
#4: Eva på rucksack

Hade missat det här inlägget! Älskar hela det här området, både otroligt vackert och med så mycket ställen med god mat och frukt. Det kommer fler inlägg snart, jag ligger lite efter... som vanligt...😀

Svar: Lätt hänt, har en känsla av att jag nog inte sett alla dina Australien-inlägg heller än :D Verkligen vackert område!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :