bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Singapore - är det faktiskt så dyrt?

När jag under min Australienresa knystade om att jag funderade på att sticka en sväng till exempelvis Singapore på väg tillbaka till Europa sa alla samma sak - Singapore är jättedyrt! Men dyrt enligt vem, och i jämförelse med vilka länder? 
 
how to travel Singapore on a backpacker budget / resa till Singapore på lågbudget
Budgetresenär som hittar små lyxkanter här och var. Bilden är tagen på Sentosa Island.
 
Visst är det ett dyrt land jämfört med de flesta andra asiatiska länder. Men för en som är van vid finländska och australiska prisnivåer känns Singapore fortfarande som en budgetresa för mig, då jag dessutom valde att bo på hostel i en billigare stadsdel istället för något snofsigt hotell som självklart hade trissat upp budgeten ordentligt. Summa summarum så går det absolut att spendera en vecka i Singapore utan att komma hem fattig som en kyrkråtta. Men man behöver fortfarande inte snåla på allt, utan det finns uttrymme att unna sig trevligheter.
 
För att hålla mina utgifter nere så valde jag alltså att bo på hostel i stadsdelen Little India som i sig är väldigt besöksvärt. Taxi är inte superdyrt, men naturligtvis är buss och tunnelbana de billigaste färdmedlen. Jag tog taxi någon enstaka gång när jag var för trött för att orka tänka ut vilken buss jag ska stiga på, samt när jag skulle till flygplatsen. Flygplatsens shuttle är också prisvärd tycker jag. Sen kan man äta förmånligt på hawkers eller andra billigare uteställen. Speciellt enkelt var det att hitta en prisvärd måltid i Little India. 
 
Street cat in Little India, Singapore / gatukatt i stadsdelen Little India, Singapore
Little India - en stadsdel som bevisar att Singapore inte enbart är en skinande ren stad med ett perfekt yttre. Här hittar man cigarettfimpar på marken och gatukatter. Trevligt ställe hur som helst, med indisk mat överallt!
 
Det finns även massor av saker som man kan se och göra som kostar inget eller väldigt lite. Samt att shoppingen inte behöver bestå av dyra märkeskläder, utan man kan lika gärna fynda två härliga pashminasjalar för sammanlagt 10 S$ (singaporiansk dollar) - ca 6 euro - i Arab Quarter.
 
Om jag inte missat någon viktigt utgift så spenderade jag under en hel vecka i Singapore - med boende, mat och snacks, transport, inträden, shopping och övrigt (medicin mot förkylningen, deodorant och dylikt) inräknat - ungefär 600 S$, det vill säga ca 370 euro. Hade jag skippat shoppingen helt hade jag kommit undan med nästan 100 euro mindre i utgifter.
 
Här kommer en mera konkret lista på hur jag spenderade denna totalsumma (anger ungefärlig summa i euro inom parentes), med några prisexempel:
 
En vecka på Bunc Hostel i Little India: ca. 170 S$ (105 €) - vilket ungefär motsvarar priset på det billigaste hostelet jag bodde på i Australien, men detta i Singapore hade mycket bättre standard.
 
Shopping: ca. 150 (ca 93 €). Prisexempel: äkta lädersandaler i Arab Quarter: 30 (18,50 €), örhängen med swarovskikristaller i en souvenirbutik vid Gardens by the Bay: 25 (15,50 €). Här ser ni en del av det jag shoppade i Singapore. Lyckoamuletten med mitt årsdjur som jag köpte i China Town kostade så lite att jag inte ens antecknade summan.
 
Mat: här spenderade jag ungefär lika mycket som på shoppingen, dvs ca. 150 S$. För detta fick jag 13 måltider. Förutom detta spenderade jag sammanlagt 37 S$ på snacks (frukt, glass, chips m.m.). Frukost åt jag gratis på hostelet.
Prisexempel: billigaste måltiden kostade 6 (3,70 €), och den dyraste kostade 20 (12,35 ) - den dyraste måltiden var en turistfälla men jag hade just då inga bättre val. Här har jag bloggat om mina smakupplevelser i Singapore
 
Transport: ca 55 S$ (40 €). Prisexempel: 9 S$ för flygplatsshuttle en väg, buss mellan 1,4 och 3,90 (observera att de inte ger någon växel tillbaka, så har man inte jämna slantar så får man betala överpris, jag fick för det mesta avrunda uppåt). Tunnelbana 1,5.
Prisexempel taxi: 18 S$ från Gardens by the Bay till Bunc Hostel, ska ta ca 15 minuter, men tror det tog längre när jag åkte, och jag åkte uppskattningsvis 6-tiden på kvällen)
 
Inträden: 32 S$ (20 €) - Flower Dome, Cloud Forest och OCBC Skyway, samt Sentosa admission på 4 S$ - där ingick även transport till och från ön, samt transport runt på ön.
 
Sightseeing in Singapore / sevärdheter i Singapore
Många sevärdheter kan man se helt gratis!
 
Jag skippade med andra ord lyxhotell och takbarer. Om jag inte hade blivit så förkyld hade jag dock även besökt en takbar för att njuta av utsikten och ta en drink. Hur som helst, man kan njuta av Singapore utan att spendera en förmögenhet, om än det inte är så billigt att man nästan får skämmas, som med de riktigt billiga destinationerna i Asien.
 
Om du varit i Singapore, hur såg din budget ut? Har du rest till något annat "dyrt" ställe som budgetresenär, och vad är dyrt för dig?
Taggar: Singapore, backpacking, reseinspo;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Har alltid hört att det ska vara dyrt att turista i Singapore. Jag kollade upp de dyraste länderna och där kom den på femte plats, lite dyrare än i Norge, men dyrare än på Island. Inget av de två länderna lockar mig dock, har jobbat i Norge också. Däremot Singapore hade varit häftigt. Återigen har du bevisat att du är en gottegris när du spenderat nästan 250 kronor på godis på en vecka!😁😁😁 Jag ska visserligen inte säga något, spenderar nog mer på godis.😁😁😁

Svar: Dock har Singapore billigare hostels än Oslo, när jag kollade snabbt på hostelworld. Och jag kan inte föreställa mig att man får en måltid i Oslo för under 5 euro, då man får räkna med 10 euro och uppåt för att äta lunch ute i Finland som väl är ett billigare land än Norge. Men det kan ju finnas andra faktorer som gör Singapore lite dyrare än Norge? Ingen aning, men som turist skulle jag utgå från att transport, mat m.m. skulle vara dyrare i Norge än i Singapore :) Man får antagligen också skilja på vilka länder som är dyrast att leva i, och vilka länder som är dyrast att besöka.I dedär 250 sek ingår dock inte bara godis, utan även frukt m.m. Alltså godsaker av olika slag, men mycket godis i sig köpte jag inte :) Blev förstås en lite lösgodispåse i godisparadiset Candylicious.
Maria

skriven
#2: Eva på rucksack

Bra summering! Jag håller med, det är inte alls så förfärligt dyrt att äta och roa sig i Singapore! Inte så många städer som man kan äta på enstjärnig Michelin-krog för $3,80 och tunnelbana/buss är löjligt billigt. Dock tycker jag att boendet lätt kan dra iväg i pris om man vill bo lite mer bekvämt med pool, det brukar sluka en hel del av vår resebudget när vi är här.

Svar: Vad kul att någon annan tänker likadant :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :