bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Min kulinariska resa i Singapore

Maten i Singapore, hur är den egentligen? Jag såg till att göra åtminstone lite research kring maten för att få lite hum om rätter att hålla utkik efter i alla hawkers och andra matställen. En hawker är ett sorts center med olika matstånd (som street food, fast mer kontrollerat vad gäller hygien m.m.), för den som inte visste. Ändå chansade jag ofta på något som helt enkelt såg gott ut, med lite varierande resultat. Jag tycker det kan vara lite spännande ibland, att inte ha fullständig koll på vad det är man beställer egentligen. Och jag skippade allt som heter McDonalds m.m. Enbart ett par gånger åt jag skräp såsom snabbnudlar och chips, och så blev det en gång vad jag kallar "västerländsk turistmat". Skräpmaten åt jag för att jag var så förkyld och däckad att jag inte orkade ut och äta riktig mat. Det blev rätt mycket indiskt, eftersom jag bodde i Little India, men även kinesiskt, singaporianskt, och mat från mellanöstern. Multikulturellt, som så mycket annat i Singapore!
 
Hur som helst, här följer de flesta luncher och middagar som jag avnjöt i Singapore. Jag har även betygsatt smakupplevelserna och du får veta vad jag tyckte var godast, vad som gjorde mig besviken och vilken rätt som var en riktig flopp.
 
Chapati & mango lassi
Min allra första rätt i Singapore. Jag var trött efter resan och hade inte någon större aptit, men något behövde jag ju äta på kvällen. Hittade ett ställe efter att ha strosat omkring ett tag i Little India och valde detta indiska tunnbröd med två sorters dipp eller vad man ska kalla det. Enkel rätt när man vill äta något lätt och snabbt. Själva maten skulle jag kanske ge en 3a, men den underbart goda mango lassin som jag drack till får höja betyget ett steg!
Betyg: 4/5 
Food in Singapore - Indian chapati and mango lassi in Little India / Mat i Singapore - indiskt
 
Mee Rebus & iste med honung och ingefära
Först tänkte jag beställa en annan rätt, men tjejen bakom disken var sjysst och varnade mig för att den är kryddstark, och eftersom jag inte klarar av riktigt stark mat frågade jag om det fanns något liknande med lite mildare kryddning så fick jag denna istället. Även Mee Rebus (en populär rätt i Singapore, Indonesien och Malaysia) är stark och öppnade upp näsan om vi säger så... Men smakade helt ok och gick att äta om jag petade bort chilibitarna! Isteet var inte heller det bästa jag druckit.
Betyg: 2/5
singaporean food: Mee Rebus and Iced Honey Ginger Tea / singaporiansk mat: Mee Rebus nudelsoppa och iste med honung och ingefära
 
Dumplings, två sorters friterade räkor & iste
Efter den kryddstarka lunchen valde jag att köra på kinesiskt som brukar ha mildare smaker. Jag får konstatera att ångkokta dumplings inte är min grej, jag håller mig till stekta diton i fortsättningen. De två friterade rätterna med räkor, som doppades i majonnäs, var däremot gott!
Betyg: 3/5
Food in Singapore, chinese cuisine in Little India: dumplings and fried prawn / mat i Singapore, kinesiskt
 
Mozzarellasticks, pommes, sallad & cocacola
Detta är "turistmaten" som jag i nämnde början av inlägget. Ni vet, sån där förutsägbar mat utan kulturell koppling. Men nu fanns det inte så stort utbud på mat längs med Sentosas stränder och egentligen tycker jag sån här mat passar ihop lite med konceptet "lat dag på stranden". Så låt gå för denna gång, om än det var den kanske dyraste måltiden jag åt i Singapore! Och mozzarellla går alltid hem hos mig.
Betyg: 3/5
lunch on Sentosa Island at Siloso beach, Singapore
 
Murtabak mutton & citron-iste
En muslimsk-indisk rätt, som består av en sorts omelettpannkaka med fyllning av kött och grönsaker. Mutton är en benämning för fårkött. Intressant matupplevelse, men inte så att jag känner att jag måste äta det igen.
Betyg: 3/5
 
Döner (mutton) & äpple-iste 
Riktigt gott och kändes som att äta något litet mera bekant, fast det var en lokal rätt som åts i stadsdelen Arab Quarter som hade en mellanösternkänsla över sig. Äpple-iste påminde mig om Turkiet och Egypten, jag älskade inredningen och servitören var snygg och charmig vilket höjde upplevelsen ytterligare. 
Betyg: 4/5
Food i Singapore, Middle-Eastern cuisine in Arab Quarter: Döner Mutton / mellanöstern mat i Singapore
 
Beef char kway teow
Detta var den godaste måltiden jag åt under resan. Det är en sydostasiatisk rätt som är väldigt populär i Singapore. Jag är ett stort fan av såna här sorts nudelrätter med goda köttbitar och krispiga grönsaker. Här fick man välja om man ville ha den starka såsen eller ej, så jag avböjde och kunde avnjuta maten utan att svetten slår fram.
Betyg: 5/5
Singaporean cuisine: Beef char kway teow / singaporiansk mat
 
Den stora floppen
Nu minns jag inte ens vad denna rätt heter, gissningsvis kan det ha varit någon slags padai, men jag kan mycket väl ha fel. Jag var i alla fall sugen på något sorts plattbröd igen och valde något från listan som såg trevligt ut. Det var dock allt annat än gott. Brödet var full av något som såg ut som svartpepparkorn, men som inte smakade lika starkt som svartpeppar. Jag tyckte ändå det var obehagligt att äta kornen så jag satt och försökte så diskret som möjligt peta ut det mesta av dem. Det var lite pinsamt. Jag ger upplevelsen en 1a ändå för jag fick ju i alla fall njuta av min goda mango lassi igen.
Betyg: 1/5
Food in Singapore, indian cuisine in Little India / mat i Singapore: indiskt i Little India
 
Kycklingris
Ytterligare en rätt som åts på en muslimsk-indisk restaurang. Kyckling med sås och ris som serverats på bananblad. Det smakade helt ok, var inte för starkt och jag gjorde förstås som lokalbefolkningen och åt med fingrarna. Ja, det var kladdigt, men det fanns handfat där man kunde tvätta händerna före och efter. Faktum är att om man sköter sin egen hygien tillräckligt bra så är detta troligen ett säkrare sätt att äta än att äta med bestick som man inte kan veta med säkerhet hur rena de egentligen är. Inte för att Singapore brukar ha problem med bristande hygien, men ändå.
Betyg: 3/5
Food in Singapore, muslim-indian cuisine in Little India: chicken with rice / mat i Singapore: muslimsk-indiskt i Little India: kyckling med ris
 
Nudlar med anka & färskpressad sockerrör-citron-juice
Detta var en god nudelrätt som jag åt i China Town. Den färskpressade juicen var också god och en intressant smakupplevelse!
Betyg: 4/5
Food in Singapore, chinese food in China Town (Maxwell Road Hawker Centre): Duck Noodles and sugarcane-lemon juice / mat i Singapore, kinesiskt: anka med nudlar och sockerrör-citron-juice
 
Samosa (kyckling och mutton/får)
Dessa indiska friterade degknyten såg så goda ut, men jag blev lite besviken då de var rätt torra och tråkiga i smaken.
Betyg: 2/5
Food in Singapore/Little India, chinese Samosa with chicken and mutton / Mat i Singapore: kinesisk Samosa
 
Dosai
Indiskt tunnbröd med ett par enkla såser att dippa i. Lite småtrist, föredrog chapatin jag åt första dagen.
Betyg: 2/5
Indian food in Singapore: Dosai / indisk mat i Singapore: Dosai
 
Pork chop noodle soup & Apple black tea
En av de bästa maträtterna jag åt i Singapore. En kinesisk (tror jag) soppa med nudlar, griskött och purjolök. Så gott och behagligt att äta, speciellt när man är förkyld som jag var just då! Det var ett perfekt avslut på Singaporevistelsen - jag åt den på flygplatsen rentav.
Betyg: 5/5
Chinese cuisine in Singapore / kinesisk mat i Singapore: Pork chop noodle soup and Apple ice tea
 
Har du varit i Singapore, vad tyckte du isåfall om maten? Vilken sorts asiatisk mat gillar du bäst?

Kommentarer :

#1: Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Det här var ett väldigt intressant inlägg! Singapore står ju på min bucket list och maten är väldigt viktig när jag reser.

Skönt att höra om någon mer som pillar bort chilibitarna! Jag tål inte chili, vitlök och gluten vilket kan ställa till det en del.

Malaysia är det enda asiatiska land jag hittills varit i och maten där är bland den godaste jag ätit. Har bloggat om maten i Malaysia på Travel on a Cloud-bloggen. Min favorit var nog risnudlar med skaldjur.

Tack för en jättebra inblick i Singapores matkultur. Smart att dokumentera och betygsätta varje rätt så där. :)

Svar: Men vad kul att du gillade inlägget! :) Nej chili brukar bli för starkt för mig. Eller blir ju gott i grytor och soppor lite på samma vis som när man använder svartpepparkorn - men jag vill varken tugga i mig själva kornen eller chilibitarna. Vitlok däremot älskar jag ;) Malaysisk mat verkar va väldigt lik singaporiansk mat faktiskt, Singapore har väl i stort sett samma kök som Malyasia och Indonesien, eller många maträtter är ungefär samma sak. Så du kommer nog gilla maten i Singapore! :)
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Ser supergott ut! (Utom pommesen kanske, det äter jag bara i nödfall). Jag älskar all asiatisk mat tror jag, men har ju inte varit i Singapore ...

Svar: Pommes gillar jag, men vill ha majonnäs till, helst inte ketchup.. ;) Singapores mat är i stor utsträckning ungefär som den i Indonesien och Malaysia verkar det som, så gillar du sån mat lär du väl gilla deras mat med!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :